ΔΙΑΦΟΡΑ

24 Αυγούστου 2007: H μαύρη μέρα της Ηλείας – Η μάνα “έφυγε” αγκαλιά με τα 4 παιδιά της στις φλόγες

Ηλεία 24 Αυγούστου 2007, η ημέρα όπου έχει χαραχθεί στην μνήμη όλων ως μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές της Ιστορίας της Ελλάδας.

Οι φωτιές έκαψαν ανθρώπους, περιουσίες, ψυχές. Η φωτιά απείλησε μέχρι και τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον αρχαιολογικό θησαυρό της περιοχής. Στην επιχείρηση αυτή στην αρχαία Ολυμπία, έλαβαν μέρος 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, όπως επίσης και ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα. Η επέμβαση της πυροσβεστικής δεν πρόλαβε να αποτρέψει όμως καταστροφές στον Κρόνιο Λόφο. Ο πύρινος όλεθρος άφησε πίσω του 49 νεκρούς.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΟΥ ΞΕΚΛΗΡΙΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΡΑΓΙΣΕ ΚΑΡΔΙΕΣ

24 Αυγούστου 2007: H μαύρη μέρα της Ηλείας – Η ιστορία της μάνας που “έφυγε” αγκαλιά με τα 4 παιδιά της

Ο χρόνος σταμάτησε για την οικογένεια Παρασκευοπούλου που πλήρωσε βαρύ το τίμημα της πυρκαγιάς. Ο τραγικός πατέρας Γιώργος Παρασκευόπουλος έχασε όλη του την οικογένεια μέσα στις φλόγες, μερικά μόλις χιλιόμετρα έξω από την Αρτέμιδα Ζαχάρως.

Το πανελλήνιο συγκλονίστηκε από την είδηση του θανάτου της άτυχης Αθανασίας Παρασκευοπούλου που εντοπίστηκε νεκρή αγκαλιά με τα τρία μικρότερα αγγελούδια της και σε μικρή απόσταση ο τέταρτος γιος της που πάλευε να σωθεί από τις πύρινες φλόγες.

«ΚΑΙΓΟΜΑΣΤΕ, ΓΙΩΡΓΟ, ΠΗΡΕ ΦΩΤΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ»

24 Αυγούστου 2007: H μαύρη μέρα της Ηλείας – Η ιστορία της μάνας που “έφυγε” αγκαλιά με τα 4 παιδιά της

Ήταν τα τελευταία λόγια που άκουσε μέσω τηλεφώνου από τη γυναίκα του. Η μητέρα στην προσπάθειά της να σώσει τα παιδιά της και να ξεφύγει από τη φωτιά, τα έβαλε μαζί με την πεθερά της μέσα στο αυτοκίνητο με κατεύθυνση τη Ζαχάρω. Ωστόσο, στην πορεία το αυτοκίνητο εγκλωβίστηκε στις φλόγες με μοιραία κατάληξη.

Τα τέσσερα ανήλικα παιδιά του, η Αγγελική (15 ετών), η Μαρία (12), η Αναστασία (11), ο Κωνσταντίνος (5), η σύζυγός του Αθανασία (37 ετών), η μητέρα του Αγγελική (76 ετών) και ο κουνιάδος του Χαρίλαος Κάρτας (46 ετών) βρήκαν τραγικό θάνατο και πέθαναν μαζί με δεκάδες άλλους πολίτες αβοήθητοι στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από την περιοχή που καιγόταν.

“ΠΙΣΤΕΥΑ ΟΤΙ ΖΟΥΣΑΝ, ΟΤΙ ΕΙΧΑΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΩΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ”

Ο τραγικός πατέρας, σύζυγος και γιος Γιώργος Παρασκευόπουλος, που έχασε στην Αρτέμιδα τα τέσσερα παιδιά του, τη σύζυγό του και τη μητέρα του, απηύθυνε ένα συγκλονιστικό “κατηγορώ” κατά του κρατικού μηχανισμού, καθώς όπως υποστήριξε στη κατάθεση του δεν έλαβε κανένα προληπτικό μέτρο για να αποτρέψει την τραγωδία.

