ΔΙΑΦΟΡΑ

Έκτακτη είδηση για την Χώρα – Δυστυχώς.

Ακρίβεια: Τα «χρυσά» μελομακάρονα, το πανάκριβο ελαιόλαδο και η απόγνωση των καταναλωτών

«Καλπάζει» η ακρίβεια στα βασικά προϊόντα διατροφής με τους καταναλωτές να μετρούν τα ψώνια τους και να ελπίζουν στη «μόνιμη μείωση τιμής» και τα καρτελάκια στα σούπερ μάρκετ.

Αρκετά μάλιστα είναι τα προϊόντα που παρουσιάζουν αυξημένες τιμές, «καίγοντας» τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Και αν τα… κλασικά προϊόντα που έχουν ακριβύνει είναι λίγο-πολύ γνωστά, στην εξίσωση έρχονται να προστεθούν και τα μελομακάρονα, τα οποία σε γνωστό ζαχαροπλαστείο της Αθήνας έκαναν «πρεμιέρα» με 29 ευρώ το κιλό!

Ιδιοκτήτης αρτοποιείου – ζαχαροπλαστείου δήλωσε χαρακτηριστικά στο MEGA: «Το πρόβλημα είναι ότι ανεβαίνουν μόνιμα οι πρώτες ύλες, φανταστείτε ότι στο μελομακάρονο με το μέλι το καρύδι σιμιγδάλι, κονιάκ όλα ανεβαίνουν συνέχεια. Λογικά θα πάρει μία αύξηση και φέτος».

Σε πασίγνωστα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, ένα κιλό μελομακάρονα που πέρυσι κόστιζαν 24€ θα δούμε από τις πρώτες κιόλας φουρνιές να φτάνουν στα 26€, 2€ ευρώ πάνω μέσα σε ένα χρόνο.

Μόνιμος… πονοκέφαλος το ελαιόλαδο

Ξηρασίες, καύσωνες και πυρκαγιές σε βασικές χώρες παραγωγής έχουν μειώσει σχεδόν στο μισό τις συγκομιδές ελιών στον κόσμο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ανεβάζοντας τις τιμές του ελαιολάδου στα ύψη.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρη Καπούνη στο Newsbomb.gr: «Η συγκομιδή μόλις ξεκίνησε. Αν και οι τιμές δεν έχουν ανακοινωθεί, αφού στο νησί μας το ελαιόλαδο πωλείται σπίτι – σπίτι από γνωστό σε γνωστό με τιμή φέτος 10 ευρώ το λίτρο.

Ως εκ τούτου η τιμή πώλησής του είναι στα 180 – 200 ευρώ. Όλα αυτά συμβαίνουν, καθώς οι ποσότητες φέτος είναι πολύ μειωμένες. Αν και δεν έχουμε μετρήσεις για την παραγωγή στη Νάξο ακούω από τους παραγωγούς που λένε για μείωση 70%».

Φέτα πιο ακριβή και από το Λονδίνο!

Δυσεπίλυτο μοιάζει το πρόβλημα με τις συνεχείς αυξήσεις στα τρόφιμα, με τους καταναλωτές να εκφράζουν την απελπισία τους για την κατάσταση που επικρατεί, μιλώντας στην κάμερα του Newsbomb.gr και τον Χάρη Γκίκα.

Μάλιστα ένας καταναλωτής δηλώνει προβληματισμένος καθώς με έκπληξη διαπίστωσε ότι η φέτα είναι πιο ακριβή στο Λονδίνο από ότι στην Αθήνα(!).

«Οι τιμές εδώ είναι τουλάχιστον 20% με 30% πιο ακριβές από ότι είναι στην Αγγλία. Ένα παράδειγμα η φέτα. Σε ένα συνοικιακό μίνι μάρκετ κοστίζουν τα 200 γρ,. 2,40 λίρες, περίπου 2,75 ευρώ, εδώ την αγόρασα 3,39-3,40. Ήταν η ίδια συσκευασία. Φανταστείτε εκεί έχουν και brexit και δασμούς… Και μάλιστα σε ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ στο Λονδίνο είναι πολύ φθηνότερη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Το μαρούλι πωλείται φθηνότερα στη… Γερμανία

Οι τιμές σε λαϊκές αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης εμφανίζουν δυσανάλογα μεγάλες αποκλίσεις, ειδικά στο μπρόκολο. Σε αγορά της πρωτεύουσας, η τιμή του ανέρχεται στα 2 ευρώ – 4,5 ευρώ το κιλό, ενώ, στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνεται από 1,5 ευρώ – 2 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ALPHA.

