ΔΙΑΦΟΡΑ

Τσίπρας: Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι αποφύγαμε το Grexit

 

Είναι μια κακή και δύσκολη συμφωνία – Έβαλα την υπογραφή μου σε μια συμφωνία που δεν πιστεύω – Ζήτησα μελέτη για Grexit, όταν είδα τις επιπτώσεις το απέρριψα – Δεν θα δραπετεύσω απο τις ευθυνές μου – Όταν έκανα το δημοψήφισμα νόμιζα οτι θα μου δώσουν παράταση – Οποιος φύγει θα παίξει το σχέδιο εκείνων που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση – Δεν πιστεύω σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού

Για μια κακή νύχτα για την Ευρώπη έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη τελευταία και ιδιαίτερα κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής κατά την οποία η χώρα μας λίγο έλειψε να βγει εκτός ευρώ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης στη ΕΡΤ ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι η νύχτα εκείνη ήταν πολύ δύσκολη αλλά, όπως τόνισε, δεν υπήρχε περίπτωση να δεχθεί την πρόταση Σόιμπλε για το ένα Ταμείο στο Λουξεμβούργο στο οποίο θα μεταφέρονταν πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας, ύψους 50 δισ. ευρώ.

«Ήταν πολύ δύσκολη η ευθύνη, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να δεχθώ την πρόταση Σόιμπλε για το Ταμείο. Διάφοροι πρωθυπουργοί με καθόλου ευγενικό τρόπο ήρθαν να κουνήσουν το δάχτυλο σε έναν εκλεγμένο πρωθυπουργό. Αλλά υπήρξαν και φωνές ουσιαστικής στήριξης», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι αποφύγαμε το Grexit»

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ακόμη πως δεν έχει ακόμη αποφευχθεί το Grexit, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα μέχρι να επικυρωθεί η συμφωνία.

Αναφερόμενος δε στον κ. Σόιμπλε είπε ήθελε να υπάρξει συναινετική έξοδος από το ευρώ για την Ελλάδα κάτι που, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, το έμαθε δια στόματος Βαρουφάκη τον περασμένο Μάρτιο.

«Η επιλογή Σόιμπλε ήταν η συναινετική επιλογή. Το κατάλαβα αυτό όταν μου μετέφερε το μήνυμα ο Γιάνης Βαρουφάκης, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο», ανέφερε και πρόσθεσε πως αμέσως τηλεφώνησε στην Άνγκελα Μέρκελ και της είπε ότι το σχέδιο του Γερμανού ΥΠΟΙΚ «είναι αδιανόητο».

«Όταν το κατάλαβα αυτό επικοινώνησα με τη Μέρκελ και της είπε ότι εγώ αυτό το θεωρώ αδιανόητο. Μου είπε δεν είναι δικό μου σχέδιο και έκλεισε εκεί η ιστορία», ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τότε ζήτησε να υπάρξει μία ανάλυση των επιπτώσεων του Grexit και όπως υποστήριξε, όταν τη διάβασε κατάλαβε ότι η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί εναλλακτική.

«Δεν υπάρχει Plan B», διεμήνυσε στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός ο οποίος στην αρχήν της συνέντευξής του υποσχέθηκε πως θα έλεγε την αλήθεια και δεν θα προσπαθούσε να ωραιοποιήσει τα πράγματα.

Αναφερόμενος στα μέτρα στα οποία συμφώνησε με τους δανειστές ο κ. Τσίρπας ανέφερε ότι οι εναλλακτικές που είχε ήταν να πετύχει συμφωνία, να πάει σε άτακτη χρεοκοπία ή να ακολουθήσει την εκδοχή Σόιμπλε για συναινετικό Grexit.

«Προσπάθησα να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα», είπε και πρόσθεσε ότι η συμφωνία έχει σκληρές μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας πως υπάρχει η προοπτική, η οποία δεν υπήρχε στο τελεσίγραφο της 25ης Ιουνίου.

«Υπάρχει δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους. Αποφεύγουμε το Grexit. Υπάρχει κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, διασφάλιση των καταθέσεων, 35 δισ. για επενδύσεις και δέσμευση για το χρέος», ανέφερε.

