ΔΙΔΑΧΕΣ

Γιατί οι Εικόνες της Κοίμησης της Θεοτόκου λυτρώνουν, θεραπεύουν και «ακούνε» τον Χριστιανό;

Κοίμηση της Θεοτόκου: Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στη συνείδηση του Χριστιανού αλλά και στη ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας…

Η Κοίμηση της Θεοτόκου συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων και σημαντικότερων εορτών, μαζί με τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Μάλιστα είναι πολύ πιο σημαντική εορτή από τον Ευαγγελισμό και τα Εισόδια της Θεοτόκου.

Γιορτάζεται τον 15Αύγουστο, με λαμπρότητα σε όλα τα μέρη της Ελλάδας και η γιορτή αυτή, πέραν του ότι συνιστά επίσημη αργία, βρίσκει τους περισσότερους Έλληνες Ορθόδοξους Χριστιανούς στις καλοκαιρινές τους διακοπές να αναζητούν ένα μοναστήρι, μια εκκλησία ή ένα παρεκκλήσι που τιμά την Παναγία εκείνη την Ημέρα.

Η παρακαταθήκη του Ιησού
Ο Ιησούς Χριστός φρόντισε πάνω στο Σταυρό Του για τη Μητέρα Του. Μάλιστα με εντολή Του στον Ιωάννη τον Ευαγγελιστή θα διέμενε μαζί με εκείνον, τον αδελφό του Ιάκωβο και τη μητέρα τους Σαλώμη, συγγενή της Θεοτόκου.

Η ζωή της Παναγίας κύλησε στον πόνο προσμένοντας τη στιγμή που θα συναντούσε τον μονογενή της Υιό. Τρεις ημέρες πριν την αναχώρησή της, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ της ανακοίνωσε πως ήρθε η στιγμή να τελειώσει την επίγεια ζωή της. Εκείνη προσευχήθηκε στο Όρος των Ελαιών και επέστρεψε στο σπίτι του Ιωάννη.

Σύμφωνα με την παράδοση οι Απόστολοι που βρίσκονταν σε διαφορετικούς τόπους κηρύσσοντας απανταχού της Γης το Ευαγγέλιο, μεταφέρθηκαν σε μια «νεφέλη» μπροστά στο κρεβάτι που εκείνη περίμενε ξαπλωμένη την Κοίμησή Της.

Μαζί τους ήλθαν ο Διονύσιος Αρεοπαγίτης, ο Άγιος Ιερόθεος, ο Απόστολος Τιμόθεος και πολλοί ακόμη Ιεράρχες. Μοναδικός απών ο Απόστολος Θωμάς.

Όταν μετά από τρεις ημέρας πήγε στον τάφο Της, βρήκε μόνο τα εντάφια. Προφανώς, η Παναγία είχε αναστηθεί. Νωρίτερα το σώμα Της τοποθετήθηκε στο μνήμα της Γεσθημανής. Τρεις μέρες μετά την ταφή Της, ο τάφος ήταν άδειος και η Παναγία πήρε τη θέση Της στους ουρανούς.

Στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου περιλαμβάνει κατά πρώτο λόγο τον θάνατο και την ταφή της Παναγίας και κατά δεύτερο την Ανάσταση και τη μετάστασή Της στους ουρανούς.

Σύμφωνα με την Παράδοση, κατά τη μεταφορά του λειψάνου της, φανατικοί Ιουδαίοι αποπειράθηκαν να ανατρέψουν το νεκροκρέβατό της, αλλά τυφλώθηκαν. Μόνο ένας από αυτούς κατόρθωσε να το ακουμπήσει, αλλά μια αόρατη ρομφαία του έκοψε τα χέρια.

Πάνω στον τάφο Της χτίστηκε μεγαλοπρεπής ναός, που αποδίδεται στην Αγία Ελένη.

Μετά την καταστροφή του, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μαρκιανός (450-457) με τη δεύτερη σύζυγό του Πουλχερία έχτισαν ένα νέο ναό, που υπάρχει μέχρι σήμερα.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου εορταζόταν αρχικά στις 13 Αυγούστου και από το 460 μ.Χ. στις 15 Αυγούστου.

πηγη ekklisiaonline.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button