ΔΙΑΦΟΡΑ

Οι πέντε καλύτερες και οι πέντε χειρότερες τροφές για τα νεφρά

Εάν γενικά η υγεία σας είναι καλή, τα νεφρά σας κάνουν καλή δουλειά στο να φιλτράρουν τα απόβλητα και τις τοξίνες από το σώμα σας.

Τα νεφρά σας εργάζονται σκληρά καθημερινά εξισορροπώντας υγρά, μέταλλα και άλατα στο σώμα.

Οι πέντε καλύτερες τροφές για τα νεφρά

1. Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνες C, E και K καθώς και μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο, καθιστώντας τα εξαιρετικά για την πρόληψη της νεφρικής νόσου. Αυτά τα λαχανικά καταπολεμούν τη φλεγμονή και προστατεύουν από την οξειδωτική βλάβη που συμβαίνει όταν τα νεφρά καταπονούνται υπερβολικά.

2. Βύσσινα

Τα νεφρά έχουν μικροσκοπικές, ευαίσθητες αρτηρίες και φλέβες που μπορεί να καταστραφούν όταν η αρτηριακή πίεση είναι πολύ υψηλή για πάρα πολύ καιρό. Οι τροφές που υποστηρίζουν την υγιή αρτηριακή πίεση υποστηρίζουν επίσης τα υγιή νεφρά, και τα βύσσινα είναι ένα από αυτά τα τρόφιμα. Πλούσια σε βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικά, τα βύσσινα έχουν συσχετιστεί με μειωμένη αρτηριακή πίεση, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή για μια δίαιτα που υποστηρίζει τα νεφρά.

3. Τόφου

Αν ψάχνετε για φυτική πρωτεΐνη για να βελτιώσετε την υγεία των νεφρών σας, δοκιμάστε το τόφου. Το κρέας, το οποίο έχει πολλά διατροφικά οφέλη, μπορεί να είναι λίγο υψηλότερο σε οξύ, και μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά. Δεδομένου ότι τα νεφρά εξισορροπούν το pH του σώματος και αφαιρούν τα οξέα, τα τρόφιμα που υποστηρίζουν αυτή τη διαδικασία, όπως το τόφου, μπορεί να είναι απίστευτα υποστηρικτικά των νεφρών.

αντίθεση με τις ζωικές πρωτεΐνες, οι φυτικές πρωτεΐνες βοηθούν στη βελτίωση του pH του σώματος, αποφεύγοντας ένα δυνητικά επιβλαβές όξινο περιβάλλον στο σώμα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε το κρέας, λένε οι ειδικοί αλλά αν θέλετε να μειώσετε λίγο την πρόσληψη κρέατος, το τόφου μπορεί να είναι η ιδανική επιλογή.

4. Λιναρόσπορος

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά. Γι’ αυτό ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται με χρόνια νεφρική νόσο. Ένας τρόπος για να διατηρήσετε τη γλυκόζη σας σταθερή, και επομένως τα νεφρά σας υγιή, είναι να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως ο λιναρόσπορος.

5. Σκόρδο

Το σκόρδο είναι γνωστό για τα πολλαπλά οφέλη του στην υγεία. Τώρα μπορεί να προστεθεί και στη λίστα των τροφών που συμβάλλουν στην καλή υγεία των νεφρών. προσθέσουμε την υγεία των νεφρών στη λίστα. Το σκόρδο χρησιμεύει ως ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αυτά τα δύο είναι ευεργετικά για τη λειτουργία των νεφρών. Επιπλέον, το σκόρδο βοηθά στην αντιμετώπιση της οξειδωτικής βλάβης που μπορεί να προκληθεί από νεφρική νόσο.

Οι πέντε χειρότερες τροφές για τα νεφρά

1. Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά, ειδικά αυτά που έχουν σκούρο χρώμα όπως η κόκα κόλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τεχνητό φώσφορο. Ο φώσφορος είναι ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για γερά οστά και τα υγιή νεφρά μπορούν εύκολα να φιλτράρουν τον υπερβολικό φώσφορο από τα τρόφιμα. Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν για τον τεχνητό φώσφορο που βρίσκεται στα σκούρα αναψυκτικά, λέγοντας ότι μπορεί να είναι «σκληρός» για τα νεφρά.

2. Κατεψυγμένα γεύματα

Τα κατεψυγμένα γεύματα είναι συχνά εξαιρετικά επεξεργασμένα και περιέχουν μεγάλη ποσότητα νατρίου. Δεδομένου ότι η διαχείριση της πρόσληψης αλατιού είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των νεφρών, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους καταναλωτές να αποφεύγουν τα κατεψυγμένα γεύματα.

3. Fast Food

Τα γρήγορα φαγητά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και θερμίδες. Επίσης, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Το γρήγορο φαγητό, που είναι πλούσιο σε νάτριο, κορεσμένα λίπη και φώσφορο, στερείται των ευεργετικών θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για την υγεία των νεφρών.

4. Υπερεπεξεργασμένα τυριά

Δεν παρασκευάζονται όλα τα τυριά με τον ίδιο τρόπο. Αν κοιτάξετε προσεκτικά τις ετικέτες σε ορισμένα επεξεργασμένα τυριά, θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι απλό τυρί, ούτε καν αληθινό τυρί. Αυτά συχνά χαρακτηρίζονται ως «προϊόντα τυριού». Ακόμη και μικρές μερίδες από αυτά τα τυριά μπορούν να εισάγουν σημαντικές ποσότητες νατρίου και περιττού φωσφόρου στο σώμα, κάτι που δεν είναι ιδανικό για τη διατήρηση υγιών νεφρών.

5. Υπερβολική κατανάλωση κρέατος

Η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για την κυτταρική ανάπτυξη. Η υπερβολική κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης μπορεί να είναι επίπονη για τα νεφρά. Οι ζωικές πρωτεΐνες παράγουν υψηλό επίπεδο οξέος στο αίμα, το οποίο τα νεφρά πρέπει να εργαστούν για να εξαλείψουν. Η συγκράτηση της πρόσληψης κρέατος είναι μια προσεκτική προσέγγιση για τη διατήρηση της υγείας των νεφρών.

πηγη healthstat.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button