«Δεν κόβονται οι μισθοί και οι συντάξεις»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι με βάση τη νέα συμφωνία δεν κόβονται οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά αυξάνεται το ΦΠΑ κάτι που όπως τόνισε, «είναι ο παραλογισμός της πολιτικής που μας επιβάλλεται».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυτή η προσαρμογή είναι ηπιότερη από την περικοπή σε μισθούς και συντάξεις.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως η χώρα θα πρέπει τώρα να κινηθεί στο δημοσιονομικό πλαίσιο που ορίζει η συμφωνία.

«Είναι σαφές ότι η χώρα παίρνει 82 δισ. και θα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο το δημοσιονομικό που ορίζει αυτή η συμφωνία», ανέφερε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι όταν η οικονομία θα έχει επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς θα μπορεί να γίνει μια πιο δίκαιη αναδιανομή.

«Ελπίζω ότι όταν η οικονομία θα έχει επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς να έχουμε πόρους ώστε να αναδιανέμουμε με δικαιότερο τρόπο. Μέσα σε αυτά τα σκληρά πλαίσια υπάρχουν δυνατότητες αναδιανομής», πρόσθεσε.

«Δεν προτίθεμαι να δραπετεύσω από τις ευθύνες μου»

Πάντως, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν θα δραπετεύσει από τις ευθύνες του, τονίζοντας πως θα προσπαθήσει να υλοποιήσει το πολιτικό του σχέδιο σε βάθος τετραετίας, μέσα στις υπάρχουσες συνθήκες.

«Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου και θα προσπαθήσω να υλοποιήσω το πολιτικό μου σχέδιο σε βάθος τετραετίας, μέσα στις υπάρχουσες συνθήκες» είπε, σημειώνοντας πως δεν είπε ψέματα στον ελληνικό λαό, ενώ ανέλαβε την ευθύνη για την υπογραφή ενός κακού κειμένου.

«Μας έδιναν 1 δισ. ευρώ για 5 μήνες και μετά ξανά διαπραγμάτευση για νέους όρους. Είχαμε το απόλυτο αδιέξοδο πριν από 10 ημέρες, αλλά τώρα έχουμε εξασφαλισμένες ανάγκες της χώρες στο πλαίσιο τριετίας Μπορείτε να με κατηγορήσετε ότι είχα αυταπάτες ότι αυτή η Ευρώπη μπορεί να ηττηθεί, αλλά δεν μπορεί να με κατηγορήσετε για ψέματα», τόνισε.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για εκδικητική στάση των εταίρων μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, λέγοντας πως όταν οι Ευρωπαίοι είδαν ότι μπορούσε να κερδίσει το «ναι», αποφάσισαν να σταματήσουν τη διαπραγμάτευση, είπε.

«Υπερτίμησα τη δύναμη του δίκιου ενός λαού»

«Υπερτίμησα τη δύναμη του δίκιου ενός λαού» παραδέχθηκε και υπογράμμισε ότι οι εταίροι δίνουν το μήνυμα ότι στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, δεν έχει νόημα να γίνονται εκλογές.

«Είμαι πεπεισμένος το γεγονός ότι έφτασα τα πράγματα στα άκρα. Το πήγα μέχρι εκεί που δεν πάει. Μπορεί να με κατηγορήσει κάποιος ότι το παρατράβηξα. Κανείς δεν μπορεί να μου πει ότι δεν έκανα ό,τι μπορούσα. Φτάσαμε ακόμη και έξω από το πλαίσιο του προγράμματος προστασίας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Όταν αποφάσισα το δημοψήφισμα, είχα την πεποίθηση ότι θα μας δοθεί η απαιτούμενη παράταση. Υπήρξε εκδικητική στάση από την πλευρά των εταίρων».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στη ζωή και στην πολιτική πρέπει να παίρνεις ρίσκα και όπως είπε, εκείνος πήρε τα δικά του.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να διατηρήσω τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο»

Ερωτηθείς αν υπάρχει διάσπαση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε επίσης πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο, προσθέτοντας, όμως, ότι από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι του καθενός να αποφασίσει)ποιο πολιτικό σχέδιο υπηρετεί.

