ΔΙΑΦΟΡΑ

Πώς θα καταλάβετε ότι παθαίνετε εγκεφαλικό;

Είναι η δεύτερη αιτία θανάτου και η πρώτη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως

Το εγκεφαλικό προκαλείται όταν διακόπτεται απότομα η κυκλοφορία του αίματος προς ένα τμήμα του εγκεφάλου. Χωρίς την παροχή αίματος τα εγκεφαλικά κύτταρα σταδιακά νεκρώνονται και εμφανίζεται αναπηρία ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου που προσβάλλεται.

Επίπτωση του εγκεφαλικού

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για το Εγκεφαλικό, ετησίως πάνω απο 17 εκατομμύρια άνθρωποι υφίστανται εγκεφαλικό και από αυτούς 6 εκατομμύρια πεθαίνουν. Είναι η δεύτερη αιτία θανάτου και η πρώτη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως και γι’ αυτό το αποτύπωμά του είναι σοβαρό πάνω σε όλες τις πτυχές της ζωής. Το εγκεφαλικό δεν επηρεάζει μόνο τον ίδιο τον ασθενή, αλλά έχει επιπτώσεις στον κοινωνικό του περίγυρο, την οικογένεια και τον εργασιακό του τομέα. Επίσης, αντίθετα με την κοινή πεποίθηση μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε ηλικία, ανεξαρτήτως φύλου και φυσικής κατάστασης.

Αντιμετώπιση του εγκεφαλικού

Το εγκεφαλικό είναι ένα πολυσύνθετο ιατρικό πρόβλημα και είναι ζωτικής σημασίας να γίνει ευρύτερα γνωστό ότι θεραπεύεται. Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και η ορθή διαχείρισή του ως υπερεπείγουσα κατάσταση, με αντιμετώπιση σε Μονάδα Εγκεφαλικών, μπορούν να βελτιώσουν εξαιρετικά την έκβαση του ασθενούς.

Συμπτώματα του εγκεφαλικού

Ανάλογα με το τμήμα του εγκεφάλου που προσβάλλεται προκύπτουν τα αντίστοιχα συμπτώματα, με το κύριο χαρακτηριστικό ότι εγκαθίστανται απότομα, αιφνίδια.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι

η αδυναμία

ή το μούδιασμα σε πρόσωπο, χέρι ή πόδι,

δυσκολία στην επικοινωνία,

διαταραχή της όρασης,

διαταραχή της ισορροπίας

ή ξαφνικός πολύ δυνατός πονοκέφαλος.

Πολλοί άνθρωποι όμως δυσκολεύονται να θυμηθούν όλα τα παραπάνω και τη στιγμή του εγκεφαλικού είναι ακόμη πιο δύσκολο. Γι’ αυτό υπάρχουν διάφοροι μνημονικοί κανόνες των κυριότερων συμπτωμάτων.

Ένας εύκολος τρόπος να θυμάται κανείς τα συμπτώματα του εγκεφαλικού είναι να σκεφτεί ΑΠΛΑ:

Άκρο: Αδυναμία ή μούδιασμα σε ένα άκρο (στο χέρι ή/και στο πόδι)

Πρόσωπο: Αδυναμία στη μισή πλευρά του προσώπου

Λόγος: Δυσκολία στο λόγο, ακατανόητες λέξεις ή καθόλου λόγος

Άμεσα: Αν κάποιο από τα συμπτώματα έχει εμφανιστεί ξαφνικά πρέπει άμεσα να πάμε στο νοσοκομείο που ιδανικά διαθέτει Μονάδα Εγκεφαλικών.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως ένας στους τέσσερις που έχουν υποστεί εγκεφαλικό, υφίστανται και δεύτερο. Οι ασθενείς αυτοί και το περιβάλλον τους θα πρέπει να είναι επαρκώς ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι, ώστε αν προκύψει ανάγκη να κινηθούν γρήγορα.

Ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός για το εγκεφαλικό. Κάθε λεπτό που περνά 2 εκατομμύρια κύτταρα νεκρώνονται, που σημαίνει ότι η αναπηρία που καταλείπεται στον ασθενή αυξάνεται κάθε λεπτό. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας η άμεση αναζήτηση ιατρικής φροντίδας. Σε ασθενείς με ισχαιμικό εγκεφαλικό, έως 4,5 ώρες από την εγκατάσταση, που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, χορηγείται θρομβολυτική αγωγή.

Η θρομβόλυση αποκαθιστά την κυκλοφορία του αίματος και επαναφέρει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Όσο νωρίτερα χορηγείται τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα της θεραπείας και τόσο μικρότερη η αναπηρία που μένει στον ασθενή.

Ποιος παθαίνει εγκεφαλικό;

Ο καθένας μπορεί να υποστεί εγκεφαλικό. Αν και πολλοί παράγοντες κινδύνου δεν μπορούν να τροποποιηθούν, πολλοί μπορούν να βελτιωθούν την σωστή διατροφή και φροντίδα.

Παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό είναι οι παρακάτω:

·       Ηλικία – καθώς μεγαλώνετε ο κίνδυνος αυξάνεται

·       Το άρρεν φύλο

·       Οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικού

·       Αυξημένη αρτηριακή πίεση

·       Αυξημένη χοληστερόλη

·       Κάπνισμα

·       Διαβήτης

·       Υπέρβαροι και παχύσαρκοι

·       Προηγούμενο εγκεφαλικό ή παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο (Π.Ι.Ε.Ε.)

·       Αυξημένα επίπεδα ομοσυστείνης (αμινοξύ στο αίμα)

·       Οι διαζευγμένοι άντρες έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού

newsitamea.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr/

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button