Ρεπορτάζ alfavita.gr για τους εκπαιδευτικούς: Η ιστορία με τη στέγαση είναι πικρή και για πολλούς εφιαλτική
Η «κραυγή» ενός δασκάλου από τη Ρόδο, που ανακοίνωσε ότι ψάχνει μια γκαρσονιέρα μέχρι 300 ευρώ το μήνα, αλλά δεν βρίσκει και η υπογράμμισή του, ότι είναι «ντροπή να κοιμάμαι στο αυτοκίνητο διότι μου ζητάνε 400 ευρώ για ένα στούντιο και αδυνατώ να δίνω τόσα λεφτά για ένα σπίτι», επαναφέρει και φέτος το τρομερό πρόβλημα στέγης που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στις τουριστικές περιοχές της χώρας.
Μαζί με τα υψηλά ενοίκια, το μεγάλο κόστος της βενζίνης και η απογείωση των ειδών διατροφής αναγκάζουν το μεγαλύτερο τμήμα των νεοδιόριστων και των αναπληρωτών που καλούνται να υπηρετήσουν εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας να γίνονται οι ίδιοι ή η οικογένειά τους χορηγοί των απαιτήσεων της πρόσληψής τους.
Η ιστορία με τη στέγαση είναι πικρή και για πολλούς εφιαλτική
Η ιστορία με τη στέγαση είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη, ειδικά σε τουριστικές περιοχές όπως, δηλαδή, το μισό του ελληνικού χώρου.
Οι ιδιοκτήτες, τους ζητούν πολύ υψηλά ενοίκια αλλά ταυτόχρονα αυτή την περίοδο που οι δάσκαλοι και οι καθηγητές πρέπει να αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία που διορίζονται, η τουριστική κίνηση στα νησιά είναι ακόμη εξαιρετικά αυξημένη με αποτέλεσμα να μη βρίσκουν σπίτια ούτε για δείγμα.
Αλήθεια με τι χρήματα να πληρώσει διαμονή, διατροφή και μετακινήσεις και πως ένας νεοδιόριστος που για τον πρώτο χρόνο ο μισθός του δεν ξεπερνάει τα 780 ευρώ;
Το θέμα αυτό αναδεικνύουν οι εκπαιδευτικοί φορείς και τα σωματεία των δασκάλων και των καθηγητών σε όλη την Ελλάδα. Για παράδειγμα η Α΄ΕΛΜΕ Κυκλάδων έστειλε σχετική επιστολή προς τους Δήμους όλων των νησιών των Κυκλάδων και απαιτεί να μεριμνήσουν για την στέγαση των εκπαιδευτικών.
Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Δημήτρης Παπαδημητρίου επισημαίνει στο alfavita.gr: «Όπως θα γνωρίζετε πλέον, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα νησιά των Κυκλάδων, λόγω των αυξημένων ενοικίων και του ιδιαίτερα υψηλού κόστους διαβίωσης στο νησιά των Κυκλάδων καθιστούν όλο και περισσότερο τη ζωή, το έργο και τη διαβίωση τους όλο και πιο δύσκολη»
Και συμπληρώνει: «Σε συνδυασμό μάλιστα με τις συνεχείς περικοπές μισθών και επιδομάτων αλλά και το συνεχώς αυξανόμενο κόστος ζωής και μετακίνησης στην περιοχή των Κυκλάδων δημιουργούνται πλέον συνθήκες που καθιστούν τα νησιά των Κυκλάδων πολύ «δύσκολα» για όλους τους εκπαιδευτικούς».
Η οργή ενός εκπαιδευτικού στη Ρόδο
Δάσκαλος από τη Ρόδο αναγκάστηκε να κάνει μια προσωπική ανάρτηση η οποία αφορά όμως όλους τους εκπαιδευτικούς «φωτίζοντας» και την κατάσταση που επικρατεί και στα Δωδεκάνησα. Όπως λέει «είμαι δάσκαλος του Δημοτικού Γενναδίου από πέρυσι αλλά και φέτος, αναζητώ γκαρσονιέρα για ενοικίαση στο Γεννάδι μέχρι 300 ευρώ τον μήνα. Είναι ντροπή να κοιμάμαι στο αυτοκίνητο διότι μου ζητάνε 400 ευρώ για ένα στούντιο και αδυνατώ να δίνω τόσα λεφτά για ένα σπίτι.»
