ΔΙΑΦΟΡΑ

Δίνουν δύναμη κι ελπίδα: Ποιοι Άγιοι προστατεύουν τους καρκινοπαθείς και ποια είναι η «ειδικότητα» του καθένα

Στο άκουσμα και μόνο της λέξεως καρκίνου όλοι ανατριχιάζουμε αφού μας έρχονται στο νου τα χειρότερα και πολύ περισσότερο ο θάνατος. Ευτυχώς υπάρχουν Άγιοι που μας προστατεύουν και από αυτόν.

Η νόσος του καρκίνου είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου στον άνθρωπο μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ένας στους τρείς Ευρωπαίους θα διαγνωσθεί να πάσχει από καρκίνο, κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του, ενώ ένας στους τέσσερεις νοσούντες θα πεθάνει εξαιτίας του καρκίνου.

Και τι να κάνουμε; Εννοείται να αποταθούμε στους επιστήμονες που έχουν τα κατάλληλα εργαλεία, φαρμακευτικά και χειρουργικά, για να αντιμετωπίσουν τη νόσο. Όμως αυτό από μόνο του δεν φτάνει. Χρειάζεται μεγάλη πίστη, καρτερία, υπομονή και πάνω από όλα προσευχή. Μια δυνατή προσευχή στους Αγίους που προστατεύουν τους καρκινοπαθείς. Ποιοι είναι όμως αυτοί;

O Άγιος Σάββας προστατεύει τους ανθρώπους με καρκίνο

Στις 5 Δεκεμβρίου γιορτάζει ο Άγιος που στηρίζει τον αγώνα των ανθρώπων που δοκιμάζονται από τον καρκίνο, γι’ αυτό και το ογκολογικό νοσοκομείο φέρει το όνομά Του. Ο Άγιος Σάββας καταγόταν από το χωριό Μουταλάσκη της Καππαδοκίας. Από μικρός μπήκε στο μοναστήρι των Φλαβιανών.

Όταν ήταν 18 ετών πήγε στα Ιεροσόλυμα. Από εκεί κατευθύνθηκε προς την έρημο της Ανατολής για να συναντήσει τον Μέγα Ευθύμιο. Ο Ευθύμιος τον έστειλε σε ένα κοινόβιο, όπου έλαμψε λόγω του χαρακτήρα Του και των αρετών του.

Ο Άγιος Σάββας όσο μεγάλωνε τροφοδοτούσε όλο και περισσότερο το πνεύμα Του, γι’ αυτό και τιμήθηκε με το χάρισμα της θαυματουργίας. Το χάρισμα αυτό το επιστράτευσε στην υπηρεσία των φτωχών και των ασθενών και έτσι επιτέλεσε σημαντικότατα έργα. Κυρίως θεράπευε τους αρρώστους. Σήμερα φανερώνεται σε οικογένειες που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά και σε ασθενείς με καρκίνο.

Άγιος Παρθένιος – ο Άγιος προστάτης των καρκινοπαθών

Ο Όσιος Παρθένιος έζησε στα χρόνια της βασιλείας του Μ. Κωνσταντίνου. Καταγόταν από Κωμόπολη της Βιθυνίας και ήταν γιος του Διακόνου Χριστοφόρου. Από τον πατέρα Του διδάχθηκε την αγάπη προς τον Θεό και προς τους ανθρώπους. Επισκεπτόταν τους θλιμμένους και τους αρρώστους και τους παρηγορούσε με τον εμπνευσμένο λόγο Του και με τα έργα της φιλανθρωπίας Του.

Ο Όσιος Παρθένιος θεωρείται προστάτης των καρκινοπαθών, επειδή θεράπευσε και θεραπεύει πολλούς καρκινοπαθείς. Όταν έφυγε από την ζωή, η πλειονότητα του ποιμνίου Του, ήταν ευσεβείς Χριστιανοί, ζωντανά μέλη της Εκκλησίας του Χριστού.

Ήρθε ο καιρός που ο Θεός θέλησε να δοξάσει το μεγάλο αυτό Άγιό Του, τον «μέγαν, και περιβόητον εν θαύμασι», «το της Εκκλησίας, εγκαλώπισμα ιερόν, τον θείον Παρθένιον, Αποστόλων τον ομότροπον» (από στιχηρό προσόμοιο τού Εσπερινού), προικίζοντάς Τον και με επιπλέον χαρίσματα που τα έχει ανάγκη η εποχή μας. Έτσι επαύξησε και την ειδική χάρη που είχε να γιατρεύει την επάρατο νόσο, τον καρκίνο. Και ο σπλαγχνικός Άγιος Παρθένιος τρέχει παντού, στέκεται δίπλα στον πονεμένο άνθρωπο των ημερών μας και τον απαλλάσσει από τη φοβερή αυτή νόσο, φτάνει και ο ίδιος να τον πλησιάσει και με πίστη να Του το ζητήσει.

