ΔΙΑΦΟΡΑ

Η ανακοπή καρδιάς δεν εκδηλώνεται τόσο απότομα όσο νομίζουμε – Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη σε εκατοντάδες ασθενείς που έπαθαν καρδιακή ανακοπή. Τι λένε οι ερευνητές.

Η ανακοπή καρδιάς δεν είναι πάντοτε τόσο αιφνίδια όσο νομίζουμε. Τουλάχιστον οι μισοί ασθενείς που την εκδηλώνουν είχαν χαρακτηριστικά συμπτώματα το 24ωρο που προηγήθηκε. Μάλιστα τα συμπτώματα αυτά είναι διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Στη μελέτη αναλύθηκε το ιστορικό εκατοντάδων ασθενών που υπέστησαν ανακοπή καρδιάς και συγκρίθηκε με εκείνο ασθενών που είχαν άλλο επείγον πρόβλημα. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, σε πολλές περιπτώσεις η ανακοπή δεν είχε εκδηλωθεί «από το πουθενά». Είχαν προηγηθεί συγκεκριμένα συμπτώματα, τα οποία όμως δεν είχαν αξιολογήσει οι ασθενείς.

Ποια ήταν αυτά τα συμπτώματα; Στις γυναίκες το πιο ύποπτο σύμπτωμα ήταν η δύσπνοια. Στους άνδρες, τα πιο ύποπτα συμπτώματα ήταν ο πόνος και η πίεση στο στήθος.

«Πολύς κόσμος πιστεύει ότι η ανακοπή καρδιάς συμβαίνει χωρίς προειδοποίηση και γι’ αυτό η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών πεθαίνουν αβοήθητοι εκτός των νοσοκομείων», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Sumeet Chugh, καθηγητής Καρδιολογίας στο ακαδημαϊκό νοσηλευτικό κέντρο Cedars-Sinai, στο Λος Άντζελες. «Εν τούτοις, αυτό δεν ισχύει πάντοτε. Επομένως έχει μεγάλη σημασία να αναγνωρίσουμε όλα τα πιθανά προειδοποιητικά συμπτώματα, για να έχουν οι ασθενείς μία ευκαιρία να επιζήσουν».

Και άλλα συμπτώματα

Η ανακοπή καρδιάς τυπικά προκαλείται από ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού που τελικά οδηγούν σε διακοπή της λειτουργίας της. Όταν συμβεί, σταματά η ροή αίματος προς τον εγκέφαλο και τα άλλα ζωτικά όργανα. Εάν δεν αναταχθεί άμεσα, οδηγεί στην απώλεια της ζωής.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από δύο προγενέστερες έρευνες σε περισσότερους από 800 ασθενείς που είχαν υποστεί ανακοπή καρδιάς. Όπως διαπίστωσαν, το 50% εξ αυτών είχαν εκδηλώσει τουλάχιστον ένα ύποπτο σύμπτωμα την προηγούμενη ημέρα.

Εκτός από τον πόνο στο στήθος στους άνδρες και τη δύσπνοια στις γυναίκες, άλλα ύποπτα συμπτώματα σε μερικούς από αυτούς ήταν:

  • «Φτερουγίσματα» της καρδιάς (αίσθημα παλμών)
  • Συμπτώματα όμοια με αυτά της επιληψίας
  • Συμπτώματα σαν της γρίπης

Η μία από τις δύο έρευνες είχε διεξαχθεί στην Καλιφόρνια και η άλλη στο Όρεγκον. Και οι δύο είχαν παρόμοια ευρήματα.

Ποιοι κινδυνεύουν

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Digital Health. Ωστόσο τα ευρήματά της δεν υποδηλώνουν πως όποιος νιώσει έντονο πόνο  στο στήθος ή δύσπνοια, βρίσκεται οπωσδήποτε στα πρόθυρα μιας ανακοπής, σπεύδει να διευκρινίσει ο Dr. Chugh.

«Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να έχουν πολλές αιτίες», τόνισε. «Αν όμως τα εκδηλώσει ένας πάσχων από υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη ή υποκείμενη καρδιοπάθεια, είναι πιο πιθανό να σχετίζονται με την ανακοπή καρδιάς. Επομένως, οι ασθενείς αυτοί πρέπει αμέσως να καλέσουν ασθενοφόρο, κι ας διαπιστωθεί τελικά ότι δεν κινδύνευαν».

Εάν δείτε κάποιον να παθαίνει ανακοπή καρδιάς, πρέπει αμέσως να αρχίσετε ΚΑΡΠΑ (καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση). Αν αυτή δεν αρχίσει μέσα στα πρώτα 2-3 λεπτά, ο ασθενής μπορεί να πάθει εγκεφαλική βλάβη, προσθέτει. Αναζητήστε επίσης κάποιον αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή (υπάρχουν αρκετοί σε δημόσιους χώρους, όπως γυμναστήρια, ΚΕΠ, δημαρχεία κ.λπ.).

Πηγή: iatropedia.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button