Σε δηλώσεις του χθες στη «Ροδιακή» το αιρετό μέλος του ΠΥΣΠΕ Δωδεκανήσου, Γιώργος Γκουτζιαμάνης, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο κι εφέτος και υποστήριξε ότι καμία λύση δεν έχει δοθεί, έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί που διορίζονται και υπηρετούν στα νησιά μας, να μπορούν να βρίσκουν σπίτια για να διαμένουν, με ενοίκιο τέτοιο που να αντέχουν στα οικονομικά τους δεδομένα.
«Δεν μπορεί ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός – επισήμανε ο κος Γκουτζιαμάνης- να παίρνει μισθό της τάξης των 750 – 800 ευρώ και να καλείται να πληρώσει ενοίκιο σε ένα αξιοπρεπές κατάλυμα, της τάξης των 500 και 600 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση! Δεν μπορεί να αντέξει κανένας άνθρωπος τέτοια δυσβάσταχτα έξοδα. Έχουμε καλέσει την πολιτεία πάρα πολλές φορές τα τελευταία 15 – 20 χρόνια για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μπορέσει να στηρίξει (με έργα και όχι με λόγια και υποσχέσεις) τους συναδέλφους μας αυτούς.
Μέχρι σήμερα δεν είδαμε δυστυχώς κάτι τέτοιο.»
Κέρκυρα: Οι εκπαιδευτικοί διανυκτερεύουν στα αυτοκίνητα και στις παραλίες – ακόμα και στα γραφεία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης
Στον νομό Κέρκυρας τα τελευταία χρόνια υπηρετούν κάθε χρόνο 500 περίπου αναπληρωτές και –πλέον- περίπου 450 νεοδιόριστοι και στις 2 βαθμίδες εκπαίδευσης. «Το νησί της Κέρκυρας είναι ένας τουριστικός προορισμός με μεγάλη “ανάπτυξη” – όπως λέει και η κυβέρνηση… Σε αυτή την ανάπτυξη όμως δεν υπάρχει χώρος για τους αναπληρωτές και τους νεοδιόριστους, όπως φαίνεται…» σημειώνουν τα εκπαιδευτικά σωματεία του νησιού.
Εδώ η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η ραγδαία εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχουν απογειώσει τις τιμές, με αποτέλεσμα να γίνεται πραγματική βάσανος η εξεύρεση κατοικίας για τους εκπαιδευτικούς. Το αποτέλεσμα είναι να φτάνουν σε σημείο τις πρώτες μέρες «να διανυκτερεύουν οι εκπαιδευτικοί, ακόμη και στα αυτοκίνητα και στις παραλίες -ακόμα και στα γραφεία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης» όπως μας ενημερώνει η ΕΛΜΕ Κέρκυρας.
Την περσινή χρονιά «γίναμε μάρτυρες φαινομένων εξαθλίωσης των εκπαιδευτικών αυτών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις αναγκάστηκαν να διαμείνουν σε παραλίες, σε κάμπινγκ ή και στα αυτοκίνητά τους, λόγω έλλειψης καταλυμάτων. Σε άλλες περιπτώσεις εκπαιδευτικοί εξαναγκάστηκαν επί της ουσίας σε παραίτηση, μια και λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης δεν έβρισκαν σπίτια για να νοικιάσουν!
Ή να πετιούνται οι αναπληρωτές έξω από τα σπίτια τους, πολύ πριν λήξει η σχολική χρονιά, όπως έγινε και στην περιοχή μας» επισημαίνουν μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας που ήδη έχουν πάρει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, προκειμένου να διεκδικήσουν να δοθεί λύση (δωρεάν σίτιση και κατάλυμα διαμονής) μπροστά στο πρώτο κύμα των νεοδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Πηγή: alfavita.gr
Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.