ΔΙΑΦΟΡΑ

Ουρές στα ΑΤΜ: Σκάει επίδομα 900 ευρώ για το 70% των Ελλήνων

Ένα «προσωπικό» επίδομα δίνεται σε δικαιούχους και μπορεί να φτάσει τα 900 ευρώ «καθαρά».

Με αυτό το επίδομα παρέχεται η δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία να υποστηριχθούν στην καθημερινότητά τους, από Προσωπικό Βοηθό ή Προσωπικούς Βοηθούς της επιλογής τους σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Τι είναι η Προσωπική Βοήθεια

Η Προσωπική Βοήθεια αφορά στην υποστήριξη του ατόμου με αναπηρία, από Προσωπικό Βοηθό της επιλογής του ή κατά περίπτωση του Εκπροσώπου του (γονέα ή δικαστικού συμπαραστάτη), για την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσής του και τη συμπερίληψή του στην κοινωνία, στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών και συνθηκών της ζωής του και σύμφωνα με τις ατομικές επιλογές και τα ενδιαφέροντα του, ενδεικτικώς ως προς τα εξής: α) δραστηριότητες καθημερινής ζωής, όπως σίτιση, ένδυση, προσωπική υγιεινή, β) εργασία και σπουδές γ)συμμετοχή σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου και δ) δραστηριότητες συμμετοχής στην κοινωνική ζωή.

Ειδικότερα, συνίσταται στην από κοινού με τον ωφελούμενο δραστηριότητα του Προσωπικού Βοηθού εντός του χώρου της οικίας του ωφελούμενου και έξω από αυτόν, σύμφωνα με τις οδηγίες και υποδείξεις του ωφελούμενου, ή κατά περίπτωση του Εκπροσώπου του και περιλαμβάνει την παροχή κατάλληλης υποστήριξης στον ωφελούμενο κατά το βαθμό που αυτή απαιτείται ως αποτέλεσμα της αναπηρίας και της έκπτωσης λειτουργικότητας που αυτή επιφέρει.

Πως μπορώ να γίνω Προσωπικός Βοηθός

Θα πρέπει να κάνετε ηλεκτρονική αίτηση, να εγκριθεί και να ολοκληρώσετε επιτυχώς το πρόγραμμα εκπαίδευσης του προγράμματος. Η εκπαίδευση παρέχεται δωρεάν και την κάνετε μέσω του υπολογιστή σας. Εφόσον γίνουν όλα αυτά, εγγράφεστε αυτόματα στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών. Από εκεί μπορούν να σας βρουν τα άτομα με αναπηρία που έχουν καταστεί δικαιούχοι του προγράμματος και να επικοινωνήσουν μαζί σας.

Εάν συμφωνήσετε και εσείς μαζί τους, υποβάλετε ηλεκτρονικά το τυποποιημένο συμφωνητικό σας στην πλατφόρμα. Εφεξής θα δηλώνετε και οι δυο τις μέρες και ώρες απασχόλησής σας στην πλατφόρμα. Κάθε μήνα θα καταβάλλονται στον λογαριασμό σας τα χρήματα που σας αντιστοιχούν.

Δείτε αναλυτικότερες πληροφορίες στην ενότητα «Διαδικασία».

Προϋποθέσεις

Για να γίνετε Προσωπικός Βοηθός, θα πρέπει:

  • να είστε 18 έως 67 ετών,
  • να μην έχετε καταδικαστεί αμετάκλητα για: α) εγκλήματα κατά της γενετήσια ελευθερίας, οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, και τα εγκλήματα σχετικά με την οικογένεια των άρθρων 360 και 360Α του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α’ 95), β)εγκλήματα του ν. 3500/2006 (Α’ 232) για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, γ) εμπορία ανθρώπων σύμφωνα με το άρθρο 323Α του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019) και το ν.4251/2014 (Α’ 80), δ) εμπορία ναρκωτικών σύμφωνα με το ν. 4139/2013 (Α’ 74), ε) τα εγκλήματα των άρθρων 299, 306, 308 έως 312 και 324 του Ποινικού Κώδικα (ν.4619/2019, στ) τα εγκλήματα των άρθρων 300 και 301 του Ποινικού Κώδικα (ν.4619/2019). Η απαγόρευση εκτείνεται και στις περιπτώσεις που εκκρεμεί ποινική δίωξη ή βρίσκεται σε ισχύ οριστική ή τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση, η οποία δεν έχει καταστεί αμετάκλητη,
  • εάν είστε πολίτες χώρας εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να βρίσκεστε νόμιμα στην Ελλάδα και να έχετε το δικαίωμα να εργασθείτε, να έχετε καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας (δεν απαιτείται πιστοποιητικό γλωσσομάθειας)
  • να διαθέτετε βεβαίωση ψυχιάτρου περί καλής ψυχικής υγείας. Μπορεί να εκδοθεί από δημόσιο ή ιδιώτη γιατρό.
  • να διαθέτετε πιστοποιητικό υγείας σε ισχύ της υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π/οικ 35797/2012 (Β΄ 1199) υπουργικής απόφασης. Με αυτό βεβαιώνεται ότι υποβληθήκατε σε ιατρικό έλεγχο και δεν πάσχετε από κάποιο μεταδιδόμενο νόσημα ή κάτι άλλο που δεν σας επιτρέπει να εργαστείτε στην εν λόγω θέση. Μπορεί να εκδοθεί από δημόσιο ή ιδιώτη γιατρό. Απαιτείται ακτινογραφία θώρακος, παρασιτολογική εξέταση κοπράνων και καλλιέργεια.

