ΔΙΔΑΧΕΣ

Οι τέσσερις τρόποι πού αμαρτάνει ο άνθρωπος

ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ Ο ΝΕΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ – Οι 4 τρόποι που αμαρτάνει ο άνθρωπος είναι οι εξής:

α) εκουσίως, δηλαδή θεληματικώς, όταν γνωρίζει το κακό με βεβαιότητα, πως είναι κακό και εκείνος παρόλα αυτά θέλοντας το κάνει.

β) ακουσίως, δηλαδή χωρίς το θέλημά του, είναι, όταν κάποιος βιάζεται από κάποια ανάγκη και κάνει το κακό, μη θέλοντας, όπως πολλοί μάρτυρες για τα βάσανα που υφίστανταν, αρνήθηκαν τον Χριστό ή κάποιοι άλλοι που θέλοντας να φονεύσουν κάποιο θηρίο και μη θέλοντας φόνευσαν άνθρωπο κ.ά.

γ) εν γνώσει, είναι όταν γνωρίζει, ότι είναι κακό, όμως με το να είναι ασθενής και ταλαίπωρος η ψυχή, το κάνει και χωρίς να θέλει, με το να μην μπορεί να αντισταθεί στον πόλεμο και η οποία κάνει το κακό, όμως δεν συγκατανεύει σ’ αυτό με το θέλημά της και

δ) εν αγνοία, είναι όταν κάποιος κάνει το κακό με το να μην ξέρει πως είναι κακό, αλλά να το νομίζει ως καλό.

Τα εκούσια αμαρτήματα είναι λίγα και τις περισσότερες φορές φανερά και σαν φανερά και γνωστά κεντούν εκείνον που τα κάνει και τον παρακινούν σε μετάνοια.

Τα υπόλοιπα δηλαδή τα ακούσια, τα εν γνώσει και τα εν αγνοία, όχι μόνο είναι πολλά και αναρίθμητα, αλλά είναι άγνωστα και κρυπτά και δεν τον κεντούν, ούτε τον παρακινούν τελείως σε μετάνοια.

Γι’ αυτό πρέπει να παρακαλούμε τον Θεό περισσότερο γι’ αυτά, παρά για τα εκούσια και φανερά.

Το διαβάσαμε εδώ straight.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button