ΔΙΔΑΧΕΣ

Αλεξ/πόλεως Άνθιμος για Σαρακοστή: Δεν είναι μόνο η αποχή από διάφορες τροφές, αλλά και η αποχή από διάφορες κακίες!

“Οι αληθινοί χριστιανοί περιμένουν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή και τη ζούν μέσα τους με ιδιαίτερη ιερή κατάνυξη” αναφέρει μεταξύ άλλων στην εγκύκλιό του για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος. 

Ολόκληρη η εγκύκλιος έχιε ως εξής:

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ Ιησού,

 

Από σήμερα μπαίνουμε στην αγία και ευλογημένη περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Είναι μια ξεχωριστή περίοδος του εκκλησιαστικού έτους και τα ιερά βιβλία μας την αναφέρουν ως στάδιο πνευματικού αγώνα. Από αύριο Καθαρά Δευτέρα ως το Σάββατο του Λαζάρου, σ’ αυτές τις σαράντα ημέρες, οι χριστιανοί σαν αθλητές ασκούνται και αγωνίζονται, για να φτάσουν νικητές στη Μεγάλη Εβδομάδα και στην κοσμοχαρμόσυνη εορτή της Αναστάσεως. Οι αληθινοί χριστιανοί περιμένουν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή και τη ζούν μέσα τους με ιδιαίτερη ιερή κατάνυξη.

Σαν περίοδος πνευματικού αγώνα των χριστιανών, η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι περίοδος προσευχής και νηστείας. Αυτά τα δυό πάνε πάντα μαζί και φανερώνουν μια έντονη προσπάθεια κάθε πιστού να κατανικήσει τον εχθρό της σωτηρίας, που είναι το δαιμονικό πνεύμα. Έτσι το είπε ο Χριστός στο Ευαγγέλιο, ότι «τούτο το γένος εν ουδενί δύναται εξελθείν ει μη εν προσευχή και νηστεία». Τον άνθρωπο που προσεύχεται και νηστεύει, τον φοβάται ο διάβολος και δεν τον πλησιάζει. Γιατί πράγματι η προσευχή και η νηστεία είναι ακαταμάχητα πνευματικά όπλα, και χαρά στους χριστιανούς, που ασκήθηκαν κι έμαθαν να τα μεταχειρίζονται σωστά.

Αλήθεια, δεν είν’ εύκολο και δεν ξέρουν όλοι να προσευχηθούν ούτε να νηστέψουν. Πολλοί αδελφοί μας, περιορίζουν τον αγώνα τους σε κάποια εξωτερικά μόνο πράγματα, «όπως αν φανώσι τοις ανθρώποις νηστεύοντες», καθώς λέγει ο Ιησούς Χριστός στο Ευαγγέλιο. Όμως, η προσευχή και η νηστεία είναι πράξεις, που γίνονται ενώπιον του Θεού κι όχι για να δούν οι άνθρωποι.
Η προσευχή και η νηστεία είναι μετάνοια, και μετάνοια θα πεί πως ο αμαρτωλός λυπάται και κλαίει μέσα του και ζητάει το έλεος του Θεού. Αν όταν προσευχόμαστε, μας ενδιαφέρουν οι άλλοι άνθρωποι, είναι για να προσευχηθούν μαζί μας, ως αδελφοί και ως Εκκλησία, κι όχι για να τους δείξουμε πως προσευχόμαστε εμείς και πως νηστεύουμε.

Ο Ιησούς Χριστός μας έμαθε πως να προσευχόμαστε, όταν δίδαξε στους μαθητές του το «Πάτερ ημών…». Ένα από τα επτά αιτήματα της θεοπαράδοτης αυτής προσευχής είναι το· «…και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών, ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών…», συγχώρεσέ μας τα φταιξίματά μας, καθώς κι εμείς συγχωρούμε εκείνους που μας έφταιξαν. Αυτό είναι το πρώτο, που έχουμε να ζητήσουμε από το Θεό, αλλά και το πρώτο που πρέπει να ξέρουμε, αν θέλουμε να μας συγχωρήσει ο Θεός, πρέπει πρώτοι εμείς να συγχωρούμε. Αλλιώς πως μπορούμε και με τι πρόσωπο να σταθούμε μπροστά στο Θεό;

Όσο για τη νηστεία, πως πρέπει δηλαδή να νηστεύουμε και ποιά είναι η αληθινή νηστεία, που γίνεται δεκτή σαν πνευματική λατρεία, κηρύττει ο προφήτης Ησαΐας και ψάλλει η Εκκλησία όλες αυτές τις ημέρες. Δεν είναι μόνο η αποχή από τις διάφορες τροφές, αλλά και η αποχή από τις διάφορες κακίες· εκείνες θέλουμε να νικήσουμε και γι’ αυτό προσευχόμαστε και νηστεύουμε. Πολλές είναι οι κακίες μας κι ούτε μπορούμε τώρα να τις μετρήσουμε· ξέρει όμως ο καθένας τις δικές του και γι’αυτές προσεύχεται και νηστεύει, για να τον συγχωρήσει ο Θεός και για να βοηθήσει με τη χάρη του να τις ξεπεράσει.

Το νικηφόρο τέρμα του πνευματικού αγώνα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής δεν είναι να περάσουν οι ημέρες και να φτάσουμε να προσκυνήσουμε τα άγια Πάθη και να χαρούμε την εορτή της θείας Αναστάσεως. Πρέπει να προσκυνήσουμε και να χαρούμε ε π α ξ ι ω ς. Αυτό θα πεί· η μετάνοιά μας να προχωρήσει στην Εξομολόγηση και να φτάσουμε ως τη θεία Κοινωνία· όταν ο λειτουργός ιερέας θα φωνάξει «Μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης προσέλθετε», ο κάθε χριστιανός να πλησιάσει και να μεταλάβει το σώμα και το αίμα του Κυρίου. Η θεία Κοινωνία είναι που μας κάνει ένα με το Θεό και με τους ανθρώπους. Η θεία Κοινωνία μόνο μας σώζει. «Σώμα Χριστού μεταλάβετε· πηγής αθανάτου γεύσασθε». Αμήν.

Σας περιμένω σήμερα το απόγευμα στην Μητρόπολη για να συγχωρεθούμε στον Κατανυκτικό Εσπερινό και να αρχίσουμε έτσι την Καθαρά Εβδομάδα.

 

Ευχέτης στο Χριστό υπέρ όλων σας

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

† Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΝΘΙΜΟΣ

πηγη agioritikovima.gr

 

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button