ΔΙΑΦΟΡΑ

Σήμερα έχει γενέθλια το παλικάρι που αγάπησε όλη η Χώρα, ο μουσικός Στέλιος Πισής

Σήμερα, 19 Σεπτεμβρίου, έχει γενέθλια ο Στέλιος Πισής, ένας από τους πιο γνωστούς, ταλαντούχους και καταξιωμένους δημιουργούς του τόπου μας. Το παλικάρι που με την αποφασιστικότητά του, τη θέληση για ζωή και την πίστη του στο Θεό, παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει, συνεχίζει να δίνει τη δική του μάχη, κάνοντας περήφανη όχι μόνο την οικογένειά του αλλά και ολόκληρη τη Κύπρο.

«Στέλιο να ξέρεις ότι πάντα θα σε αγαπάμε και πάντα θα θαυμάζουμε το ταλέντο αλλά και τη δύναμη της ψυχής σου»

«Από παιδί μάθαινα στο σχολείο για ήρωες της μυθολογίας, διάβαζα για δυνατούς ανθρώπους που έκαναν ηρωικές πράξεις, έβλεπα στην τηλεόραση ταινίες με ήρωες που είχαν ανυπέρβλητες δυνάμεις και τους θαύμαζα, ήθελα να γίνω σαν κι αυτούς. Όταν μεγάλωσα όμως… Κατάλαβα τι θα πει πραγματικός ήρωας. Σήμερα θαυμάζω εσένα Στέλιο Πισή!  Ένα πλάσμα που μας συγκίνησε όλους!»  Άγνωστος θαυμαστής

Έχει ένα πολύ πλούσιο βιογραφικό αφού κατάφερε να συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες και έχει τιμηθεί αρκετές φορές για το έργο του και την προσφορά του.

Το πρώτο του τραγούδι, που έγραψε σε ηλικία 12 χρόνων. Είναι ένα πολύ όμορφο ποίημα της Γιώτας Παρασκευά Χατζηκώστα. Το ποίημα έχει τίτλο «Ιησούς».

Ο Στέλιος έχει απίστευτη ψυχική δύναμη και η ψυχή του είναι λουσμένη με φως και αγάπη. Το υπέροχο αυτό παλικάρι, γεννήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου το 1976 στη Λεμεσό. Από 5 ετών, άρχισε να δείχνει το ταλέντο του στη μουσική. Ξεκίνησε αυτοδίδακτος παίζοντας πιάνο την ίδια όμως περίοδο που οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από Μυϊκή Δυστροφία. Λόγω των κινητικών δυσκολιών που προέκυψαν, άρχισε να ασχολείται με τα ηλεκτρονικά μουσικά όργανα καθότι δεν είχε πλέον την δυνατότητα να παίζει πιάνο.

Στα δέκα του χρόνια δεν μπορεί πια να περπατήσει και χρησιμοποιεί αναπηρικό τροχοκάθισμα. Η αγάπη του όμως για τη μουσική δεν σταμάτησε…

Αρχίσει να παρακολουθεί εντατικά μαθήματα μουσικής με καθηγητή στο σπίτι ενώ παράλληλα έχει ανακαλύψει την ικανότητα του στο τραγούδι και στη σύνθεση.
Από το 1990 άρχισε να γράφει μουσική και τραγούδια. Το 1994 πήρε το πρώτο βραβείο σε παγκύπριο διαγωνισμό σύνθεσης τραγουδιού με το τραγούδι του «Είναι στολίδι τ’ ουρανού», το οποίο και ερμήνευσε ο ίδιος.

Τον επόμενο χρόνο βραβεύτηκε από την Unesco, στα πλαίσια του προγράμματος «Artists across the frontiers», για το τραγούδι του «Ψηφίδες», το οποίο αναφέρεται στα ψηφιδωτά της κατεχόμενης εκκλησίας της Παναγίας της Κανακαριάς στην Κύπρο, τα οποία κλάπηκαν μετά από το 1974 και πωλήθηκαν από τους Τούρκους εισβολείς.

Έγραψε μία σειρά τραγουδιών τα οποία ερμήνευσε ο ίδιος και κυκλοφόρησαν σε ψηφιακό δίσκο στην Κύπρο το 1997 με τον τίτλο «Ψηφίδες». Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις δόθηκαν για φιλανθρωπικό σκοπό. Αυτή ήταν και η πρώτη προσωπική δισκογραφική δουλειά του Στέλιου Πισή.