Άγιος Εφραίμ, ο Μεγαλομάρτυρας και θαυματουργός

Ο Άγιος Εφραίμ γιορτάζεται δύο φορές το χρόνο, στις 3 Ιανουαρίου η εύρεση των τιμίων λειψάνων Του, και στις 5 Μαΐου το μαρτυρικό Του τέλος. Ο Άγιος Εφραίμ γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας το έτος 1384 στις 14 Σεπτεμβρίου, εορτή της ύψωσης του Τιμίου Σταυρού με το κοσμικό όνομα Κωνσταντίνος Μόρφης. Είναι αναρίθμητες οι μαρτυρίες για τις εμφανίσεις και τα θαύματα του Αγίου Εφραίμ που προστατεύει μεταξύ άλλων και τους καρκινοπαθείς.

Η αγία Αγάθη, η προστάτης των παθήσεων του μαστού του καρκίνου

Η Αγία Αγάθη, έζησε κατά τον 3ο αιώνα, όταν αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο Δέκιος και έπαρχος της γενέτειράς της νήσου Σικελίας, ο Κουϊντιανός. Η Αγάθη ήταν μόλις 15 ετών όταν ακούστηκε ότι ξέσπασε ο διωγμός κατά των Χριστιανών. Η μικρή κοπέλα δεν δείλιασε στο άκουσμα της είδησης. Οπλισμένη με την ακράδαντη πίστη της στον Ιησού Χριστό έσπευσε να στερεώσει στην πίστη και να νουθετήσει τους Χριστιανούς του νησιού, τονίζοντας την αξία της αιώνιας ζωής.

Η δραστηριότητά Της αυτή δεν ήταν δυνατόν να αφήσει ασυγκίνητο τον έπαρχο Κουϊντιανό ο οποίος, προσπάθησε να κερδίσει την εύνοιά Της. Όταν κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να πράξει τίποτε, έστειλε απόσπασμα να τη συλλάβει και να την οδηγήσει ενώπιόν του, στην πόλη της Κατάνης.

Επειδή η Αγάθη κατάλαβε ότι το μαρτυρικό Της τέλος πλησίαζε προσευχόταν με ιδιαίτερη πίστη στον Θεό ζητώντας υπομονή και καρτερία σε ό,τι επρόκειτο να αντιμετωπίσει. Τότε το ρόλο του μεσολαβητή με τον διάβολο ανέλαβε η φημισμένη για την αμαρτωλή ζωή Αφροδισία με τις κόρες της σπεύδοντας να πείσει τη νεαρή μάρτυρα να ξεστρατίσει από τον δρόμο της ενάρετης ζωής.

Προσπαθούσε λοιπόν να ξυπνήσει μέσα της την γυναικεία φιλαρέσκεια. Η Αγάθη αντιστεκόταν. Αγανακτισμένες οι γυναίκες έδωσαν αναφορά για τα πεπραγμένα τους στον Κουϊντιανό ο οποίος εξοργισμένος κάλεσε την Αγάθη σε απολογία. Όταν παραστάθηκε μπροστά του εκείνος θαμπώθηκε από την ομορφιά Της και σκέφτηκε να την κάνει γυναίκα του∙ έπρεπε όμως να ακολουθήσει την δική του πίστη (δωδεκάθεο) ξεκινώντας από τον εκφοβισμό της κατά την ανάκριση….

Στις φοβερές απειλές και τις προσβολές του, η Αφάθη παρέμενε ακλόνητη. Αδύναμη και εξαντλημένη από τα βασανιστήρια την έριξαν στην φυλακή όπου η Αγία επιδόθηκε σε προσευχή.

Η εντολή του Κουϊντιανού ήταν αποτρόπαια: Αφού την γυμνώσουν, να ξεριζώσουν οι δήμιοι με την πυράγρα (πυρωμένη σιδερένια τανάλια) τον ένα μαστό της (κατ’ άλλους βιογράφους και τους δύο). Προσπαθούσε έτσι να ρεζιλέψει την παρθένο με την έκθεση σε δημόσια θέα του γυμνού σώματός Της και ακολούθως να την πονέσει σωματικά και ψυχικά.

Το αμείωτο θάρρος Της και η ακλόνητη συμπεριφορά Της εξόργισαν τον Κουϊντιανό, ο οποίος αμέσως μετά έδωσε εντολή να την κλείσουν στην φυλακή μαζί με τους ειδεχθέστερους εγκληματίες βαρυποινίτες.

To διαβάσαμε εδώ ipliroforia.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button