ΔΙΑΦΟΡΑ

Οικονομικό “οξυγόνο” στην τσέπη: Αυξήσεις σε συντάξεις, επιδόματα και μισθούς – Αναλυτικά οι δικαιούχοι

Τα 10 «στοιχήματα» για την ελληνική οικονομία σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα

Το 2023 μόλις ήρθε και μαζί του έρχονται αυξήσεις σε συντάξεις, μισθούς και επιδόματα, νέα μέτρα στήριξης καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις. Παράλληλα, προθεσμία ως τις 13 Ιανουαρίου έχουν τα νοικοκυριά που δεν έχουν υποβάλλει ακόμα αίτηση για την επιδότηση θέρμανσης στην πλατφόρμα του myΘέρμανση της ΑΑΔΕ.

Από σήμερα 1η Ιανουαρίου 1,7 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις του κατά 7,75%. Το 80% – 85% εξ αυτών θα δουν ακέραια την αύξηση της τάξεως του 7,75%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 7% αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν.

Οι 4 κατηγορίες συντάξεων που αυξάνονται είναι:

  • οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις την 31.12.2022 που έχουν απονεμηθεί πριν την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (αίτηση πριν από 13 Μαΐου του 2016) και έχουν επανυπολογιστεί (παλαιές συντάξεις).
  • οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις την 31.12.2022 που έχουν απονεμηθεί πριν την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (αίτηση πριν από 13 Μαΐου του 2016) και δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός τους.
  • οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις την 31.12.2022 που έχουν απονεμηθεί πριν την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (αίτηση πριν από 13 Μαΐου του 2016) και δεν υπόκεινται σε επανυπολογισμό, δηλαδή οι συντάξεις του π. ΟΓΑ και όσων χορηγούνται από το πρώην Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ.) και δεν έχουν επανυπολογισθεί.
  • οι καταβαλλόμενες από 13.05.2016 και έπειτα, που υπολογίζονται με βάση το νόμο Κατρούγκαλου και με έναρξη καταβολής έως και 31.12.2022. Συντάξεις που θα απονεμηθούν από 01.01.2023, αλλά η ημερομηνία έναρξης καταβολής τους, ανατρέχει με βάση τη νομοθεσία, μέχρι και 31.12.2022, καταλαμβάνονται από τις αυξήσεις, για μηνιαίες συντάξεις από 01.01.2023 και έπειτα.

Αυξήσεις μισθών

Από την αρχή του έτους αύξηση στο μισθό τους θα δουν οι Δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ από την 1η Απριλίου όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του θα γίνει η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο κατώτατος μισθός αναμένεται από τα 713 ευρώ (μεικτά) που είναι σήμερα να φτάσει στα 751 ευρώ (μεικτά) μαζί με τις τριετίες. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το υπουργείο Εργασίας, με τις διαδικασίες διαβούλευσης να ξεκινούν εντός τον Ιανουαρίου.

Επίσης, αύξηση στις απολαβές τους θα δουν οι γιατροί στο ΕΣΥ. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, θα υπάρξει μεσοσταθμική αύξηση 10% στις απολαβές, επίδομα στους γιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων, προσαύξηση επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης στους ιατρούς ΜΕΘ & επίδομα σε αναισθησιολόγους.

Επίδομα ανεργίας: Πόσο θα αυξηθεί λόγω του κατώτατου μισθού

Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό επηρεάζουν και το επίδομα ανεργίας, το οποίο θα αυξηθεί. Έτσι, από την 1η Απριλίου 2023, όπως ανακοίνωσε την παραμονή Πρωτοχρονιάς 2022, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εφαρμοστεί ο νέος κατώτατος μισθός στην Ελλάδα.

Το επίδομα ανεργίας αναμένεται να φτάσει στα 461 ευρώ από 438 ευρώ που είναι σήμερα. Έτσι, αν ισχύσει η συγκεκριμένη αύξηση, το ημερήσιο επίδομα για τους ανέργους (πρώην ΟΑΕΔ) θα είναι στα 18,43 ευρώ από 17,51 ευρώ που λαμβάνουν σήμερα.

Φυσικά, εκτός από το επίδομα ανεργίας θα αυξηθούν μια σειρά από επιδόματα και βοηθήματα στους πολίτες. Αυτά, μεταξύ άλλων, είναι τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα, λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά., το επίδομα γονικής άδειας κ.ά.

Στήριξη νοικοκυριών

Η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα και για τη στήριξη των νοικοκυριών που θα τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του 2023.

Το Market Pass είναι ένα από αυτά τα μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πολίτες από τη συνεχιζόμενη ακρίβεια. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει στις αρχές του Φεβρουαρίου, ενώ οι πληρωμές αναμένεται να γίνουν στο τέλος του ίδιου μήνα.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές.