Το 1999 συνεργάστηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κρεμλίνου και το μαέστρο Pavel Ovjiannicov στον δεύτερο προσωπικό του δίσκο με τίτλο «Υπέρβαση», ο οποίος περιέχει ορχηστρική μουσική. Γι’ αυτή τη συνεργασία ο ίδιος λέει: «Δε φανταζόμουνα ποτέ ότι κάποτε θα άκουγα να ερμηνεύει κομμάτια μου μία Συμφωνική Ορχήστρα και μάλιστα τόσο φημισμένη, πραγματικά όταν τα πρωτοάκουσα ήταν σαν όνειρο για μένα».  Επίσης στον συγκεκριμένο δίσκο ο Στέλιος Πισής συνεργάστηκε με τον Κύπριο μουσικοσυνθέτη Κώστα Κακογιάννη, ο οποίος ενορχήστρωσε και εκτέλεσε όλα τα όργανα στο κομμάτι «Η ανατολή του ήλιου».

Τιμήθηκε από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και τον Σύνδεσμο Μυοπαθών Κύπρου για την προσφορά των εσόδων από τις πωλήσεις των δύο δίσκων του στα πλαίσια των εκδηλώσεων του «Telethon» Κύπρου για τις ανάγκες των ασθενών με Μυϊκή Δυστροφία και γενικά για την όλη κοινωνική του προσφορά.

Όλα αυτά τα χρόνια…

Έλαβε μέρος σε πάρα πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και εμφανίστηκε σε κυπριακά τηλεοπτικά κανάλια. Πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν πει ότι: «Η μουσική του Στέλιου χαρακτηρίζεται από ποιότητα, γνήσια έμπνευση και ευαισθησία που αγγίζει αμέσως τον ακροατή» αλλά και ότι: «Έχει πολύπλευρο ταλέντο, με όποιο είδος μουσικής κι αν καταπιαστεί το αποτέλεσμα είναι υπέροχο».

Τον Ιούνιο του 2005 κυκλοφόρησε ο τρίτος του δίσκος με τίτλο «Κασταλίας και Σειρήνων» που τον προλογίζει ο Γιώργος Νταλάρας. Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια τα οποία γράφτηκαν την περίοδο 1999-2005, σε στίχους του πατέρα του Κλείτου Πισή, αγαπημένων στιχουργών αλλά και δικούς του. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του δίσκου, δόθηκαν στην οργάνωση Γιατροί του Κόσμου για ενίσχυση των προσπαθειών ανακούφισης των πληγέντων από το τσουνάμι που έπληξε την νότια Ασία το 2005.

Στις 27 Ιουνίου 2005 απονεμήθηκε στον Στέλιο το «Βραβείο Θέλησης» στα πλαίσια της διοργάνωσης των βραβείων «Leaders of the Year Awards 2004 (Κύπρου)», θεσμός που για πρώτη φορά διεξάχθηκε στην Κύπρο. Τιμήθηκαν άτομα του πολιτικού, οικονομικού, αθλητικού, δημοσιογραφικού χώρου καθώς και άτομα για την κοινωνική προσφορά τους, που ψηφίστηκαν από το κοινό σε ψηφοφορία που κράτησε μια βδομάδα.

Ένα χρόνο αργότερα στις 9 Μαΐου 2006, του απονεμήθηκε το βραβείο «Θέλησης και δύναμης ψυχής- Leader πενταετίας» στην πανελλήνια διοργάνωση των βραβείων «Leaders of the Year 2005 (Ελλάδας)». Το βραβείο παράλαβε η μητέρα του από την Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO  κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη στην εκδήλωση απονομής των βραβείων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στις 13 Νοεμβρίου 2006 σε μια μουσική παράσταση με τον τίτλο «Υπέρβαση», που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία, με χορηγό την ΑΤΗΚ (Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου), παρουσιάστηκε η δουλειά και το μουσικό του έργο. Το 2007 συνεργάστηκε με το σεναριογράφο Γιώργο Τσιάκκα γράφοντας το τραγούδι των τίτλων και τη μουσική επένδυση στην κοινωνική σειρά «Μίλα μου».

Τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου…

Το ντοκιμαντέρ «Στέλιος – Υπέρβαση» των Κώστα Κακογιάννη και Πάμπου Κουζάλη, που αναφέρεται στον άνθρωπο και μουσικό Στέλιο Πισή, προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στο 4ο Φεστιβάλ Κυπριακών Ταινιών Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ όπου και απέσπασε το βραβείο καλύτερης μουσικής που έγραψε ο ίδιος ο Στέλιος.

Η ταινία βγήκε από τα σύνορα της Κύπρου με πρώτο σταθμό την Αθήνα και το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Emotion Pictures» (16-18 Ιουνίου 2007, Νέο Μουσείο Μπενάκη). Έχει προβληθεί επανειλημμένα από τηλεοπτικούς σταθμούς στην Κύπρο, αλλά και σε Συνέδρια και διάφορες εκδηλώσεις και σχολεία. Ύστερα από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.  Το 2008 πήρε Α’ Βραβείο στο Φεστιβάλ Δράμας. Προβλήθηκε επίσης στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στον Καναδά, στην Ινδία και στην Κένυα, ενώ στα πλαίσια του θεσμού «Το φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει» θα ταξιδέψει σ’ όλο τον κόσμο.

