ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πιπερόριζα (τζίντζερ): Οι ευεργετικές ιδιότητες του! ! !

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία: Βότανα-Μπαχαρικά

Η πιπερόριζα ή τζίντζερ είναι η ρίζα του φυτού Zingiber officinale. Η ανθεκτική πιπερόριζα ή αλλιώς το τζίντζερ (ginger) έχει κοτσάνια ύψους μέχρι και 1,5 μέτρο που καλύπτονται από μακρόστενα φύλλα και μίσχους ύψους περίπου 20 εκ. με ασυνήθιστα κίτρινα λουλούδια. Οι ριζωματώδεις ρίζες μοιάζουν με παραμορφωμένα ανθρώπινα χέρια και έτσι στην εμπορική γλώσσα λέγονται «hands».

Ιστορία του τζίντζερ
Η πιπερόριζα προέρχεται από την τροπική νότια Ασία και αποτελεί το χαρακτηριστικό μπαχαρικό όλων των χωρών, όπου χρησιμοποιούνται οι κιτρινωπές σαρκώδεις ρίζες κυρίως σε φρέσκια μορφή. Η  πιπερόριζα έφτασε στην  Δύση μέσω της  Ελλάδας, όπου την  έφεραν οι  επιζήσαντες στρατιώτες του  Μεγάλου Αλεξάνδρου, επιστρέφοντας στην  πατρίδα μετά το  πέρας των μεγάλων εκστρατειών. Βασικές περιοχές καλλιέργειας είναι η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η δυτική Ινδία και οι τροπικές αφρικανικές χώρες. Oι Aσιάτες το έλεγαν ζιντεμέλ, οι Δυτικοί το είπαν τζίντζερ (ginger) και οι Έλληνες πιπερόριζα.Φρέσκια πιπερόριζα μπορείτε να βρείτε σχετικά εύκολα και στην ελληνική αγορά, συνήθως καθαρισμένη από τον εξωτερικό της φλοιό, γνωστή και ως λευκό τζίντζερ.

Οφέλη για την υγεία

 

  • Έως και 3,3% αιθέριο έλαιο με το βασικό συστατικό στοιχείο τηζιγγιβέρη, την καυτερή ουσία τζιντζερόλη και τη ρητίνη, οι οποίες έχουναντιοξειδωτικές ιδιότητες.
  • Το τζίντζερ αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό (περίπου 80%). Επιπλέον, περιέχει αρκετό κάλιο, ψευδάργυρο, και πολυφαινόλες, στις οποίες οφείλονται κάποιες από τις ωφέλιμες δράσεις του.
  • Το ενεργό συστατικό της πιπερόριζας είναι η τζιντζερόλη, η οποία όταν μαγειρευτεί, έχει πικάντικο άρωμα και μια γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη γεύση.
  • Η ρίζα αυτού του βοτάνου έχει λίγες θερμίδες, αλλά είναι πολύ πλούσια πηγή πολλών βασικών θρεπτικών συστατικών και βιταμινών.
  • Η πιπερόριζα προξενεί μέσω του ερεθισμού των θερμαντικών νεύρων του στομάχου ζέστη και έξαψη, αυξάνει την έκκριση σιέλου και την περισταλτική κίνηση του εντέρου, καταπολεμά το κρυολόγημα και τη ναυτία.

 Συντήρηση, Χρήση

Πως να το συντηρείτε
Αποξήρανση ολόκληρων των ριζών και ψύξη. Όταν την χρησιμοποιήσετε, να έχετε υπόψιν σας ότι μαυρίζει αν μείνει εκτεθειμένη στον αέρα, γι’ αυτό καλύψτε την τομή με διαφανή μεμβράνη και στο ψυγείο περίπου για 4 εβδομάδες.

