ΔΙΑΦΟΡΑ

EKTAKTH EIΔΗΣΗ!

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του πιο κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε με μισή ώρα καθυστέρηση, στις 4:30. Περί τις 20:00 έγινε γνωστό ότι οι υπουργοί διέκοψαν για δείπνο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης βρίσκονται στις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζουν προκειμένου να αποφασίσουν αν θα δώσουν το «πράσινο φως» στην ελληνική πρόταση, ώστε Αθήνα και εταίροι να ξεκινήσουν και πάλι να διαπραγματεύονται και να αποτραπεί το «μαύρο» σενάριο του Grexit. Αν δεν ληφθούν σήμερα αποφάσεις, τότε τη σκυτάλη θα πάρουν αύριο οι ηγέτες της Ευρωζώνης.

Ευρωπαϊκή πηγή: Βελτίωση των προτάσεων ή προσωρινό Grexit

Πάντως, ενώ οι διεργασίες του κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα δεν έχουν ολοκληρωθεί, πηγή από την ΕΕ είπε στο AFP πως η Γερμανία σχεδιάζει προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αν η ελληνική κυβέρνηση αποτύχει να βελτιώσει τις προτάσεις της.

«Είναι ένα εσωτερικό έγγραφο, δεν διανεμήθηκε σήμερα στο Eurogroup. Υπάρχουν δύο επιλογές: βελτίωση των προτάσεων ή προσωρινό Grexit», δήλωσε η πηγή που είδε το χαρτί, ενώ ένας άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε στο Associated Press πως η ελληνική κυβέρνηση προτείνει «πολύ λίγα, πολύ αργά».

Ειδικότερα, ο αξιωματούχος ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επισήμανε ότι στις Βρυξέλλες επικρατεί η γενική αίσθηση ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι πολύ λίγες και έχουν τεθεί πολύ αργά, επομένως είναι απαραίτητες οι αποδείξεις σχετικά με τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Reuters: Περαιτέρω μέτρα ζητούν οι «18» από την Αθήνα

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με το Reuters, Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών είπαν στους Έλληνες ομολόγους τους το Σάββατο ότι η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει πέραν της αρχικής δέσμης προτάσεων για μεταρρυθμίσεις, εάν θέλει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα σχέδιο διάσωσης.

Δύο πηγές είπαν ότι υπήρξε ομοφωνία, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από τους υπόλοιπους 18 υπουργούς, ότι η αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας πρέπει να κάνει περαιτέρω βήματα προκειμένου να τους πείσει για ένα τρίτο πακέτο στήριξης.

Η τρόικα συντάσσει απάντηση στην πρόταση της Αθήνας

Αλλά και ένας δημοσιογράφος του Guardian μετέδωσε ότι όσο διαρκεί η διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup, η τρόικα συντάσσει μία απάντηση στην πρόταση διάσωσης της Αθήνας, αναδεικνύοντας ποια επιπλέον μέτρα είναι απαραίτητα.

Θα διακοπεί απόψε η συνεδρίαση;

Εν τω μεταξύ, ο Μάρκο Τζατερίν της ιταλικής εφημερίδας La Stampa μετέδωσε μέσω Twitter ότι ενδέχεται η συνεδρίαση του Eurogroup να διακοπεί απόψε και να ξεκινήσει αύριο το πρωί, αλλά ο δημοσιογράφος των Sunday Times, Μπόζαν Παντσέβσκι, επικαλούμενος ευρωπαϊκές πηγές έγραψε πως η συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 23.00 (ώρα Ελλάδος), τονίζοντας ότι αναμένονται δύο ακόμα συνεδριάσεις την ερχόμενη εβδομάδα

Συναντήσεις Τσακαλώτου με Σαπέν, Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ πριν τη συνεδρίαση

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι της κανονικής συνεδρίασης του Eurogroup προηγήθηκε μία σύντομη μεταξύ 3-4 μ.μ, ενώ λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, καθώς και με τον Γάλλο Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και τον Πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Η συζήτηση και οι συναντήσεις του κ. Τσακαλώτου επικεντρώθηκαν όχι στη μορφή των μέτρων και για το αν θα γίνουν δεκτά ή όχι, αλλά στην εφαρμογή τους που αποτελεί και τροχοπέδη στην γρήγορη επίτευξη συμφωνίας. Οι πιο σκεπτικοί εταίροι, εκφράζουν τη δυσπιστία τους ως προς το πώς θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει επιτυχώς τα μέτρα που προτείνει στην Ευρώπη, ιδιαίτερα έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις στην «αρένα» της ελληνικής Βουλής και την αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Τσακαλώτου

Εν μέσω δημοσιευμάτων περί ασφυκτικών πιέσεων στην Αθήνα, έγινε γνωστό ότι κατά τη διακοπή του Eurogroup υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Το πιο κρίσιμο Eurogroup – Οι δηλώσεις των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έθεσε το θέμα εμπιστοσύνης της ελληνικής κυβέρνησης και προσερχόμενος στο κτίριο όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης. «Δεν ξέρουμε εάν η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει όσα υποσχέθηκε» είπε χαρακτηριστικά. Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία, ανέφερε στη συνέχεια  εκτιμώντας ότι «θα έχουμε μία δύσκολη συνάντηση, καθώς πρέπει να διευθετήσουμε πολλές λεπτομέρειες» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Η ελληνική κυβέρνηση έδειξε πολιτική βούληση, που είναι πολύ σημαντική, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, τονίζοντας ωστόσο ότι «η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί όχι μόνο με αυτή την κυβέρνηση, αλλά και με τις προηγούμενες». «Ο κ. Τσίπρας είπε ότι σημαντικές μεταρρυθμίσεις θα ψηφιστούν στη Βουλή από την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να οικοδομήσεις εμπιστοσύνη» σημείωσε.

«Θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις, οι οποίες όμως θα είναι απαιτητικές» υπογράμμισε ο Σαπέν, προσθέτοντας ότι «Θέλουμε μία βιώσιμη λύση για την Ελλάδα». Το Eurogroup θα απαιτήσει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μέτρων, σημείωσε και επανέλαβε ότι «το χρέος δεν είναι ταμπού». Εξετάζουμε άλλες επιλογές, πέραν του ονομαστικού κουρέματος, το οποίο προσκρούει στην άρνηση αρκετών χωρών, διευκρίνισε ο ίδιος.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, ανέφερε ότι υπάρχει ξεκάθαρη πρόοδος, καθώς οι ελληνικές προτάσεις έχουν ευθυγραμμιστεί με το σχέδιο των θεσμών. Μάλιστα χαρακτήρισε θετικό βήμα τη ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή, αλλά όπως τόνισε ακόμα πρέπει να γίνουν πολλά. Αυτό που συζητάμε σήμερα είναι το αν θα δώσουμε την εντολή στους Θεσμούς να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις επί ενός νέου προγράμματος, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αρκέστηκε στο να πει: «Ελπίζω ότι θα υπάρξει μεγάλη πρόοδος».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί,τόνισε την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση. Αναφερόμενος στην ελληνική πρόταση έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις που θα αποτελέσουν τη βάση για διαπραγματεύσεις, ενώ σημείωσε ότι το κλειδί είναι η εφαρμογή τους τόσο για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης όσο και για να ανοίξει η συζήτηση βιωσιμότητας του χρέους.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

 

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button