Τα εισοδηματικά κριτήρια εκτιμάται ότι τα καλύπτουν το 83% των νοικοκυριών και τα περιουσιακά το 95% των νοικοκυριών. Δυνητικοί ωφελούμενοι εκτιμούνται περί τα 3,2 εκατ. νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατ. νοικοκυριών) με περίπου 8,5 εκατ. μέλη (εκ των 10,4 εκατ. πληθυσμού).

Για μονομελές νοικοκυριό χωρίς τέκνα η μηνιαία ενίσχυση ανέρχεται σε 22 ευρώ. Για ζευγάρι χωρίς τέκνα η ενίσχυση φθάνει τα 32 ευρώ τον μήνα. Για ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο η μηνιαία ενίσχυση ανέρχεται σε 42 ευρώ, ενώ για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά η μηνιαία ενίσχυση φθάνει τα 52 ευρώ.

Επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία και επίδομα

Παράταση πήρε για ένα τρίμηνο η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία, με 15 λεπτά του ευρώ το λίτρο.

Παράλληλα, παράταση πήρε και η προθεσμία υποβολής αίτησης για το επίδομα θέρμανσης. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα MyΘέρμανση θα παραμείνει ανοικτή έως και τις 13 Ιανουαρίου του 2023. Το ποσό του επιδόματος κυμαίνεται μεταξύ 100 – 1.600 ευρώ.

Φθηνά στεγαστικά δάνεια σε νέους

Από το πρώτο τρίμηνο του 2023, νέοι ηλικίας 25-39 ετών θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να πάρουν φθηνά στεγαστικά δάνεια έως 150.000 εύρω με επιτόκιο 1,5% και αποπληρωμή έως 30 έτη. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και να μην διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε πολύτεκνους και νέα ζευγάρια με παιδιά, ενώ θα ακολουθήσουν τα ζευγάρια χωρίς παιδιά και οι ελεύθεροι. Από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» θα ωφεληθούν περισσότεροι από 137.000 πολίτες.

Τα χαμηλότοκα δάνεια με τη συγχρηματοδότηση της ΔΥΠΑ (ΠΡ. ΟΑΕΔ) και των τραπεζών θα καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο όριο τα 150.000 ευρώ, για αγορά πρώτης κατοικίας που θα αφορά την αγορά διαμερισμάτων έως 150 τ.μ. και με έτος κατασκευής έως και το 2007. Οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία αξίας έως 200.000 ευρώ.

Επιδότηση δανείων ευάλωτων δανειοληπτών

Άλλη μία δράση για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών ξεκινά από τις αρχές του νέου έτους και αφορά τουλάχιστον 30.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Πρόκειται για τα νοικοκυριά που έχουν στεγαστικά ή μικρά επιχειρηματικά δάνεια και έχουν ως ενέχυρο την πρώτη κατοικία τους.

Η επιδότηση θα είναι 12μηνης διάρκειας και θα ανέρχεται στο 50% της αύξησης του επιτοκίου σε σύγκριση με την 30ή Ιουνίου 2022.

Ενισχύσεις και φοροελαφρύνσεις

Κατάργηση εισφοράs αλληλεγγύης σε όλουs του φορολογούμενους

Με το νέο έτος καταργείται πλέον οριστικά η εισφορά αλληλεγγύης. Από την κατάργησή της 2,7 εκατ. φορολογούμενοι θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους ετησίως. Το μέτρο αφορά φορολογούμενους, μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, συνταξιούχους, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με συνολικό εισόδημα 22.000 ευρώ από δύο πηγές, 17.000 ευρώ από συντάξεις και 5.000 ευρώ από ενοίκια, θα έχει όφελος 276 ευρώ. Μισθωτός τον δημόσιου τομέα με συνολικό εισόδημα 24.000 ευρώ μόνο από μισθούς, θα έχει ετήσιο όφελος 376 ευρώ.

Παράλληλα, διατηρούνται οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά 3 τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Κατάργηση υπό προϋποθέσειs του τέλουs επιτηδεύματοs

Επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος για το έτος που συντελείται η αύξηση.

Φορο-μπόνουs έωs 2.200 ευρώ

Μπόνους έως και 2.200 ευρώ θα δουν μέσα στο 2023 οι φορολογούμενοι που πλήρωσαν το 2022 ηλεκτρονικά δαπάνες σε επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Με τις φορολογικές δηλώσεις που θα αρχίσουν να υποβάλλονται τον Μάρτιο, κάνει πρεμιέρα και η μείωση τον φορολογητέου εισοδήματος έως και κατά 5.000 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητα.

Μειωμένοι συντελεστέs ΦΠΑ

Διατηρούνται έως και τον Ιούνιο του 2023 οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο.