«Δεν θα πω ότι θα φέρω ένα success story, όπως οι προηγούμενοι», ανέφερε στη συνέχεια λαό πρόσθεσε πως η επιλογή που έκανε ήταν με βάση το συμφέρον της χώρας και των λαϊκών τάξεων.

«Αυτή είναι η πραγματικότητα», σημείωσε, αποκαλύπτοντας σε αυτό το σημείο πως
η χώρα δεν διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει εθνικό νόμισμα και ότι από όσους συνάντησε και μίλησε διεθνώς, κανείς δεν του είπε ότι θα τον στηρίξει για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

«Η χώρα δεν είχε συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει νέο νόμισμα. Η άτακτη χρεοκοπία θα οδηγούσε στην έκδοση νομίσματος. Όσοι είχαν βγάλει τα λεφτά τους έξω θα περνούσαν μια χαρά. Δεν ήταν αυτό αριστερή επιλογή. Η επιλογή Σόιμπλε ήταν η συναινετική επιλογή για έξοδο από το ευρώ», τόνισε.

«Το να πάμε σε εκλογές δεν είναι στην πρόθεσή μου»

Όσον αφορά στο αν προτίθεται να προσφύγει στις κάλπες, επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να δραπετεύσει από τις ευθύνες του, ωστόσο τόνισε ότι το ενδεχόμενο εκλογών θα εξαρτηθεί από τις διεργασίες της συγκυβέρνησης και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Το αν θα πάμε σε εκλογές δεν είναι στην πρόθεσή μου. Τώρα μπορώ να ασχοληθώ μόνο με το να μην πραγματοποιηθεί το σχέδιο κάποιων σκληρών συντηρητικών», είπε, σημειώνοντας πως δεν πιστεύει σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού και τονίζοντας ότι ένας πρωθυπουργός πρέπει να παλεύει, να παίρνει αποφάσεις και να μην δραπετεύει.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού:
-Σήμερα θέλω να πω μόνο αλήθειες και να μην ωραιοποιήσω τα πράγματα

-Η προχθεσινή νύχτα ήταν μια νύχτα κακή για την Ελλάδα

-Εναλλακτικές ήταν η συμφωνία ή η άτακτη χρεοκοπία

-Υπήρχε και η εκδοχή Σόιμπλε

-Προσπάθησα να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα

-Η συμφωνία έχει σκληρές μεταρρυθμίσεις, αλλά υπάρχει η προοπτική, η οποία δεν υπήρχε στο τελεσίγραφο της 25ης Ιουνίου

-Yπάρχει δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους

– Αποφεύγουμε το Grexit

-Κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, διασφάλιση των καταθέσεων, 35 δισ. για επενδύσεις και δέσμευση για το χρέος

-Δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις, αλλά αυξάνεται το ΦΠΑ, αυτό είναι ο παραλογισμός της πολιτικής που μας επιβάλλεται

-Αυτή η προσαρμογή είναι ηπιότερη από της περικοπής σε μισθούς και συντάξεις

-Δεν είναι προοδευτικό να βγαίνεις στη σύνταξη στα 45

-Υπαρκτό το πρόβλημα στο ασφαλιστικό

-Δώσαμε μάχη για να μην μειωθούν οι συντάξεις

-Το ΕΚΑΣ δεν θα καταργηθεί, αλλά θα αντικατασταθεί το 2020

-Είναι σαφές ότι η χώρα παίρνει 82 δισ. και θα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο το δημοσιονομικό που ορίζει αυτή η συμφωνία

-Ελπίζω ότι όταν η οικονομία θα έχει επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς να έχουμε πόσους ώστε να αναδιανέμουμε με δικαιότερο τρόπο

-Είναι σαφές ότι η χώρα παίρνει 82 δισ. και θα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο το δημοσιονομικό που ορίζει αυτή η συμφωνία

-Ελπίζω ότι όταν η οικονομία θα έχει επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς να έχουμε πόσους ώστε να αναδιανέμουμε με δικαιότερο τρόπο

