ΔΙΑΦΟΡΑ

5 τροφές που σας κρατάνε ξύπνιους και σας χαλάνε τον ύπνο

Αυτό που επιλέγετε να φάτε λίγο πριν τον ύπνο μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στο πόσο καλά θα κοιμηθείτε.

Μετά από μια άσχημη νύχτα με άστατο ύπνο, οι περισσότερο πιστεύουν ότι ευθύνεται το άγχος της δουλειάς, το μπλε φως από τις συσκευές ή τους συντρόφους τους που στριφογυρίζουν και ροχαλίζουν. Αλλά υπάρχει ένας άλλος κοινός ύποπτος που χαλάει τον ύπνο σας: το δείπνο ή το βραδινό σας σνακ.

“Μερικές τροφές είναι εξαιρετικά ενεργειακές, ενώ άλλες μπορούν να επιδεινώσουν καταστάσεις όπως η καούρα, η δυσπεψία και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση», εξηγεί η Δήμητρα Μουρκάκου, διατροφολόγος – διαιτολόγος. Η κατανάλωση αυτών των τροφών αργά το βράδυ δυσκολεύει τον ύπνο.

Ωστόσο δεν καταστρέφουν όλα τα τρόφιμα τις πιθανότητες σας να κοιμηθείτε. Υπάρχουν και ορισμένα νυχτερινά σνακ λειτουργούν σαν… υπνωτικά, σύμφωνα με τη διαιτολόγο. Ποιες τροφές λοιπόν δεν σας αφήνουν να κοιμηθείτε;

Ποιες τροφές σας κρατάνε ξύπνιους και σας χαλάνε τον ύπνο

  1. Ντομάτες
  2. Τυρί
  3. Μπίρα
  4. Αποξηραμένα φρούτα
  5. Πατάτες με κέτσαπ

1. Ντομάτες

Ένα φρούτο (ναι, σωστά διαβάσατε, φρούτο θεωρείται από τους ειδικούς και όχι λαχανικό) που είναι πολύ όξινο: Οι ντομάτες. Οι ντομάτες και τα προϊόντα με βάση τη ντομάτα μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στον ύπνο.Ο λόγος; Προκαλούν καούρα.

2. Τυρί

Εάν έχετε κάποια έστω και λίγη δυσανεξία στα γαλακτοκομικά ή αλλεργία και τρώτε μια πιατέλα με τυρί πριν κοιμηθείτε, θα διαταράξει τον ύπνο σας. Οποιαδήποτε δυσανεξία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, αέρια και φούσκωμα, που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και δυσφορία που καθιστούν πιο δύσκολο τον ποιοτικό ύπνο.

Ακόμα κι αν δεν έχετε δυσανεξία στα γαλακτοκομικά, υπάρχουν τυριά που πρέπει να αποφεύγετε. Τα παλαιωμένα τυριά περιέχουν τυραμίνη, ένα αμινοξύ που αυξάνει την παραγωγή νορεπινεφρίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων και που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη εγρήγορση και μειωμένη ποιότητα ύπνου. Φυλάξτε λοιπόν το γκούντα για την πρωινή σας ομελέτα και επιλέξτε τυριά όπως κατσικίσιο τυρί, φέτα και χαλούμι για το βράδυ.

3. Μπίρα

Αν και η μπίρα δεν έχει τόσο μεγάλη ποσότητα σε αλκοόλ, εξακολουθεί να είναι αρκετή για να αφυδατώσει το σώμα, να προκαλέσει μυϊκές κράμπες στη μέση της νύχτας και να διαταράξει τον κύκλο του ύπνου σας. Πέρα από αυτό, όσοι πίνουν μπίρα σηκώνονται κάθε 2 με 3 ώρες μετά τον ύπνο για να πάνε στην τουαλέτα.

Αν σας αρέσει η ιδέα να πιείτε κάτι το βράδυ, δοκιμάστε την κομπούχα. Ρίξτε το σε ποτήρι Thistle και οι φίλοι σας δεν θα καταλάβουν καν ότι δεν είναι αλκοόλ.

4. Αποξηραμένα φρούτα

Η υπερβολική κατανάλωση μιας τροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες, όπως τα αποξηραμένα φρούτα, μπορεί να ενοχλήσει το στομάχι σας και να προκαλέσει αέρια και κράμπες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και στη χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό.

5. Πατάτες με κέτσαπ

Οι πατάτες είναι λιπαρές, πλούσιες σε λιπαρά και θα σας κρατήσουν ξύπνιους καθώς το σώμα σας θα προσπαθεί να τις χωνέψει. Το να τις βουτήξετε σε κέτσαπ θα χρειαστεί περισσότερο κόπο και χρόνο να τις χωνέψει.

Η κέτσαπ είναι εξαιρετικά όξινη, επειδή περιέχει ντομάτες με τις οποίες φτιάχνεται. Εκτός από το οξύ που υπάρχει φυσικά, το κέτσαπ συνήθως συντηρείται με άλλες χημικές ουσίες που την κάνουν ακόμα πιο όξινη και μπορεί να οδηγήσουν σε καούρα.

Προσέξτε επίσης τη σάλτσα ζυμαρικών και μαρινάρας: μπορούν να συμβάλουν στη δυσπεψία και την καούρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν είστε επιρρεπείς στη δυσπεψία. Όταν ξαπλώνετε για να πάτε για ύπνο, η πέψη επιβραδύνεται και η οριζόντια θέση μπορεί να κάνει την καούρα και τη δυσπεψία ακόμη χειρότερη.

πηγη oloygeia.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button