Το πιστοποιητικό ισχύει για 5 χρόνια και στη συνέχεια ανανεώνεται με επανάληψη της ίδιας διαδικασίας.
Να έχετε ολοκληρώσει επιτυχώς την εκπαίδευση που σας παρέχει δωρεάν το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Προσοχή: Δεν μπορείτε να αναλάβετε Προσωπικός Βοηθός για άτομο με το οποίο τελείτε σε σχέση γάμου, συμφώνου συμβίωσης, συγγένειας α’ ή β’ βαθμού (δηλαδή του παιδιού σας, του γονιού σας, του αδελφού σας, του εγγονιού σας ή τον παππού και της γιαγιάς σας)

Προσοχή: Δεν μπορείτε να αναλάβετε Προσωπικός Βοηθός ως ωρομίσθιος, εάν συνοικείτε με τον ωφελούμενο με αναπηρία.

Προσοχή: Οι δικαιούχοι με αναπηρία, για τους οποίους έχει κριθεί από την Ειδική Επιτροπή ότι δεν δύνανται να καθοδηγούν τον Προσωπικό Βοηθό τους, θα πρέπει υποχρεωτικώς να επιλέξουν Προσωπικό Βοηθό που είτε (α) έχει προηγούμενη Επαγγελματική Εμπειρία τουλάχιστον ενός έτους σχετική με Άτομα με Αναπηρία, είτε (β) διαθέτει τίτλο σπουδών ή κατάρτιση σχετική με ιατρικές, παραϊατρικές και κοινωνικές επιστήμες ή σχετική με την αναπηρία.

Όροι εργασίας
Μπορείτε να απασχοληθείτε είτε ως ωρομίσθιος (δηλαδή να πληρώνεστε με την ώρα), είτε σε καθεστώς συνοίκησης με τον δικαιούχο με αναπηρία (δηλαδή να μένετε μαζί με τον δικαιούχο και να πληρώνεστε με τον μήνα). Είναι ζήτημα δική σας επιλογής και συμφωνίας με τον δικαιούχο.

Εάν επιλέξετε να είστε ωρομίσθιος, μπορείτε να είστε Προσωπικός Βοηθός περισσότερων δικαιούχων. Θα απασχολείστε έως 8 ώρες την ημέρα και έως 40 ώρες την εβδομάδα.
Επιπλέον θα έχετε ρεπό οχτώ ημέρες ανά μήνα.
Εάν επιλέξετε να είστε σε συνοίκηση, μπορείτε να είστε Προσωπικός Βοηθός μόνο ενός δικαιούχου. Θα έχετε ρεπό μία ημέρα ανάπαυσης ανά εβδομάδα. Ο Ωφελούμενος οφείλει να σας παρέχει δικό σας επιπλωμένο δωμάτιο και διατροφή.
Μπορείτε να συμφωνήσετε με τον ωφελούμενο να απασχοληθείτε παραπάνω μέρες και ώρες, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, θα πληρωθείτε από τον ίδιο -και όχι από το πρόγραμμα.
Αν συνοδεύσετε τον ωφελούμενο εκτός του σπιτιού του, τα έξοδα μετακίνησης τα καλύπτει εκείνος. Είστε υποχρεωμένοι να τον συνοδεύσετε, εάν το χρειάζεται.
Αν συνοδεύσετε τον ωφελούμενο σε ταξίδι, η διαμονή, η διατροφή και οι μετακινήσεις καλύπτονται από εκείνον. Δεν είστε υποχρεωμένοι να συμφωνήσετε να τον συνοδεύσετε.

Αμοιβή και ασφάλιση

Εάν είστε ωρομίσθιος, ο ΟΠΕΚΑ σας καταβάλει μικτά έξι ευρώ ανά ώρα.

Αν είστε σε συνοίκηση, ο ΟΠΕΚΑ σας καταβάλει μικτά 1.200 ευρώ ανά μήνα.

Για την αποζημίωση αυτή ισχύουν οι διατάξεις περί Εργοσήμου. Υπάρχει δηλαδή παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών (25%). Λαμβάνετε ημέρες ασφάλισης («ένσημα»), αναλόγως των ωρών/ημερών απασχόλησής σας.

Σας χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα με τη συμπλήρωση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, είτε κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου.

Λαμβάνονται υπόψη και ημέρες ασφάλισης: (α) που έχετε λάβει από άλλη απασχόληση, (β) οι ημέρες επιδότησης τακτικής ανεργίας, (γ) οι ημέρες επιδότησης λόγω επίσχεσης εργασίας

από τον ΟΑΕΔ και (δ) οι ημέρες επιδότησης λόγω ασθενείας ή ατυχήματος.

Παράδειγμα 1: Στην συνοίκηση, που η μηνιαία μικτή αποζημίωση είναι 1.200€, παρακρατούνται ασφαλιστικές εισφορές 300 ευρώ και σας καταβάλλονται 900€. Λαμβάνετε 25 ημέρες ασφάλισης.

Παράδειγμα 2: Εάν απασχοληθείτε 22 ημέρες σε έναν μήνα, από 8 ώρες κάθε μέρα, δηλαδή συνολικά 176 ώρες, η μικτή αμοιβή σας είναι 1.056€, παρακρατούνται 264€ ασφαλιστικές εισφορές, άρα σας καταβάλλονται 792€. Λαμβάνετε 22 ημέρες ασφάλισης.

Μπορείτε να δοκιμάσετε δικά σας παραδείγματα εδώ: https://www.helppost.gr/asfalish/ergosimo-ika-ypologismos-online/

Το διαβάσαμε εδώ athensmagazine.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button