-Μέσα σε αυτά τα σκληρά πλαίσια υπάρχουν δυνατότητες αναδιανομής

-Δεν προτίθεμαι να δραπετεύσω από τις ευθύνες μου

-Μπορείτε να με κατηγορήσετε ότι είχα αυταπάτες ότι αυτή η Ευρώπη μπορεί να ηττηθεί, αλλά δεν μπορεί να με κατηγορήσετε για ψέματα

-Μας έδιναν 1 δισ. για 5 μήνες και μετά ξανά διαπραγμάτευση για νέους όρους. Είχαμε το απόλυτο αδιέξοδο πριν από 10 ημέρες, αλλά έχουμε εξασφαλισμένες ανάγκες της χώρες στο πλαίσιο τριετίας Μπορείτε να με κατηγορήσετε ότι είχα αυταπάτες ότι αυτή η Ευρώπη μπορεί να ηττηθεί, αλλά δεν μπορεί να με κατηγορήσετε για ψέματα

-Είμαι πεπεισμένος το γεγονός ότι έφτασα τα πράγματα στα άκρα. Το πήγα μέχρι εκεί που δεν πάει. Μπορεί να με κατηγορήσει κάποιος ότι το παρατράβηξα. Κανείς δεν μπορεί να μου πει ότι δεν έκανα ό,τι μπορούσα. Φτάσαμε ακόμη και έξω από το πλαίσιο του προγράμματος προστασίας.

-Όταν αποφάσισα το δημοψήφισμα, είχα την πεποίθηση ότι θα μας δοθεί η απαιτούμενη παράταση. Υπήρξε εκδικητική στάση από την πλευρά των εταίρων

-Στη ζωή και στην πολιτική πρέπει να παίρνεις ρίσκα. Εγώ πήρα ρίσκα

-Η προχθεσινή ημέρα για τη Ευρώπη θα είναι σταθμός

-Οι ρωγμές στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει – Η σκληρή λιτότητα σε λίγο καιρό δεν θα είναι μονόδρομος

-Κάποιοι σκληροί συντηρητικοί στην Ευρώπη δεν αισθάνονται καλά με την ύπαρξη μιας κυβέρνησης διαφορετικής από το πλαίσιο που έχουν συνηθίσει. Θα χαίρονταν αν έπεφτε η κυβέρνηση

-Ερωτηθείς αν υπάρχει διάσπαση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός είπε ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να κρατήσει το κόμμα του ενιαίο

-Δεν θα πω ότι θα φέρω ένα success story, όπως οι προηγούμενοι. Η μία επιλογή ήταν αυτή που έκανα με κριτήριο το συμφέρον της χώρας αυτή τη στιγμή και των λαϊκών τάξεων. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

-Δεν θα πω ότι θα φέρω ένα success story, όπως οι προηγούμενοι

-Η μία επιλογή ήταν αυτή που έκανα με κριτήριο το συμφέρον της χώρας αυτή τη στιγμή και των λαϊκών τάξεων. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

-Η χώρα δεν είχε συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει νέο νόμισμα

-Η άτακτη χρεοκοπία θα οδηγούσε στην έκδοση νομίσματος

-Όσοι είχαν βγάλει τα λεφτά τους έξω θα περνούσαν μια χαρά. Δεν ήταν αυτό αριστερή επιλογή

-Η επιλογή Σόιμπλε ήταν η συναινετική επιλογή. Το κατάλαβα αυτό όταν μου μετέφερε το μήνυμα ο Γιάνης Βαρουφάκης, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο

-Όταν το κατάλαβα αυτό επικοινώνησα με τη Μέρκελ και της είπε ότι εγώ αυτό το θεωρώ αδιανόητο. Μου είπε δεν είναι δικό μου σχέδιο και έκλεισε εκεί η ιστορία

-Ζήτησα να υπάρξει μία ανάλυση των επιπτώσεων του Grexit- Όταν την διάβασα κατάλαβα ότι η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί εναλλακτική

-Δεν υπάρχει Plan B

– Βρισκόμαστε σε έκτακτες συνθήκες

-Ο καθένας αναμετράται με την ιστορία και την ευθύνη του

– Ερωτηθείς για το αν θα πάει σε διαγραφές βουλευτών είπε πως αυτό δεν είναι στη δική του κουλτούρα, αλλά ούτε και στην κουλτούρα του κόμματός του

