ΔΙΑΦΟΡΑ

ΕΘνική τραγωδία στην Χώρα

Ρόδος: Αποκαρδιωτική η κατάσταση – Καίγονται σπίτια στο Ασκληπιείο, συναγερμός σε Γεννάδι και Βάτι.

Οι ισχυροί άνεμοι που αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση δυσχεραίνουν το έργο της πυροσβεστικής

Εκτός ελέγχου μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στη Ρόδο. Στο Ασκληπιείο εναέρια μέσα πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις, ωστόσο η κατάσταση είναι δραματικά. Η φωτιά στο πέρασμά της κατακαίει σπίτια, καταστήματα, περιουσίες, όπως μεταδίδει η τοπική εφημερίδα Ροδιακή.

Παράλληλα συναγερμός έχει σημάνει για την κατάσταση σε Γεννάδι και Βάτι. Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής και δεκάδες εθελοντές προσπαθούν να ανακόψουν τη φωτιά. Δεν αποκλείεται εκκένωση των δύο οικισμών.

Βίντεο που κόβει την ανάσα με τη δημιουργία πυροστρόβιλου στη Ρόδο

Ο πυροστρόβιλος καταγράφεται σε βίντεο και οι εικόνες δείχνουν γιατί ξέφυγε η κατάσταση με τη φωτιά στη Ρόδο. Σε πλήρη εξέλιξη η μάχη της κατάσβεσης…

Η φωτιά στη Ρόδο ξέφυγε το μεσημέρι και χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν προς τις παραλίες. Στις 15:10 η πυρκαγιά έκαιγε στην περιοχή νότια από Λάερμα όπου προσπαθούσαν να γίνουν ζώνες με χωματουργικά και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ επιχειρούσαν και τα εναέρια μέσα, ωστόσο η φωτιά κινήθηκε εντός μιας χαράδρας και κατέβηκε νότια προς Λάρδο.

Η δασική φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη για 5η συνεχή ημέρα στο νησί της Ρόδου σήμερα «εξερράγη», εκδηλώνοντας ακραία συμπεριφορά. Χαρακτηριστικά, στο παρακάτω βίντεο φαίνεται η δημιουργία πυροστροβίλου στην κορυφή ενός λόφου.

Σε αυτό το βίντεο καταγράφεται ο στροβιλισμός του αέρα που παρασύρει τις φλόγες, ενώ διακρίνονται επίσης οι φλόγες χαμηλότερα στο λόφο να κατευθύνονται προς το σημείο δημιουργίας του πυροστροβίλου.

 

Στην επόμενη οπτική δορυφορική εικόνα του meteo.gr αποτυπώνεται, νωρίτερα το μεσημέρι (22.07.2023, 15:20), η μεταφορά του πυκνού καπνού από τους Β/ΒΔ ανέμους, χαρακτηριστικό δείγμα της έντονης καύσης λόγω των πολύ ξηρών και θερμών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Χωρίς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί και με ασφάλεια απομακρύνονται οι επισκέπτες της Ρόδου, από τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές, όπως επισημαίνει ανάρτηση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναλυτικά στην ανάρτηση αναφέρεται: « Οι επισκέπτες απομακρύνονται με ασφάλεια από τις πληγείσες περιοχές της Ρόδου. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Κατευθύνονται σε άλλα ξενοδοχεία στο νησί».

Παράλληλα, σε δεύτερη ανάρτηση το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει: « Οι πληγείσες περιοχές αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των συνολικών τουριστικών υποδομών της Ρόδου».

Πηγή: Newsit.gr

Με τον εφιάλτη της φωτιάς στη Ρόδο παλεύουν και σήμερα (23.7.2023) επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς ο πύρινος εφιάλτης εξακολουθεί να μαίνεται.

Σε ανατριχιαστικό βίντεο-ντοκουμέντο του «Forecast Weather Greece» από το νησί της Ρόδου, φαίνονται πυροσβέστες που επιχειρούν μέσα σε μια τρομακτική κόλαση φωτιάς.

«Φύγε, δεν κόβεται!», ακούγεται να φωνάζει ένας πυροσβέστης σε συνάδελφό του.

Οι εικόνες κόβουν την ανάσα, αφού τεράστιες φλόγες ορθώνονται σε απόσταση αναπνοής από τους ήρωες του Πυροσβεστικού Σώματος.

 

Σε άλλο βίντεο, από τα Λάερμα, όπου νωρίτερα είδαμε άλλες συγκλονιστικές εικόνες, ένας πυροσβέστης ακούγεται να φωνάζει: «Δες πώς βοηθάει ο αέρας!».

Δείτε το:

 

Φωτιές στην Ελλάδα – Όλες οι ειδήσεις: Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στη Ρόδο, με το 112 να δίνει εντολή για νέες εκκενώσεις

Δραματική τροπή έχει πάρει η αναζωπύρωση στο χωριό Ασκληπιείο της Ρόδου, όπως κατέγραψε και ο απεσταλμένος του Newsbomb.gr, Χάρης Γκίκας, καθώς η φωτιά έκαψε σπίτια και χρειάστηκε η επέμβαση των αστυνομικών για να εκκενωθεί το χωριό.

Οι κάτοικοι του χωριού κάνουν έκκληση για βοήθεια ενώ στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές που προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση. Μάλιστα, δόθηκε εντολή για εκκένωση των χωριών Γεννάδι και Βατί προς Κιοτάρι με μήνυμα του 112 που εστάλη λίγο μετά τις 11:00.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν τεράστια μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ όπως μπορείτε να δείτε στα αποκλειστικά πλάνα του Newsbomb.gr, αστυνομικοί βοηθούν τους κατοίκους αλλά και μικρά ζώα να απομακρυνθούν από το σημείο.

