ΔΙΑΦΟΡΑ

Λέκκας: Θέμα χρόνου ένας μεγάλος σεισμός των 7,7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

«Για την Κωνσταντινούπολη ναι περιμένουμε κάποιο μεγάλο γεγονός».

«Για την Κωνσταντινούπολη ναι περιμένουμε κάποιο μεγάλο γεγονός. Είναι συγκλίνουσες απόψεις όλων των επιστημόνων της χώρας. Είναι λοιπόν, θέμα χρόνου» είπε στην ΕΡΤ ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Όσο καθυστερεί, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο σεισμός, δηλαδή τόσο πιο πολλή ενέργεια συγκεντρώνεται. Και βέβαια η πόλη έχει μεγάλη τρωτότητα. Έχει 20 εκατομμύρια πληθυσμό και πλέον το ένα τρίτο των κτιρίων είναι πολύ παλιά κτίρια. Το ένα τρίτο είναι νέα κτίρια σαν αυτά της Αντιόχειας και των Αδάνων.

Συνολικά το 8 δεν το ξεπερνάει. Είναι γύρω στα 7,7 ή 7,8 αν σπάσει όλο το ρήγμα. Όταν είναι 20 εκατομμύρια συσσωρευμένα σε ένα στενό σχετικά χώρο, οπωσδήποτε θα υπάρξουν και θύματα. Βέβαια εξαρτάται και το σενάριο του σεισμού, Δηλαδή αν και τι ώρα θα γίνει και το πώς θα γίνει.

Ας ελπίσουμε ότι θα σπάσει κατά διαστήματα το ρήγμα με μικρότερους σεισμούς και δεν θα έχουμε εν πάση περιπτώσει τεράστιες επιπτώσεις, όπως είχαμε για παράδειγμα στην Αντιόχεια» είπε ο κ. Λέκκας, ερωτηθείς σχετικά, με αφορμή τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία.

Αναφερόμενος στην αντισεισμική θωράκιση της χώρας, είπε πως «Τώρα απόλυτη προτεραιότητα έχουν πράγματα, όπως η αντισεισμική θωράκιση των κατασκευών, η εκπαίδευση, η ενημέρωση και ο προσεισμικός έλεγχος που κάνουμε τώρα σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας, ο οποίος είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο».

Αναφερόμενος στα ιδιωτικά κτίρια είπε πως «σίγουρα και τα ιδιωτικά κτήρια θα πρέπει να περάσουν έλεγχο. Προσδοκούμε ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση του αντισεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια θα γίνει κάποια θεσμική νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να επεκταθεί αυτός ο υποχρεωτικός έλεγχος σε όλα τα κτίρια της χώρας, τα ιδιωτικά, με ευθύνη των ιδιοκτητών».

πηγη tad.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button