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης
Με φρέσκια πιπερόριζα καρυκεύουμε ψάρι και οστρακοειδή, μαρινάτες, φαγητά με κάρυ, κρέας, ωμά και βρασμένα τσάτνεϊ (σάλτσα), μαρμελάδες, διάφορα εδέσματα της ασιατικής κουζίνας, καθώς και κινέζικα και γιαπωνέζικα φαγητά που περιέχουν σάλτσα ή κρέμα σόγιας. Η αποξηραμένη ολόκληρη πιπερόριζα χρησιμοποιείται συχνά και σε τουρσιά και μαρινάτες, ενώ η πιπερόριζα σε σκόνη σε ψάρι, κρέας, πουλερικά, φρουτόσουπες, φρουτοσαλάτες, κονσέρβες φρούτων, κολοκύθες, χριστουγεννιάτικα και άλλα γλυκά και ασιατικές σπεσιαλιτέ. Κόβουμε την ποσότητα που θα χρειαστούμε, την ξεφλουδίζουμε προσεκτικά και την κόβουμε σε λεπτές φέτες, τη θρυμματίζουμε, την περνάμε από λεπτό τρίφτη ή την κοπανίζουμε στο γουδί. Κατά το μαγείρεμα προσέχουμε να μη βράσει πολύ με το φαγητό, ώστε να μην εξατμιστούν τα αιθέριο έλαια. Η ολόκληρη  αποξηραμένη  πιπερόριζα αντέχει περισσότερο στη ζέστη.

719

Μπαχαρικό: Η πιπερόριζα μοιάζει στο άρωμα με το λεμόνι και έχει γλυκιά και καυτερή γεύση. Στο εμπόριο βρίσκει κανείς όλο το χρόνο τόσο ολόκληρες φρέσκες πιπερόριζες, όσο και αποξηραμένες, ολόκληρες ή σε σκόνη. Οι φρέσκες πιπερόριζες πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμες και σφικτές. Η πιπερόριζα αποτελεί συστατικό μιας σειράς έτοιμων προϊόντων, όπως τσάτνεϊ πιπερόριζας, καραμελωμένα ραβδάκια πιπερόριζας, μπισκότα και κέικ με πιπερόριζα, σήμερα στην Κέρκυρα η μπύρα πιπερόριζας παρασκευάζεται ως τοπικό ποτό με την ονομασία τζιτζιμπίρα, και πολλών μπαχαρικών μιγμάτων για ψάρι, κρέας, κάρυ, μαριναρισμένα λαχανικά και χριστουγεννιάτικα γλυκά. Η φρέσκια πιπερόριζα έχει ένα δροσιστικό αρωματικό τόνο, ενώ στην αποξηραμένη είναι εντονότερη η γεύση του μπαχαρικού.

Προσοχή στην κατανάλωση
Μπορεί όμως να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες όπως αλλεργίες αλλά και ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό (φούσκωμα, πόνο στο στομάχι, επιδείνωση χολολιθίασης), να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και την πήξη του αίματος. Το φρέσκο τζίντζερ, ιδίως αν δεν μασηθεί καλά, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ειλεό (αδυναμία προώθησης του εντερικού περιεχομένου).

Μία μέτρια φέτα τζίντζερ 11 γρ. περιέχει:

 Νερό (gr.)

8.7

 Ενέργεια (Kcal)

9

 Πρωτεΐνες (gr.)

0.2

 Λιπαρά (gr.)

0.08

 Υδατάνθρακες (gr.)

1.95

 Φυτικές Ίνες (gr.)

0.2

 Ασβέστιο (mg)

2

 Σίδηρο (mg)

0.07

 Μαγνήσιο (mg)

5

 Φώσφορο (mg)

4

 Κάλιο (mg)

46

 Νάτριο (mg)

1

 Ψευδάργυρο (mg)

0.04

 Βιταμίνη C (mg)

0.6

 Θειαμίνη (mg)

0.003

 Ριβοφλαβίνη (mg)

0.004

 Νιασίνη (mg)

0.082

 Βιταμίνη B-6 (mg)

0.018

 Βιταμίνη A (IU)

0

 

 

πηγη .mydiatrofi.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button