ΥΓΕΙΑ

Λευχαιμία: Προσοχή σε αυτά τα Συμπτώματα

Η λευχαιμία είναι μια μορφή καρκίνου που πλήττει τους αιμοποιητικούς ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του μυελού των οστών και του λεμφικού συστήματος.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη λευχαιμίας και ορισμένα από αυτά είναι συνηθέστερα σε παιδιά.

Η λευχαιμία συνήθως ξεκινά από τα λευκά αιμοσφαίρια, τους πανίσχυρους «μαχητές» του οργανισμού που δρουν ενάντια στις λοιμώξεις. Τα λευκά αιμοσφαίρια κανονικά αναπτύσσονται και διαιρούνται μεθοδικά, όμως στους ασθενείς με λευχαιμία ο μυελός των οστών παράγει δυσλειτουργικά αιμοσφαίρια.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, τυπικά συμπτώματα της λευχαιμίας είναι τα εξής:

– πυρετός ή ρίγη

– αδυναμία και επίμονη κόπωση

– συχνές ή σοβαρές λοιμώξεις

– ανεξήγητη απώλεια βάρους

– οίδημα (πρήξιμο) στα λεμφογάγγλια, διόγκωση του ήπατος ή του σπλήνα

– αιμορραγίες από μικροτραυματισμούς και μώλωπες που σχηματίζονται εύκολα

– επαναλαμβανόμενες ρινορραγίες

– μικροσκοπικές κόκκινες κηλίδες στο δέρμα (πετέχειες)

– έντονη εφίδρωση, ιδιαίτερα τη νύχτα

– πόνος ή αυξημένη ευαισθησία στα κόκκαλα

Αίτια

Τα αίτια εμφάνισης της λευχαιμίας δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητά από τους επιστήμονες. Θεωρείται αποτέλεσμα ενός συνδυασμού γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Σε γενικές γραμμές, η λευχαιμία φαίνεται πως εκδηλώνεται όταν κύτταρα του αίματος παρουσιάζουν μεταλλάξεις στο DNA τους. Λόγω των ανωμαλιών, τα κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται πιο γρήγορα από το φυσιολογικό και να συνεχίζουν να επιβιώνουν όταν σε αντίστοιχη περίπτωση ένα φυσιολογικό κύτταρο θα πέθαινε. Με την πάροδο του χρόνου, τα μη φυσιολογικά κύτταρα υπερτερούν αριθμητικά των υγιών κυττάρων στο μυελό κι έτσι το σώμα διαθέτει πλέον λιγότερα υγιή αιματικά κύτταρα. Τότε αρχίζουν να εμφανίζονται τα σημάδια και τα συμπτώματα της λευχαιμίας.

Παράγοντες κινδύνου
Οι παράγοντες που μπορούν πιθανώς να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων λευχαιμίας είναι οι εξής:

– Πρότερη θεραπεία για άλλη μορφή καρκίνου: Ορισμένα είδη χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών λευχαιμίας.

– Γενετικές διαταραχές: Οι γενετικές ανωμαλίες (π.χ. σύνδρομο Down) φαίνεται να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της λευχαιμίας.

– Διαταραχές του αίματος: Άτομα που πάσχουν από διαταραχές του αίματος, όπως μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα, αντιμετωπίζουν πιθανώς αυξημένο κίνδυνο.

– Έκθεση σε ακτινοβολίες: Άνθρωποι που έχουν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας (π.χ. λόγω έκρηξης πυρηνικού αντιδραστήρα) αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν λευχαιμία.

– Έκθεση σε χημικές ουσίες: Η έκθεση σε χημικές ουσίες όπως το βενζόλιο έχει επίσης συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών λευχαιμίας.

– Οικογενειακό ιστορικό: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λευχαιμία θεωρείται πως έχει κληρονομική βάση.

Πηγή: onmed.gr

 

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button