«Αν είχε γίνει ένα δέκατο από αυτά που σας λέω για τις αρμοδιότητες των υπευθύνων, θα είχα εδώ δίπλα μου σήμερα την οικογένεια μου» ξέσπασε, συγκινώντας όσους παρακαλουθούν τη διαδικασία.

Ο ίδιος άφησε κυριολεκτικά χωρίς ανάσα την αίθουσα του δικαστηρίου όταν διηγήθηκε την τραγική του εμπειρία με τον ανείπωτο ανθρώπινο πόνο από εκείνες τις στιγμές…

“Πίστευα ότι ζούσαν!” είπε με φωνή που δύσκολα έβγαινε. “Δεν ήξερα μέχρι αργά το απόγευμα ότι είχαν χαθεί. Τους έψαχνα στο κέντρο της Ζαχάρως, νόμιζα ότι είχαν φτάσει σώοι στην παραλία”, ξέσπασε σε μια κυριολεκτικά μαρτυρική κατάθεση.

«ΒΡΗΚΑ ΤΗ ΜΑΝΑ ΓΟΝΑΤΙΣΤΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ»- Ο Π. ΣΟΜΠΟΛΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΗ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟ 2007

24 Αυγούστου 2007: H μαύρη μέρα της Ηλείας – Η ιστορία της μάνας που “έφυγε” αγκαλιά με τα 4 παιδιά της

«Ήμασταν με συναδέλφους κοντά στο χωριό Αρτέμιδα και με πλησιάζει μια γυναίκα και μου λέει πως έχει χαθεί μια μάνα με τα τέσσερα παιδιά της. Προσπάθησα να της δώσω κουράγιο και να την ενθαρρύνω πως σίγουρα κάπου θα έχει καταφύγει με ασφάλεια. Που να φανταστώ όμως…».

Με αυτές τις λέξεις ο δημοσιογράφος, αστυνομικός ρεπόρτερ και πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος περιγράφει στο PatrasTimes, εκείνες τις στιγμές.

«Την επόμενη ημέρα από τη στιγμή που με πλησίασε η γυναίκα και μου είπε πως είχε χαθεί η μάνα με τα τέσσερα παιδιά, έχουμε μόλις τελειώσει τη ζωντανή σύνδεση με το Mega και ετοιμάζομαι με τους συναδέλφους για να δούμε τι θέμα θα κάνουμε. Πλησιάζω έναν αστυνομικό που βρισκόταν με περιπολικό λίγα μέτρα πιο πέρα και αρχίσω να κουβεντιάζω μαζί του για το αν υπάρχει κάτι νεότερο» σημειώνει ο κ. Σόμπολος και συνεχίζει:

«Τότε έρχεται στο μέρος μας ένας άνδρας ο οποίος λέει πως λίγο πιο κάτω έχει δει κι άλλα πτώματα. Όμως ο αστυνομικός αρχικά δεν του δίνει σημασία και μετά την παρότρυνσή μου, και αφού έχω κάνει και νόημα στον κάμεραμαν να μας ακολουθήσει, τελικά πάμε προς την πλαγιά που μας υποδεικνύει. Αυτό που είδα πραγματικά δεν είχε προηγούμενο.

Εκεί βρισκόταν, η άτυχη μάνα γονατιστή στο χώμα, μα όχι σκυφτή έχοντας στην αγκαλιά της τα τρία της παιδιά, το ένα στον ένα ώμο, το δεύτερο στον δεύτερο και το τρίτο στο στήθος της. Το τέταρτο παιδί το βρήκαμε μερικά μέτρα πιο πέρα μπρούμυτα πεσμένο σε ένα λοφάκι, το οποίο προφανώς βρήκε τραγικό θάνατο προσπαθώντας να ξεφύγει», συμπλήρωσε ο κ. Σόμπολος.

infokids

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button