ΔΙΑΦΟΡΑ

Σήμερα,ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας οι έγκυες κρύβουν την σκούπα! Δείτε γιατί!

Σήμερα,ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας οι έγκυες κρύβουν την σκούπα! Δείτε γιατί!

Η Αγία έζησε στα χρόνια του Μαξιμιανού (3ος – 4ος αγώνας μ. Χ.). Οι γονείς της ήταν πολύ πλούσιοι.Ο πατέρας της Διόσκουρος ήταν αρχιερέας των ειδώλων…

Η Βαρβάρα ήταν όμορφη, έξυπνη και πολύ εγκρατής σε όλα της. Όταν ο πατέρας της κατάλαβε ότι ηκόρη του είναι Χριστιανή, την κλείδωσε σε ένα δώμα μέχρι να συνετιστεί. Η Αγία ζήτησε να τηςανοίξουν τρία παράθυρα στο λουτρό της, ως σύμβολο της Αγίας Τριάδας, μέχρι που βρήκε τρόπο και έφυγε.

Ο πατέρας της την κυνήγησε στα δάση και στις σπηλιές όπου κρυβόταν, μέχρι που τη βρήκε και την παρέδωσε δέσμια στον τοπικό ηγεμόνα Μαρκιανό. Αυτός θαμπώθηκε από την ομορφιά της και της έταξε διάφορα προκειμένου να αρνηθεί την πίστη της. Αυτή όμως δεν άλλαζε γνώμη με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν τα βασανιστήρια. Η Αγία όμως και εκεί, ήταν ακλόνητη στην πίστη της.

Για να την ντροπιάσει ο Μαρκιανός μπροστά στους βασανιστές και στον όχλο θέλησε να την ξεγυμνώσει… αλλά εκεί έγινε το θαύμα! Όταν λοιπόν της έσκιζαν τα ρούχα και της τα έβγαζαν, άλλα ομορφότερα και πολυτελέστατα εμφανίζονταν από κάτω. Ο Έπαρχος διέταξε τον αποκεφαλισμό της, και όρισε την ποινή να εκτελέσει ο ίδιος ο πατέρας της που ήταν και επιθυμία του. Σύμφωνα με τον βιογράφο αυτής Συμεών, ο ίδιος ο πατέρας της την αποκεφάλισε ως «πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελείωσιν δέχεται». Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη.

Μια παράδοση λέει πως η Αγία για να αποφύγει έναν ανεπιθύμητο γάμο, παρακάλεσε το θεό να την ασχημύνει και να τη γεμίσει εξανθήματα ευλογιάς.

Αυτό της έδωσε και τη θέση της θεραπεύτριας των λοιμωδών νοσημάτων και κυρίως της ευλογιάς.

Συνδεδεμένα με το όνομα της είναι το Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων και μία ιαματική πηγή που φέρει το όνομα της, αποτελεσματική σε γαστρικές, ρευματικές και δερματικές παθήσεις, μεταξύ Τρύφου καιΔρυμού Βόνιτσας. Θεωρείται ότι προστατεύει τα παιδιά από την ευλογιά. Οι μανάδες προσέφεραν στην Αγία μελόπιτα, κόλλυβα και κολλυβοζούμι που λεγόταν «Βαρβάρα».

Στο Αργοστόλι βράζουν προς τιμή της «σπερνά».

Στην Καστοριά,  οι έγκυες δε δουλεύουν στη γιορτή της ούτε σκουπίζουν. Κρύβουν μάλιστα ακόμα και τη σκούπα… για το καλό το δικό τους και του παιδιού που θα γεννηθεί, για να μην πάθει ευλογιά. Βαρβαρώνει της έγκυες, τις κάνει βάρβαρες- ανθεκτικές..

Μάγειροι, χαλκουργοί, κωδωνοποιοί, πυροβολητές, κατασκευαστές πυροτεχνημάτων τη θεωρούν προστάτιδά τους.

Στη δύση την επικαλούνται για να προστατέψει τους πύργους και τα οχυρώματα… από τις βολές του πυροβολικού, όπως και οι φυλακισμένοι.

Στην Θράκη,  της έβραζαν κουκιά και τα μοίραζαν, από ένα σε κάθε οικογένεια για να τα βάλουν στο«σακούλι» τους (πορτοφόλι), να το «βαρβατιάσ’», δηλαδή να το γεμίσουν χρήματα.

Παλαιότερα «Αγία Βαρβάρα» ονόμαζαν οι ναυτικοί τις πυριτιδαποθήκες και τους χώρους πυρομαχικών των πολεμικών πλοίων.

«Τον θείον κοσμήτορα της Χριστού Εκκλησίας

πάντες Ιωάννην Δαμασκηνόν ύμνοις

συν τη θεία σεπτή καλλιπαρθένω

Βαρβάρα επαξίως ανευφημήσωμεν».

Καλλιόπη Γραμμένου

Δημοσιογράφος- Παιδαγωγός

Πηγή: aylogyros.blogspot.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button