ΔΙΑΦΟΡΑ

Επίδομα 718,50 ευρώ για τους ευάλωτους – Οι κατηγορίες δικαιούχων και τα κριτήρια

Σκοπός η στήριξη ιδιαίτερα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που δεν θεμελιώνουν δικαίωμα για το επίδομα ανεργίας

Από σήμερα, Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024, στις 12:00, είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική αίτηση για το νέο ειδικό βοήθημα ευάλωτων ομάδων, ύψους 718,50 ευρώ (37,5 ημερήσια επιδόματα ανεργίας), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε παιδί, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από τις 29 Δεκεμβρίου 2023.

Η νέα παροχή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) αποσκοπεί στη στήριξη ιδιαίτερα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, που δεν θεμελιώνουν δικαίωμα για το επίδομα ανεργίας, για την ομαλή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας και διευρύνοντας το δίχτυ κοινωνικής προστασίας της ΔΥΠΑ προς τους ανέργους.

Συγκεκριμένα, δικαιούχοι της παροχής είναι άνεργοι γονείς μονογονεϊκής οικογένειας, αποφυλακισμένοι, γυναίκες-θύματα έμφυλης ή/και ενδοοικογενειακής βίας, θύματα βίας-εμπορίας και απεξαρτημένοι από εξαρτησιογόνες ουσίες.

Προϋποθέσεις για τη χορήγηση του βοηθήματος είναι οι άνεργοι:

– Να είναι εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ με μία από τις παραπάνω ιδιότητες κατά την υποβολή της αίτησής τους.

– Να έχουν πραγματοποιήσει 1-75 ημέρες ασφάλισης στον e-EΦΚΑ οποτεδήποτε τα τελευταία δύο έτη πριν από την υποβολή της αίτησής τους ή από την έναρξη της ποινής για τους αποφυλακισμένους.

– Να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ οι άγαμοι, 24.000 ευρώ οι έγγαμοι, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά τέκνο ή 29.000 ευρώ οι μονογονεϊκές οικογένειες, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, μετά το πρώτο και, παράλληλα, το ύψος των συνολικών ακαθάριστων εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας να μην υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ.

– Να μην είναι παράλληλα δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας, επιδόματος μακροχρόνια ανέργων, βοηθήματος αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων και ειδικού εποχικού βοηθήματος.

Η παροχή χορηγείται μία φορά ανά δύο έτη.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της gov.gr, με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση εδώ.

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Αρχική/Εργασία και ασφάλιση/Ανεργία/Ειδικό βοήθημα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το νέο ειδικό βοήθημα ευάλωτων ομάδων αντικαθιστά το ειδικό βοήθημα που χορηγείτο σε α) επιδοτούμενους ανέργους που παρέμεναν άνεργοι έναν μήνα, μετά την εξάντληση της επιδότησής τους, β) μη επιδοτούμενους ανέργους που παρέμεναν άνεργοι για τρεις μήνες εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους και γ) μη επιδοτούμενους ανέργους που εργάζονταν σε επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους ή που άσκησαν το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις χορήγησης της νέας παροχής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ εδώ.

Το διαβάσαμε εδώ protothema.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button