ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μονάχοι…

 

 

Της Στεύης Τσούτση.

Πάσχα.
Η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης.
Η γιορτή της αγάπης.
Μεγάλο Σάββατο σήμερα κι όλοι αναμένουμε, μετά από μια πένθιμη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου, την Ανάσταση. Θα φορέσουμε τα γιορτινά μας και θα πάμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα στην Εκκλησία. Θα ανάψουμε τις λαμπάδες μας και θα φιληθούμε σταυρωτά δεχόμενοι το Άγιο Φως.
Χριστός Ανέστη.
Κι ύστερα, καμαρωτοί ως καλοί Χριστιανοί που έκαναν το καθήκον τους, θα γυρίσουμε στα σπίτια μας.
Μαγειρίτσες,αρνιά, κόκκινα αυγά, τσουρέκια κι άλλα λαχταριστά εδέσματα θα έχουν την τιμητική τους στο γιορτινό τραπέζι. Τόσο τη βραδιά της Ανάστασης, όσο και την ημέρα του Πάσχα.
Γλέντια, χοροί και διασκεδάσεις.
Έλληνες. Απτόητοι γλεντάμε τη φτώχεια μας. Πίνουμε στην υγεία των χρεών μας και τρώμε ξεχνώντας τους πιστωτές μας. Δε βαριέστε κι αύριο μέρα είναι.
Και καλά κάνουμε εδώ που τα λέμε. Η ζωή είναι μικρή για να είναι θλιβερή και στις γιορτές καρδιές μου. Μπορούμε να επιστρέψουμε στη θλιβερή μας ρουτίνα, τη γεμάτη προβλήματα μετά τη Δευτέρα του Πάσχα. Δεν πρόκειται άλλωστε να φύγουν. Εκεί θα είναι.
Προς το παρόν μας περιμένει ο ψητός οβελίας. Κι όλα εκείνα που οι μαμάδες, οι γιαγιάδες ή κι εμείς ακόμη ετοιμάζουμε για την έξοδο μας από τη νηστεία.
Όλα ωραία και καλά. Αλλά εμένα κάτι με ενοχλεί. Όχι που θα γλεντήσουμε ξεχνώντας τα προβλήματα μας για λίγο. Αυτό είναι ανθρώπινο και απόλυτα σεβαστό. Με ενοχλεί που ενώ γιορτάζουμε την Αγάπη και την Προσφορά, ξεχνάμε να αγαπάμε. Και ως αποτέλεσμα αυτού, ξεχνάμε και να προσφέρουμε.

Πολλοί εύχονται Υγεία, Χαρά κι Ευτυχία για τις γιορτές. Εγώ θα ζητήσω Ανθρωπιά κι Αγάπη.
Για να καλέσουμε στο σπίτι μας να φάει και κάποιον που ξέρουμε πως αυτές τις μέρες είναι μόνος. Τόση μοναξιά τριγύρω μας. Τόσοι άνθρωποι που όταν κλείνει η πόρτα του σπιτιού πίσω τους, βυθίζονται στην κατάθλιψη των άδειων τοίχων. Με παιδιά μετανάστες, με συντρόφους από καιρό χαμένους ή κι ανύπαρκτους.
Άνθρωποι που δεν έχουν κάποιον να τσουγκρίσουν ένα αυγό. Κι αν μπεις ποτέ στο σπίτι τους, θα δει με τάξη βαλμένη πάνω στο τραπέζι μια τετράδα κόκκινα αυγά κι ένα πιατάκι πασχαλινά κουλούρια. Και θα δεις τη λαχτάρα στα μάτια τους για ένα τσούγκρισμα. Κι ένα παιχνίδισμα όταν σε κερδίσουν ή ακόμη κι αν χάσουν.
Ένα Χριστός Ανέστη βγαλμένο από την καρδιά ζητούν. Και λίγη προσοχή. Κι ας μην είναι απόλυτα “δικοί” μας άνθρωποι. Κι ας είναι απλά γνωστοί.
Τι θα μας κοστίσει μια πρόσκληση;
Τι θα μας κοστίσει ένα πρόσθετο πιάτο στο τραπέζι; Τόσα πετάμε κάθε χρόνο που περισσεύουν. Γιατί φέτος να μην περισσέψουν λιγότερα; Γιατί να μη χαρίσουμε τη χαρά της συντροφιάς μας σε κάποιον που τη χρειάζεται μα παραμένει αξιοπρεπής και δεν τη ζητά;

Αν αποφασίσουμε να δούμε λίγο μακρύτερα από τα δικά μας προβλήματα, από το δικό μας μικρόκοσμο, θα συνειδητοποιήσουμε πως είμαστε τυχεροί άνθρωποι. Γιατί ποτέ δε σκεφτήκαμε με τρόμο τις γιορτές. Πάντα με ανυπομονησία κι ένα ελαφρύ δίλημμα με ποιους θα είμαστε. Φίλους ή συγγενείς; Ή ακόμη και με βεβαιότητα για τον αγαπημένο μας κύκλο και τα γλέντια των γιορτών.
Είμαστε τυχεροί. Γιατί ακόμη και στις μαύρες μας, έχουμε ανθρώπους δίπλα μας, οι οποίοι με την παρουσία τους και μόνο θα μας κάνουν να ξεχαστούμε στις γιορτές.
Δεν είναι όμως όλοι τόσο προνομιούχοι.
Είναι μόνοι. Μα είναι άνθρωποι. Όπως άνθρωποι είμαστε κι εμείς. Κι οφείλουμε να το θυμόμαστε κάθε απλή μέρα του χρόνου. Πόσο μάλλον στις γιορτές…
Γι’αυτό ας ανοίξουμε τις πόρτες και τις καρδιές μας σε ανθρώπους που μας χρειάζονται. Ας επηρεαστούμε από το πνεύμα της αγάπης των γιορτών κι ας κάνουμε κάτι όμορφο. Ας βγάλουμε έναν άνθρωπο που ξέρουμε από τη μοναξιά του. Όχι από ελεημοσύνη μα από ανθρωπιά. Αυτή μας πρέπει να μας προσδιορίζει πριν από οτιδήποτε άλλο.
Καλή Ανάσταση σε όλους.

 

πηγη diaforetiko.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button