ΔΙΑΦΟΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η καρκινοπαθής φοιτήτρια που αψήφησε όλες τις πιθανότητες – Η συγκινητική ιστορία της

Τη Λόρα Νουτάλ, την γνωρίσαμε όλοι τον περασμένο Ιούλιο, όταν πήρε το πτυχίο της στην πολιτική, τη φιλοσοφία και τα οικονομικά. Και την θαυμάσαμε όταν μάθαμε τη συγκινητική της ιστορία.

Η Λόρα ήταν καρκινοπαθής. Είχε διαγνωσθεί το 2018 στα 18 της χρόνια με καρκίνο τελικού σταδίου στον εγκέφαλο και οι γιατροί τής έδιναν μόνο 12 μήνες ζωής. Εκείνη, όμως, αψήφησε τις πιθανότητες και κατάφερε να ζήσει και τέσσερα χρόνια μετά να πάρει το πτυχίο της.

Δυστυχώς, όμως, η Λόρα Νουτάλ σχεδόν 5 χρόνια από την αρχική διάγνωση, έφυγε από τη ζωή την περασμένη Δευτέρα (22/5), στα 23 της χρόνια.

Όμως στη δική της περίπτωση δεν τη νίκησε ο θάνατος. Είχε καταφέρει να τον νικήσει εκείνη πρώτα, αφού έζησε 5 χρόνια περισσότερο. Χρόνια που από τη μία πάλευε για τη ζωή της με επίπονες θεραπείες και από την άλλη σπούδαζε στο πανεπιστήμιο, ενώ με το παράδειγμά της, έγινε έμπνευση για όλο τον κόσμο.

Της είχαν δώσει 12 μήνες ζωής

Η Λόρα Νουτάλ, είχε διαγνωστεί το 2018, και εν μέσω σπουδών είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο για να υποβληθεί σε θεραπεία. Μόλις αυτή ολοκληρώθηκε, επέστρεψε στις σπουδές της, έδωσε εξετάσεις και πήρε το πτυχίο της τον Ιούλιο του 2022.

Φορώντας, χαμογελαστή, την τήβεννο, είχε πει πως η στιγμή αυτή είναι «επική»: «Οι γιατροί μου έλεγαν ότι δεν θα επέστρεφα στο πανεπιστήμιο. Δεν πίστευα ότι θα αποφοιτούσα, αλλά να ‘μαι, επιτέλους, εδώ», έλεγε περήφανη κι ευτυχισμένη για το σπουδαίο της επίτευγμα.

Η Λόρα είχε πάει για μία απλή εξέταση ρουτίνας στα μάτια, όταν διαγνώστηκε με πολύμορφο γλοιοβλάστωμα, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο. Συμπληρωματικές εξετάσεις αποκάλυψαν πως είχε συνολικά οκτώ όγκους στον εγκέφαλο και, το 2018, της είχε δοθεί μόλις ένας χρόνος ζωής.

Ωστόσο, μετά από χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του μεγαλύτερου όγκου και ένα πρόγραμμα θεραπείας που περιελάμβανε ανοσοθεραπεία στη Γερμανία, η υγεία της σημείωσε αναπάντεχη πρόοδο.

Η ίδια, όμως, γνώριζε πως ήταν μια προσωρινή νίκη της κι έτσι δημιούργησε μία λίστα με τα πράγματα που ήθελε να κάνει πριν πεθάνει, μεταξύ των οποίων μία συνάντηση με τη Μισέλ Ομπάμα, την πλοήγηση ενός πλοίου του Βασιλικού Ναυτικού και ένα βράδυ σε παμπ με τον κωμικό Πίτερ Κέι.

Πήρε το πτυχίο της 4 χρόνια κόντρα στις πιθανότητες

Και να ολοκληρώσει τις σπουδές της. Η Λόρα είχε ξεκινήσει να σπουδάζει στο Kings College του Λονδίνου, αλλά ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ για να βρίσκεται πιο κοντά στην πατρίδα της. «Θα επιστρέψω, παρά τα όσα λένε. Αυτός ο όγκος δεν θα με σταματήσει», έλεγε για την πιο δύσκολη εποχή.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κατάφερε να συνεχίσει τη θεραπεία της στην Κολωνία, όταν το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα Greensill της προσέφερε την δυνατότητα να ταξιδεύει με ένα ιδιωτικό τζετ. Το 2021 ο Πίτερ Κέι επέστρεψε στις παραστάσεις μετά από παύση τεσσάρων ετών, συγκεντρώνοντας επίσης χρήματα για τη θεραπεία της Λόρα.

