ΔΙΑΦΟΡΑ

Το άγνωστο μυθικό φρούτο που προστατεύει την όραση, ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα και προστατεύει την καρδιά

Αυτό το θρεπτικό, νόστιμο και μυθικό φρούτο προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, αν και παραμένει σχετικά άγνωστο στις μέρες μας.

Δεν αναφερόταν μόνον στην Οδύσσεια, υπάρχουν ενδείξεις ότι καλλιεργούνταν στην Ελλάδα ήδη από την αρχαιότητα. Ο Θεόφραστος, ο Έλληνας φυσιολόγος και φιλόσοφος του 4ου αιώνα π.Χ., ανέφερε το μυθικό φρούτο στο έργο του “Περί Φυτών Ιστορίας”.

Σήμερα, καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Θράκης, της Αττικής, της Πελοποννήσου και των Κυκλάδων. Είναι ένα δημοφιλές φρούτο στην ελληνική κουζίνα και χρησιμοποιείται σε διάφορα πιάτα, όπως σαλάτες, σούπες, γλυκά και επιδόρπια.

Λωτός: το μυθικό φρούτο με τα πολλά οφέλη

Ο λωτός (Diospyros lotus) είναι ένα φρούτο που ανήκει στην οικογένεια των Εβενοειδών (Ebenaceae). Είναι εγγενές στην Κίνα, αλλά καλλιεργείται πλέον σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας, της Κορέας, της Ινδίας, της Ταϊλάνδης και της Ελλάδας. Ο λωτός έχει πορτοκαλί χρώμα, στρογγυλό σχήμα και σκληρό εξωτερικό περίβλημα. Το εσωτερικό του είναι τρυφερό και ζουμερό, με γλυκιά γεύση. Ο λωτός είναι ένα θρεπτικό φρούτο που περιέχει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως:

  • Βιταμίνες: Βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α
  • Μέταλλα: Κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο
  • Φυτικές ίνες

Λωτός και οφέλη

Τα θρεπτικά συστατικά του λωτού προσφέρουν μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως:

Προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία

Ο λωτός είναι πλούτος σε αντιοξειδωτικά, όπως β-καροτένιο, βιταμίνη C και φλαβονοειδή. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνος και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Προστατεύει την όραση

Ο λωτός είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για την υγιή όραση. Η βιταμίνη Α βοηθά στη διατήρηση της υγιεινής της βλεννογόνου μεμβράνης των ματιών και στην προστασία από τη νυχτερινή τύφλωση. Δύο ακόμα καροτενοειδή αντιοξειδωτικά που βοηθούν την όραση και τα βρίσκουμε στον λωτό είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Η επαρκής κατανάλωση τροφών που περιέχουν αυτές τις δύο ουσίες έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εκφυλιστικών νοσημάτων των ματιών που σχετίζονται με την ηλικία.

Αγαπάει την καρδιά μας

Τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκουμε στον λωτό, τον καθιστούν τροφή που… αγαπάει πολύ την καρδιά μας. Μία από τις επιδράσεις που έχει ο συνδυασμός αυτών των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό μας είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης, όπως και η μείωση της “κακής” LDL χοληστερόλης.

Ο λωτός είναι μια καλή πηγή καλίου, το οποίο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για την υγεία των καρδιακών μυών.

Μειώνει τη δυσκοιλιότητα

Ο λωτός είναι καλός τροφοδότης φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση της υγιούς πέψης. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση του εντέρου, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στη μείωση του κινδύνου για ορισμένες μορφές καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ο λωτός είναι καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και να επουλώσει πληγές.

Ο λωτός μπορεί να καταναλωθεί ωμός, μαγειρεμένος ή αποξηραμένος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα πιάτα, όπως φρούτα, σαλάτες, σούπες, γλυκά και επιδόρπια.

πηγη oloygeia.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button