ΔΙΑΦΟΡΑ

Δέος προκαλεί το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού όπου κατέφευγαν διωκόμενοι Μοναχοί (ΦΩΤΟ)

Δέος προκαλεί το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού όπου κατέφευγαν διωκόμενοι Μοναχοί (ΦΩΤΟ)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ένα «χαμένο», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι οι Τούρκοι, ελληνορθόδοξο βυζαντινό μοναστήρι που ερευνάται τον τελευταίο καιρό, έχει προκαλέσει απανωτές εκπλήξει στους Τούρκους που το ερευνούν σε σημείο να αναφέρουν πως οι εικόνες προκαλούν σοκ!

Συγκριμένα στην περιοχή Kücükyalı στην ασιατική ακτή της Κωνσταντινούπολης, απέναντι από τα Πριγκηπόννησα, γίνονται εδώ και καιρό έρευνες από την τουρκική αρχαιολογική υπηρεσία και οι οποίες έχουν αποδώσει σπάνια ευρήματα από ένα βυζαντινό μοναστήρι που άκμασε στην περιοχή.

Το μοναστήρι αυτό έχει αναφορές από την εποχή του Πατριάρχη Ιγνατίου, δηλαδή την περίοδο 847-857 και 867-877, δηλαδή την γνωστή περίοδο της διαμάχης που ανάδειξε και τον Μέγα Φώτιο έναν από τους μεγαλύτερους αγίους της Ορθοδοξίας που πρώτος καταδίκασε την παπική αίρεση.

Το ένατο αιώνα που γίνονταν διώξεις στους οπαδούς του Φωτίου, πολλοί μοναχοί κατέφυγαν από την Κωνσταντινούπολη στην περιοχή αυτή και ανέδειξαν το τοπικό μοναστήρι γνωστό σαν το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, σε μεγάλο κέντρο της Ορθοδοξίας που συγκέντρωνε χιλιάδες πιστούς από πολλές περιοχές της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Οι έρευνες των Τούρκων που τους άφησαν άναυδους, ανακάλυψαν ολόκληρες υπόγειες στοές οργανωμένες σαν υπόγεια πόλη, ενώ τα ευρήματα φέρνουν στο φως μια οργανωμένη περιοχή που έδινε την δυνατότητα σε μεγάλο αριθμό μοναχών και όχι μόνο να διαβούν ανεξάρτητα από το εξωτερικό περιβάλλον, με συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης που και σήμερα φαίνονται σαν εκπληκτικά.

Ο χώρος αποδίδει μια καταπληκτική ιερότητα, όπως αναφέρουν οι τουρκικές ανταποκρίσεις, ενώ οι Τούρκοι ερευνητές κάνουν λόγο και για το ότι στο μοναστήρι αυτό πιθανόν υπάρχει κρυμμένο μεγάλο τεμάχιο του ίδιου του Τιμίου Σταυρού του Ιησού Χριστού, που ελπίζουν να αποκαλύψουν.

Άλλο ένα δυνατό σημάδι της ανάδυσης της Ορθοδοξίας στην μεγάλη της πατρίδα της ελληνορθόδοξης Ανατολής.

Δέος προκαλεί το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού όπου κατέφευγαν διωκόμενοι Μοναχοί Δέος προκαλεί το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού όπου κατέφευγαν διωκόμενοι Μοναχοί Δέος προκαλεί το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού όπου κατέφευγαν διωκόμενοι Μοναχοί Δέος προκαλεί το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού όπου κατέφευγαν διωκόμενοι Μοναχοί

πηγη ekklisiaonline.gr

 

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button