Σε σούπερ μάρκετ της Αθήνας, ένα κιλό μπρόκολο κοστίζει 3,15 ευρώ / κιλό, ενώ, η αντίστοιχη μέση τιμή σε καταστήματα της Θεσσαλονίκης είναι 1,95 ευρώ / κιλό.

Με τη μέση τιμή του να φθάνει τα 2,5 ευρώ το κιλό, στη Γερμανία ανέρχεται στα 1,99 ευρώ το κιλό. Όπως είναι φυσικό, και το κάθε «κομμάτι» είναι σαφώς ακριβότερο.

Η τιμή στο μαρούλι iceberg παρουσιάζει επίσης αποκλίσεις σε σύγκριση με τη γερμανική αγορά, καθώς στη χώρα μας πωλείται για 1,70 ευρώ το τεμάχιο, σε σύγκριση με τα 1,19 ευρώ

«Φωτιά» οι τιμές σε βασικά προϊόντα στην Ελλάδα – Αποκαλυπτική σύγκριση τιμών

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι Έλληνες δηλώνουν σε συντριπτικό ποσοστό ότι η ακρίβεια είναι και το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Μάλιστα, οι πολίτες δυσκολεύονται ιδιαίτερα να προμηθευτούν ταπιο βασικά αγαθά, που δεν είναι άλλα από τα τρόφιμα.

«Δεν παίζεται η ακρίβεια, έχει φτάσει σε επίπεδα πλέον που ο καθένας σκέφτεται ακόμα και το τελευταίο ευρώ», δηλώνει καταναλωτής στην κάμερα του Alpha, με τους πολίτες να αναρωτιούνται για ποιο λόγο οι τιμές των βασικών αγαθών παραμένουν υψηλές.

«Με ένα πενηντάρικο παίρνουμε τα μισά από ό,τι παίρναμε πριν ένα μήνα», δηλώνει άλλος καταναλωτής, ενώ ο Alpha παρουσιάζει έρευνα κατά την οποία από τη σύγκριση τιμών μεταξύ της Ελλάδας και χωρών με τον ίδιο ή μικρότερο πληθυσμό, έτσι ώστε να μην εξαρτάται η τιμή από την ποσότητα των εισαγωγών, καθώς όσο μεγαλύτερη η εισαγωγή, τόσο μεγαλύτερη και η έκπτωση από την μητρική εταιρεία, προκύπτουν στοιχεία τρομακτικά για την ακρίβεια στη χώρα μας.

Ενδεικτικά σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας:

Στο Βέλγιο 1 λίτρο γάλα κοστίζει 0,89 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα γάλα το οποίο παράγεται στη χώρα μας κοστίζει 1,82 ευρώ.

Στην Πορτογαλία ένα αυγό κοστίζει 0,25 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα 0,27 ευρώ.

Στη Μάλτα 150 γρ. τυρί γκούντα κοστίζουν 2,53 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα τα 200 γρ. κοστίζουν 3,38 ευρώ.

Το ψωμί, στην Κύπρο κοστίζει 1,42 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα 2,24 ευρώ.

Και στο κρέας η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις υψηλές τιμές.

Στο Βέλγιο ένα κιλό χοιρινό πωλείται στα 8,44 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα στα 8,70 ευρώ.

Καταναλωτές που ταξίδεψαν πρόσφατα σε χώρες της Ευρώπης λένε στον τηλεοπτικό σταθμό πως η Ελλάδα είναι ακριβή και σε προϊόντα όπως τα αφρόλουτρα ή τα σαμπουάν και μάλιστα κατά 2 ακόμα και 3 ευρώ.

Εντυπωσιακή είναι η διαφορά στην τιμή της σκόνης πλυντηρίου με 50 μεζούρες, που στην Κύπρο κοστίζει 11,99 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα 19,85 ευρώ.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Eurostat η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει κατρακυλήσει στο 56,9% το 2022, από το 87,2% το 2006.

«Οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν λιγότερα προϊόντα και υπηρεσίες από ότι στο παρελθόν και οπωσδήποτε λιγότερα από τις περισσότερες χώρες που ανήκουν στην Ευρωζώνη και αυτό γινεται επειδή οι μισοί δεν έχουν αυξηθεί αναλογικά όσο θα έπρεπε και επειδή βέβαια υπάρχει πληθωρισμός», λέει ο καθηγητής marketing στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά, Γ. Μπαλτάς.

πηγη newsbomb.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button