Οι δημιουργοί του απεφάσισαν να διαθέσουν το χρηματικό έπαθλο από τη βράβευσή του για να εκδοθεί το ντοκιμαντέρ σε DVD και να διανεμηθεί δωρεάν σε όλα τα σχολεία της Κύπρου και της Ελλάδας. Το 2008 του απονέμεται από την πολιτεία το Βραβείο «Πρόσωπο της χρονιάς 2007».

Το Δεκέμβριο του 2008 κυκλοφόρησε ο τέταρτος προσωπικός του δίσκος που περιλαμβάνει τη μουσική και τα τραγούδια της τηλεοπτικής σειράς «Μίλα μου». Στις 26 Ιανουαρίου 2009 πραγματοποιήθηκε μεγάλη Συναυλία προς τιμή του από τον Δήμο Λεμεσού και την ΑΤΗΚ (Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου) στο θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό με  τίτλο «Παράθυρο στο Φως».

Περιελάμβανε τρία μέρη: α) Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Στέλιος – Υπέρβαση» β) Ορχηστρικά κομμάτια και γ) Τραγούδια από την δισκογραφία του Στέλιου Πισή.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2009 του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση από το PRS (Performing rights society – Διεθνής Οργανισμός Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων). Ήρθαν στην Κύπρο από το Λονδίνο, γι’ αυτό το σκοπό, εκπρόσωποι του Οργανισμού και σε μια σεμνή τελετή που έγινε στο δωμάτιο του Στέλιου του απένειμαν τιμητικό δίπλωμα. Στις 20 Ιουνίου 2009  ο Κώστας Κακογιάννης και Πάμπος Κουζάλης, εμπνευστές και δημιουργοί του Πολιτιστικού Οργανισμού «Παράκεντρο» απένειμαν στο Στέλιο Πισή το Βραβείο Προσφοράς στον Πολιτισμό 2009.

Τον Ιούλιο του 2010 κυκλοφόρησε το νέο CD-single του Στέλιου «Πάντα παιδί» που περιλαμβάνει τον Ύμνο του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών. Ο Ύμνος είναι μια δημιουργία του ίδιου για τα 25 χρόνια λειτουργίας του Συνδέσμου, σε συνεργασία με το στιχουργό Σταύρο Σταύρου και το Νικόλα Μεταξά, ο οποίος ερμήνευσε το τραγούδι.

Η ηχογράφηση των εγχόρδων για τους σκοπούς του τραγουδιού έγινε στα City studios στη Λευκωσία υπό τη διεύθυνση του Pavel Ovsiannikov, μαέστρου της «Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας 21ουαιώνα Μόσχας», ο οποίος υπογράφει και την ενορχήστρωση των εγχόρδων. Την ευθύνη της όλης παραγωγής και ενορχήστρωσης είχε ο συνθέτης Ανδρέας Γεωργαλλής. Στις 2 Φεβρουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία, μεγάλη Συναυλία του Στέλιου Πισή με τίτλο: «Στέλιος Πισής, 20 Χρόνια Δημιουργίας».

Ο Αντώνης Βαρδής, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Αντώνης Ρέμος έδωσαν το παρόν τους ερμηνεύοντας τραγούδια του συνθέτη, πλάι στον Κούλλη Θεοδώρου, τον Δημήτρη Φανή, τον Σταύρο Κωνσταντίνου, τη Μαρία-Έλενα Κυριάκου, τη Χριστίνα Μεταξά, τη Σάρα και τη Σοφία Πατσαλίδου και άλλους καλλιτέχνες, ενώ η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, υπό την διεύθυνση του Γιώργου Κουντούρη, εκτέλεσε Συμφωνικά έργα του. Ηχολήπτης της Συναυλίας ήταν ο συνθέτης Ανδρέας Γιωργαλλής.

Ο Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών στα πλαίσια του «Μήνα Καρδιάς» παρουσίασε την εν λόγω παράσταση που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας Δρα Χρίστου Πατσαλίδη.

Στις 17 Ιουλίου 2012 πραγματοποιήθηκε στο Κηποθέατρο Λεμεσού η συναυλία «Στέλιος Πισής, στην πόλη που γεννήθηκα». Το 2012 και το 2013 (τον Δεκέμβριο) με πρωτοβουλία του κύπριου βαρύτονου Κύρου Πατσαλίδη, σε παραστάσεις με έργα ελλήνων και κυπρίων συνθετών, παρουσιάστηκαν έργα του Στέλιου στη Βιέννη. Στις 7 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε συναυλία με τίτλο “Στέλιος Πισής – Μελωδίες ζωής” στο Δημοτικό Θέατρο Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό.

