ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος και επίσημα για τον ΕΝΦΙΑ! Ποιος είναι ο νέος ΦΟΡΟΣ, τι προβλέπει για την πρώτη κατοικία, πότε θα πληρώσουμε και τι θα ισχύει με το αφορολόγητο!

 

Ο σχεδιασμός για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ έχει ξεκινήσει στο υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που η πορεία των φορολογικών εσόδων δείχνει ότι αρκετοί φορολογούμενοι δεν έχουν πληρώσει τις δυο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Με δηλώσεις της, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, έχει τονίσει πως οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων θα ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2015, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η οποία σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Όπως αναφέρει η Ημερησία, αυτό συνεπάγεται… φρένο στις εισπράξεις από το φόρο στα ακίνητα, ενώ στο καλύτερο πιθανό σενάριο, οι φορολογούμενοι θα ξεκινήσουν να πληρώνουν τις δόσεις του νέου φόρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ ο προγραμματισμός που είχε γίνει για τον ΕΝΦΙΑ του 2015 προέβλεπε την πληρωμή του σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι το τέλος Μαίου.

Η… “ακτινογραφία” του νέου φόρου

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, το βασικό χαρακτηριστικό του νέου φόρου είναι πως η πρώτη κατοικία θα είναι αφορολόγητη για την πλειονότητα των φορολογούμενων.

Ο υπουργός Επικρατείας και υπεύθυνος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, κ. Φλαμπουράρης, έχει προαναγγείλει μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 10% έως 40%, ανάλογα με την περιοχή, καθώς και οικογενειακό αφορολόγητο όριο ακίνητης περιουσίας στα επίπεδα των 500.000 ευρώ.

Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με την προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης για οριζόντια μείωση 30% – 35% των αντικειμενικών αξίων, ενώ η αναπροσαρμογή των τιμών που λαμβάνει υπόψη της η εφορία για την φορολόγηση των ακινήτων θα γίνει ανά περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Φλαμπουράρη, σε κάποια περιοχή θα γίνει μείωση 10% και σε κάποια άλλη 40%.

Παιχνίδια με το χρόνο

Σχετικά με την αναπροσαρμογή των τιμών, αυτό που θα παίξει καθοριστικό ρόλο θα είναι τα στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος για τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Σύμφωνα με αυτά, οι αντικειμενικές τιμές είναι σήμερα περίπου 15%-20% υψηλότερες κατά μέσο όρο σε σχέση με τις πραγματικές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα να αποτελούν οι πολύ ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Σε ό, τι έχει να κάνει με το οικογενειακό αφορολόγητο όριο των 500.000 ευρώ της ακίνητης περιουσίας ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε πως θα αφορά στις αξίες των ακινήτων που θα προκύψουν μετά την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών.

Παρά ταύτα, αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό είναι αν το αφορολόγητο όριο θα αφορά στην πρώτη κατοικία και μόνο ή στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας.

Τα δεδομένα για την πρώτη κατοικία

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ένα από τα πιθανά σενάρια είναι πως ο νέος φόρος -ως προς το αφορολόγητο όριο- θα μοιάζει περισσότερο με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) που νομοθετήθηκε το 2008.

Αυτό σημαίνει πως το αφορολόγητο όριο που θα καθιερωθεί θα αφορά μόνο σε μία κατοικία, την λεγόμενη «πρώτη». Αν η αξία της κατοικίας αυτής είναι μικρότερη από το αφορολόγητο όριο θα απαλλάσσεται πλήρως μόνο η κατοικία αυτή, ενώ τα υπόλοιπα ακίνητα που ανήκουν στην περιουσία του φορολογούμενου, δηλαδή τα λοιπά κτίσματα, τα οικόπεδα εντός σχεδίου, τα αγροτεμάχια και οι λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου, θα υπόκεινται κανονικά σε φόρο.

Αν η αξία της πρώτης κατοικίας είναι μεγαλύτερη του αφορολογήτου ορίου, τότε θα φορολογείται και η κατοικία αυτή αλλά μόνο για το τμήμα της αξίας της το οποίο υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο, ενώ τυχόν υπόλοιπα ακίνητα του φορολογούμενου θα υπόκεινται κι αυτά κανονικά σε φόρο. Ο νέος φόρος θα υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα και ο ανώτερος συντελεστής ενδεχομένως θα φθάνει στο 2%.

Τα έσοδα από το νέο φόρο υπολογίζονται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ και όπως έχει δηλώσει η Νάντια Βαλαβάνη, η υστέρηση θα καλυφθεί με τα έσοδα που θα προκύψουν από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Τα βασικά σημεία του νέου Φόρου Ακινήτων

– Οικογενειακό αφορολόγητο: 500.000 ευρώ
– Ανώτατος συντελεστής: 2% (επίπεδα ΦΑΠ)
– Εξαιρούνται: Χωράφια
– Έναρξη πληρωμών: Σεπτέμβριος – Οκτώβριος
– Προσδοκώμενα έσοδα: περίπου 1,5 δισ. ευρώ (ΕΝΦΙΑ: 2,650 δισ. ευρώ)
Πηγή: Ημερησία

newsit.gr

 

 

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button