-Δεν υπάρχει πρόγραμμα-γέφυρα ακόμη. Κάποιοι το εμποδίζουν

– Αυτό που προέχει είναι η εξασφάλιση του προγράμματος

-Το αν θα πάμε σε εκλογές όχι από την δική μου πρόταση, δεν είναι στις προθέσεις μου. Τώρα μπορώ να ασχοληθώ μόνο με το να μην πραγματοποιηθεί το σχέδιο κάποιων σκληρών συντηρητικών

-Τσίπρας για Βαρουφάκη: Τα παίρνω εγώ τα λάθη του Βαρουφάκη. Το ότι κάποιος είναι εξαιρετικός οικονομολόγος δεν σημαίνει ότι κάνει για πολιτικός. Ένας πολιτικός πρέπει να μπορεί να συγκρατείται. Αλλά εγώ εκτιμώ το έντιμο του χαρακτήρα του. Ήθελε να υπηρετήσει τα συμφέροντα της χώρας . Εγώ δεν έχω χαλάσει τη σχέση μου μαζί του. Έκανε λάθη κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης αλλά τα λάθη αυτά τα χρεώνομαι εγώ

-Τσίπρας για τη Σύνοδο: Καταλήξαμε με σκληρή κόντρα ως τις 9 το πρωί ήταν να φτιαχτεί ένα ταμείο στην Ελλάδα, όπως στο ΤΑΙΠΕΔ, με διοίκηση ελληνική και σε αυτό -σε σχέση με την αρχική πρόταση Σόιμπλε- εκεί θα περάσουν 25 δισ. από τις τράπεζες, από την επανάκτηση των μετοχών, όχι κατ’ ανάγκη από ιδιωτικοποιήσεις. Έδωσα μάχη μέχρι το πρωί. Ανάγκασα δύο φορές να διακοπεί το Συμβούλιο και στο τέλος να δεχθούν την πρόταση που εμείς καταθέσαμε στο τραπέζι

-Οι Φινλανδοί έλεγαν ούτε ένα ευρώ φρέσκο χρήμα στην Ελλάδα

-Το μήνυμα στις αγορές σήμερα είναι ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πια πρόβλημα χρέους

-Τσίπρας για τράπεζες: Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστούμε «κούρεμα» καταθέσεων. Γι’ αυτό θα πάρουμε τα 25 δισ. Ευρώ. Πιστεύω ότι είναι υπερ-αρκετά για την κάλυψη όλων των αναγκών. Το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες είναι συνάρτηση του πότε θα έχουμε την τελική επικύρωση της συμφωνίας. Δεν μπορούν να ανοίξουν αυτομάτως, θα γίνει μαι σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας στο τραπεζικό σύστημα. Σε ένα βάθος χρόνου που δεν μπορώ να προσδιορίσω

-Σέβομαι τη θέση και τη στάση κάθε βουλευτή . Αν συμφωνεί ή διαφωνεί ο καθένας είναι θέμα συνείδησης. Επιλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου αν δεν θέλει να προεδρεύσει αύριο

-Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας έβαλε στο τραπέζι της Συνόδου το ζήτημα της ΕΡΤ, αλλά η ΕΡΤ δεν έχει δημοσιονομική επίπτωση

-Τσίπρας για τη Σύνοδο: Φτάσαμε κοντά στο Grexit. Ήταν πολύ δύσκολη η ευθύνη, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να δεχθώ την πρόταση Σόιμπλε για το Ταμείο. Διάφοροι πρωθυπουργοί με καθόλου ευγενικό τρόπο ήρθαν να κουνήσουν το δάχτυλο σε έναν εκλεγμένο πρωθυπουργό. Αλλά υπήρξαν και φωνές ουσιαστικής στήριξης

-Ερωτηθείς αν έχει αποφευχθεί το Grexit είπε πως δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα μέχρι να επικυρωθεί η συμφωνία

-Είναι εξαιρετική η σχέση μου με τον Πάνο Καμμένο

-Δεν πιστεύω σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Ένας πρωθυπουργός πρέπει να παλεύει, να παίρνει αποφάσεις, να μην δραπετεύει

-Το όραμά μας θα δικαιωθεί

πηγη protothema.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button