Το 2012 και το 2013 (τον Δεκέμβριο) με πρωτοβουλία του κύπριου βαρύτονου Κύρου Πατσαλίδη, σε παραστάσεις με έργα ελλήνων και κυπρίων συνθετών, παρουσιάστηκαν έργα του Στέλιου Πισή στη Βιέννη.

Στις 7 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε συναυλία με τίτλο “Στέλιος Πισής – Μελωδίες ζωής” στο Δημοτικό Θέατρο Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσο. Στη συναυλία παρουσιάστηκαν καινούργια και παλαιότερα τραγούδια του συνθέτη.
Τραγούδησαν οι: Δημήτρης Φανής, Μαρία-Έλενα Κυριάκου, Γιώργος Καλογήρου, Σάρα Πατσαλίδου, Σοφία Πατσαλίδου
και η Xορωδία Δωματίου του Παπαδάκειου Δημοτικού Ωδείου Λεμεσού υπό την διεύθυνση της κ. Ανδριάνας Σεργίδου
Διεύθυνση Ορχήστρας / Ενορχηστρώσεις: Κυριάκος Πετούσης
Έπαιξαν οι μουσικοί (με αλφαβητική σειρά): Κώστας Αποκίδης: κιθάρες, Γιώργος Γεωργίου: κλαρινέτο, Σωτήρης Γιατρού: τύμπανα, Παναγιώτης Ηλία: μπουζούκι, Γιώργος Καλογήρου: κιθάρα, ούτι, μαντολίνο, Ευγενία Καραπατάκη: βιολοντσέλο, τον Ανδρέας Κελλίρης: βιόλα, Γεωργία Κόμπου: μπουζούκι, μαντολίνο, μπαγλαμά, Κυριάκος Πετούσης: πιάνο, Νικόλας Τρύφωνος: κοντραμπάσο, Χαράλαμπος Τσόκκος: βιολί και Ιωάννης Χατζηνικολάου: φλάουτο.
Όλα τα έσοδα διατέθηκαν για το φιλανθρωπικό έργο του Ιερού Ναού Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη Λεμεσό.

Στις  24/10/2016

Ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός «Stelios Pissis Music Foundation» σηματοδοτεί την ίδρυσή του με τη διοργάνωση της μεγάλης Συναυλίας «Στέλιος Πισής – Με την Ορχήστρα των ματιών μου». Τίτλος που μεταφορικά περικλείει τον τρόπο που ο Κύπριος βραβευμένος Συνθέτης Στέλιος Πισής εργάζεται και δημιουργεί, αφού πλέον συνθέτει και ενορχηστρώνει τη μουσική του χρησιμοποιώντας την κίνηση των ματιών του. Αν και χρόνια καθηλωμένος στο κρεβάτι λόγω της ασθένειας της μυϊκής δυστροφίας, υποστηριζόμενος από ένα αναπνευστήρα, επί εικοσιτετραώρου βάσεως, συνεχίζει να δημιουργεί, να υπηρετεί τη μουσική και να μοιράζεται τη δουλειά του με το κοινό και να εμψυχώνει τους γύρω του.

Η μεγάλη Συναυλία που ήρθε για να σηματοδοτήσει την επιθυμία του ίδιου του Συνθέτη, όπως η δουλειά του αποτελέσει το έναυσμα για στήριξη άλλων συνανθρώπων μας, πραγματοποιηθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2016, στο Θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία με τη Συμφωνική Ορχήστρα «Avanti Crossover Symphonic Orchestra» και τους καλλιτέχνες:

ΓΙΩΡΓΟ ΝΤΑΛΑΡΑ

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ

ΚΟΥΛΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΑΝΗ

ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

ΝΙΚΟΛΑ ΜΕΤΑΞΑ

ΣΟΦΙΑ ΠΑΤΣΑΛΙΔΟΥ

Φωνητικό Κουαρτέτο AVANTI 4

Φωνητικό Σύνολο ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Διεύθυνση Ορχήστρας: FRANCIS GUY

Ενορχηστρώσεις: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΒΕΛΛΟΣ

Εναρμονίσεις & Διδασκαλία Χορωδίας: ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΣΕΡΓΙΔΟΥ

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΙΣΗΣ

Όλα τα έσοδα είχαν διατεθεί για τις φιλανθρωπικές δράσεις του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού «Stelios Pissis Music Foundation».

Πηγη ant1live.com

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button