Η τελετή αποφοίτησης ήταν μια μεγάλη γιορτή για την οικογένειά της, αλλά και για τους συμφοιτητές της και καθηγητές στη Σχολή της που περνούσαν μαζί της τη δύσκολη μάχη της με την ανίατη ασθένεια.

«Στη Λόρα είχαν πει ότι το προσδόκιμο ζωής της ήταν περίπου ένας χρόνος και ότι δεν θα επέστρεφε ποτέ στο πανεπιστήμιο, οπότε το να τη βλέπουμε να αποφοιτά είναι απλά απίστευτο», δήλωνε η μητέρα της, Νίκολα.

Όμως, η Λόρα Νουτάλ δεν έμεινε εκεί. Ήθελε μέσα από τη δική της ιστορία να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να βοηθήσει όσους βρίσκονταν στην ίδια θέση με εκείνη. Ξεκίνησε να συγκεντρώνει χρήματα για ανθρώπους με παθήσεις στον εγκέφαλο, ενώ εντάχθηκε στο Our Brain Bank, μια φιλανθρωπική οργάνωση που εργάζεται για να μετατρέψει το γλοιοβλάστωμα από ανίατο σε θεραπεύσιμο νόσημα.

Συγκίνηση για τον θάνατό της

Δυστυχώς, όμως, ο καρκίνος της εξελίχθηκε γρήγορα και το περασμένο φθινόπωρο η υγεία της επιδεινώθηκε. Αλλά και πάλι η Λόρα δεν το έβαλε κάτω. Για άλλη μία φορά αψήφησε τις πιθανότητες παλεύοντας με επιμονή την ασθένεια. Την περασμένη Δευτέρα έφυγε από τη ζωή, έχοντας δίπλα της την οικογένειά της.

Η είδηση του θανάτου της προκάλεσε θλίψη σε όλους. Η γενναία Λόρα είχε γίνει για όλο τον κόσμο ένας “δικός τους άνθρωπος” και ας μην την γνώρισαν ποτέ προσωπικά.

“Εξακολουθώ να διαβάζω χιλιάδες όμορφα συλλυπητήρια μηνύματα, έκπληκτος που η σύντομη ζωή της έχει αγγίξει τόσους άλλους, αλλά η αλήθεια είναι ότι η πραγματικότητα της δεν έχει ακόμα βυθιστεί για μένα.

Μου λείπει τρομερά, το παιδί που ήταν, η έφηβη που ξέραμε και η ενήλικας που γινόταν. Μου λείπει να την βλέπω να μπαίνει στο δωμάτιο μασώντας ένα καρότο, μου λείπει να την βλέπω να κάθεται στο γραφείο της με ακουστικά και Pringles, βλέποντας The Office.

Τα παπούτσια της είναι δίπλα στην πίσω πόρτα και δεν θα ξαναδεθούν, το μισοτελειωμένο μπουκάλι κόκα κόλα της είναι ακόμα στο ψυγείο. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν θα ξαναδώ το πρόσωπό της, μάλλον δεν έχω αρχίσει καν να επεξεργάζομαι το γεγονός, κοροϊδεύοντας τον εαυτό μου ότι είναι ακόμα μακριά στο πανεπιστήμιο.

Το tweet που ανακοίνωσε τον θάνατο της Laura το είδαν σχεδόν 10 εκατομμύρια άνθρωποι και δεν έχω αρχίσει να απαντώ σε όλα τα συλλυπητήρια μηνύματα που έχουν κατακλύσει. Αλλά ξέρω ότι το χειρότερο της θλίψης δεν έχει έρθει ακόμα”, αναφέρει συγκινημένη η μητέρα της από την αγάπη του κόσμου για την κόρη της.

“Ήταν μια απίστευτη νεαρή γυναίκα. Με τη θεραπεία της, αψήφησε όλες τις πιθανότητες μετά τη διάγνωσή της για να ολοκληρώσει τις σπουδές της και να αποφοιτήσει το περασμένο καλοκαίρι.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ που μου είπε όταν μαζεύαμε χρήματα στο Manchester Pride ότι ήθελε οι άνθρωποι να μάθουν ποια ήταν ως άτομο και να δουν την αποφασιστικότητά της, αντί να τη βλέπουν απλώς ως άτομο με καρκίνο. Η Λόρα θα έχει πάντα μια πολύ ιδιαίτερη θέση στη συλλογική μνήμη του Πανεπιστημίου μας, ανέφερε συγκινημένη η καθηγήτριά της, Τζάκι Κάρτερ.

Και η Λόρα Νουτάλ τα κατάφερε…

πηγη female-g.com

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button