ΔΙΑΦΟΡΑ

Άνοιξε σήμερα το Επίδομα μητρότητας: Ποιες μητέρες θα πάρουν χρńματα και πóσα

Σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα, στην ιστοσελίδα dypa.gov.gr, για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα μητρότητας από μητέρες μη μισθωτές.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, η μητέρα ασφαλισμένη του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας μητρότητας διάρκειας 9 μηνών, η οποία εκκινεί μετά τη λήξη του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ, και συγκεκριμένα μετά το πέρας 14 εβδομάδων από την επομένη του τοκετού.

Την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών δικαιούνται και η τεκμαιρόμενη μητέρα που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και η μη μισθωτή, που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των 8 ετών.

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) καταβάλλει στις δικαιούχες μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό (830 ευρώ), κατόπιν ελέγχου ασφαλιστικής ενημερότητας. Πρακτικά μια μητέρα που εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες παίρνει στήριξη, μετά από φόρους και εισφορές, στο χέρι 6.000 ευρώ, που είναι ο καθαρός βασικός μισθός για εννέα μήνες, συν 2.400 ευρώ ως επίδομα γέννας για το πρώτο παιδί. Συνολικά δηλαδή λαμβάνει 8.400 ευρώ για 9 μήνες γι το πρώτο παιδί, 8.900 για το δεύτερο, 9.000 για το τρίτο και 9.500 για το τέταρτο.

Αυτό μεταφράζεται σε 1.000 ευρώ τον μήνα καθαρά, κατά μέσο όρο, αν συνυπολογιστούν και οι λοιπές παροχές.

Το μέτρο αυτό έχει αναδρομική ισχύ, καθώς την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες, πριν από τη λήξη του 2023 και, ειδικότερα, από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.

Το διαβάσαμε εδώ tilestwra.com

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button