ΥΓΕΙΑ

Οι ερευνητές προειδοποιούν: “Η κατάθλιψη διπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού”

 

Τα άτομα με χρόνια κατάθλιψη διατρέχουν κατά 114% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με άτομα που δεν εκδήλωναν καταθλιπτικά …
συμπτώματα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.

Τα ευρήματα των ερευνητών, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, Journal of the American Heart Association, ο κίνδυνος εγκεφαλικού είναι σημαντικά αυξημένος για τα άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνια κατάθλιψη.

Τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα υποδεικνύουν ότι οι ενήλικες άνω των 50 ετών που εκδηλώνουν επίμονα συμπτώματα κατάθλιψης αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό και μάλιστα ο κίνδυνος παραμένει ακόμη κι όταν τα συμπτώματα υποχωρούν.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του ΤΙΜΕ, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε περισσότερους από 16.000 μεσήλικες άνω των 50 ετών. Από το 1998 έως το 2010, ανά δύο χρόνια γινόταν αξιολόγηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, του ιστορικού για εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλων παραγόντων κινδύνου για το εγκεφαλικό.

Άτομα που εκδήλωναν δύο ή και περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης, βάσει ειδικής κλίμακας 8 ερωτημάτων, για τέσσερα συνεχόμενα έτη αντιμετώπιζαν περίπου κατά 114% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν εκδηλώσει συμπτώματα κατάθλιψης.

Παραμένει άγνωστο γιατί ακριβώς η χρόνια κατάθλιψη συνδέεται με το εγκεφαλικό, ωστόσο ο κίνδυνος φαίνεται να παραμένει υψηλός ακόμη κι όταν η ψυχική υγεία του ατόμου παρουσιάζει βελτίωση. Σε άτομα που η κατάθλιψη υποχώρησε, ο κίνδυνος φάνηκε να παραμένει αυξημένος κατά 66%.

Επίσης, η επίδραση της κατάθλιψης φαίνεται να είναι αργή και σταδιακή, καθώς τα άτομα που είχαν εμφανίσει προσφάτως συμπτώματα δεν αντιμετώπιζαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Πηγή

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button