 

Tα πρώτα σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες στο χωριό Ασκληπιείο και οι πυροσβέστες δίνουν μεγάλη μάχη με τις φλόγες, ενώ από νωρίς το πρωί επιχειρούν και εναέρια μέσα για την κατάσβεση.

 

Το βράδυ της Κυριακής εκκενώθηκαν και πάλι οικισμοί του νησιού, καθώς η φωτιά πλησίαζε κατοικημένες περιοχές.

Δύσκολες οι συνθήκες σε όλα τα μέτωπα

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογίαννης στο πλαίσιο της έκτακτης ενημέρωσης για τις δασικές πυρκαγιές στη χώρα ανέφερε πως «Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αναζωπύρωση στη Ρόδο».

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα σε όλα τα μέτωπα. Στη Ρόδο είναι σε εξέλιξη μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στον οικισμό Ασκληπείο» ανέφερε ο κ. Βαθρακογιάννης διευκρινίζοντας ότι η κατεύθυνση του ανέμου είναι νότια.

«Για την αντιμετώπισή της επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις» ανέφερε. Περιγράφοντας αναλυτικά τις εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας δήλωσε ότι επιχειρούν οκτώ αεροσκάφη εκ των οποίων τα δύο είναι από Τουρκία και ένα από Κροατία, εκτός των 10 ελικοπτέρων που επιχειρούν.

Μιλώντας για το άλλο μεγάλο πύρινο μέτωπο αυτό της Κέρκυρας δήλωσε ότι «η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση έλαβε μεγάλες διαστάσεις απειλώντας σπίτια στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού».

Και όπως είπε, με διαδοχικά μηνύματα που εκδόθηκαν από το 112 εκκενώθηκαν 17 οικισμοί και απομακρύνθηκαν 2.466 πολίτες. Στο έργο της απομάκρυνσης συνέδραμαν αστυνομία, Περιφέρεια και λιμενικό.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστραφεί κάποιο σπίτι στην Κέρκυρα, όπου επιχειρούν τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις δασοπυρόσβεσης έχουν ενισχυθεί με επίγειες δυνάμεις.

Αναφορικά με τη πυρκαγιά στην Εύβοια ανέφερε ότι επεκτάθηκε με τη βοήθεια ανέμων σε χαμηλή βλάστηση στην ευρύτερη περιοχή αναφέροντας ότι έλαβε γρήγορα διαστάσεις προς τις περιοχές Λιβάδι, Ποτάμι, Πλατανιστός, Καστρί και Πλατύ Γιαλός.

Συγκλονίζουν οι εικόνες που κατέγραψε ο φωτορεπόρτερ του Newsbomb.gr Χάρης Γκίκας από την αναζωπύρωση στο Ασκληπιείο στη Ρόδο.

 

 

Εκτός από τη Ρόδο ενεργά μέτωπα υπάρχουν στο Δερβενάκι Αχαΐας στο Αίγιο, στην Κω, στην Κάρυστο και στην Κέρκυρα, όπου επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Εκκενώσεις στην Κάρυστο

Λίγο μετά τις 6 το πρωί της Δευτέρας εστάλη, μάλιστα, νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Πλατύς Γιαλός προς Κάρυστο, ενώ στις 03:00 τα ξημερώματα έλαβαν το ίδιο μήνυμα όσοι βρίσκονταν σε Λιβάδι και Καστρί.

Η φωτιά μαίνεται και από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν τις ρίψεις τρία αεροσκάφη. Στην περιοχή, επιχειρούν επίσης 77 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρο και 26 οχήματα.

Το πρωί ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος, μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα, καθώς η φωτιά καίει σε δύσβατο σημείο και οι επίγειες δυνάμεις δεν έχουν εύκολη πρόσβαση.

«Ήταν μία βραδιά εφιάλτης»

Μαίνεται η φωτιά στην Κέρκυρα, η οποία ξέσπασε την Κυριακή, 23 Ιουλίου, σημαίνοντας συναγερμό με ενεργό μέτωπο να παραμένει αυτό στο Βιγλατούρι. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος της βόρειας Κέρκυρας, Γ. Μαχειμάρης, δεν έχουν καεί οικισμοί, ωστόσο η φωτιά πλησίασε.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος βόρειας Κέρκυρας, η νύχτα της Κυριακής ήταν πολύ δύσκολη ενώ έγινε μεγάλη προσπάθεια για να φύγουν κάποιοι από τα σπίτια τους σε οικισμούς που είχε διαταχθεί εκκένωση λόγω της φωτιάς. Σημείωσε πως η πυρκαγιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορας.

Απεγκλωβίστηκαν 59 τουρίστες στην Κέρκυρα

Το λιμενικό και ιδιωτικά σκάφη προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 59 ατόμων από την παραλία Νησάκι. Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια, Σινιές, Βιγγλατούρι, Νησάκι, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα, έπειτα από μηνύματα μέσω 112 τα οποία στάλθηκαν στους κατοίκους τους.

Στην επιχείρηση πήραν μέρος 6 πλωτά σκάφη του Λιμενικού, 7 ιδιωτικά σκάφη μικρής χωρητικότητας, 2 ιδιωτικά σκάφη μεγάλης χωρητικότητας και 1 ρυμουλκό. Οι απεγκλωβισμένοι φιλοξενούνται σε αίθουσα του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας.

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button