Πρόγραμμα «Εξοικονομώ»

Τέλος, μέσα στο 2023 θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και για επιχειρήσεις, ενώ τον Απρίλιο θα τρέξει ο δεύτερος κύκλος του «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά.

Το «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα, από τις αρχές του έτους αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους 25-39 ετών.

Σταϊκούρας: Τα 10 «στοιχήματα» για την ελληνική οικονομία το 2023

Δέκα «στοιχήματα» θέτει το τρέχον έτος το υπουργείο Οικονομικών για την ελληνική οικονομία, η οποία καλείται να κινηθεί σε ένα περιβάλλον έντονης ρευστότητας και επιδείνωσης των μακροοικονομικών προοπτικών σε μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας.

Και όπως δηλώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, «έχοντας, μάλιστα, ως πρόταγμα τη συνετή δημοσιονομική διαχείριση, με τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την αβεβαιότητα της περιόδου και θα κατακτήσουμε τον κεντρικό εθνικό στόχο για το 2023 στο πεδίο της οικονομίας, ο οποίος είναι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας».

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, τα «στοιχήματα» αφορούν:

  1. στη διασφάλιση της υφιστάμενης δημοσιονομικής υπευθυνότητας,
  2. στην υλοποίηση παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των πολυεπίπεδων κρίσεων,
  3. στη συνέχιση και ενίσχυση των φοροελαφρύνσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις- κυρίως για τη μεσαία τάξη,
  4. στη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών,
  5. στην ενίσχυση της κοινωνικής στέγης και της κατοικίας,
  6. στη συνέχιση της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών,
  7. στην εμπροσθοβαρή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τη βέλτιστη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,
  8. στην αντιμετώπιση του υψηλού, συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους και τον περιορισμό του κινδύνου, εξαιτίας των εξωγενών κρίσεων, δημιουργίας νέου χρέους,
  9. στην ενίσχυση της Εθνικής ‘Αμυνας,
  10. στην ενεργό συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία 3,5 χρόνια, στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής.

Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Σταϊκούρα στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, «η ανατολή του νέου έτους βρίσκει την παγκόσμια οικονομία- και ακόμη περισσότερο την ευρωπαϊκή- αντιμέτωπη με πολλαπλές, σημαντικές προκλήσεις. Προκλήσεις που απορρέουν, κυρίως, από τις πολυεπίπεδες εξωγενείς κρίσεις τις οποίες κληροδότησε η περασμένη χρονιά, καθώς και από τη συντελούμενη, διεθνώς, στροφή σε πιο συσταλτικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές.

Σε αυτό το περιβάλλον έντονης ρευστότητας και επιδείνωσης των μακροοικονομικών προοπτικών σε μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, η Ελλάδα ξεκινά τη διαδρομή της στο 2023 υπό ευνοϊκότερους όρους, σε σύγκριση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς, την τελευταία τριετία, έχει κατορθώσει να επιδείξει υψηλή ανθεκτικότητα, θετική πορεία και ευοίωνες προοπτικές.

Τα χαρακτηριστικά αυτά και η δυναμική της αποτυπώνονται σε όλους, σχεδόν, τους βασικούς δείκτες: στην ισχυρή και σταθερή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στις επενδύσεις και στις εξαγωγές που ενισχύονται σημαντικά, στην ανεργία που συρρικνώνεται, στις οικονομικές ανισότητες που μειώνονται, στα μη- εξυπηρετούμενα δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων που διαμορφώνονται, πλέον, σε μονοψήφιο ποσοστό του συνόλου των δανείων, στις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά την τελευταία τριετία, στα δημόσια οικονομικά που σταθεροποιήθηκαν και βρίσκονται σε τροχιά περαιτέρω βελτίωσης, και, τέλος, στο ενισχυμένο κύρος και την αυξημένη αξιοπιστία της χώρας».

Προσθέτει δε, ότι: «παράλληλα, το 2022, με την ολοκλήρωση της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ, την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και την έγκριση των τελευταίων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, καταφέραμε να γυρίσουμε σελίδα, αφήνοντας πίσω μας το επώδυνο κεφάλαιο της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας.

Όλα αυτά τα επιτεύγματα είναι πολύ σημαντικά και καθόλου αυτονόητα. Είναι επιτεύγματα συλλογικά, της κοινωνίας και της πολιτείας, για τα οποία εργαστήκαμε μεθοδικά, συνεκτικά και υπεύθυνα, κάτω από πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες.

Πλέον, το 2023, καλούμαστε να κεφαλαιοποιήσουμε περαιτέρω τα επιτεύγματα αυτά και να ξεπεράσουμε παλιές και νέες προκλήσεις».

πηγη  athensmagazine.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button