ΔΙΑΦΟΡΑ

Τεράστια ανάσα: Επίδομα 1.000 ευρώ για τους Έλληνες

Επίδομα θέρμνασης: Μεγάλη ανάσα για χιλιάδες Έλληνες το επίδομα 1.000 ευρώ! Πως θα το πάρετε;

Συγκεκριμένα σήμερα κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024, που περιέχει όλα τα μέτρα στήριξης, τις παροχές και τα επιδόματα που ψηφίστηκαν τον Ιούλιο στη Βουλή. Για το επίδομα θέρμανσης συγκεκριμένα, το προσχέδιο αναφέρει ότι θα ξεκινήσει η καταβολή από τα 100 ευρώ μέχρι τα 800, ενώ για συγκεκριμένες κατηγορίες θα φτάσει μέχρι και τα 1.000 ευρώ.

Παράλληλα, «κόβεται» το διπλό μπόνους σε όσους πέρσι, λόγω ενεργειακής κρίσης, εγκατέλειψαν το φυσικό αέριο, ενώ ακόμα δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς η τιμή διάθεσης θα καθορίσει εάν θα υπάρξει ή όχι κυβερνητική παρέμβαση.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά το ύψος της ενίσχυσης, αυτό έχει «κλειδώσει». Το ελάχιστο ποσό του επιδόματος παραμένει στα 100 ευρώ και το μέγιστο διατηρείται στα 800 ευρώ. Ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού θα φτάνει τα 1.000 ευρώ με προσαύξηση, ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο.

Για όσους δικαιούχους έπαψαν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους και στράφηκαν στο πετρέλαιο θέρμανσης ή σε άλλα μέσα θέρμανσης, τα ποσά του επιδόματος δεν θα διπλασιάζονται, όπως γινόταν πέρυσι.

Επίδομα θέρμανσης 2023: Τα εισοδηματικά κριτήρια

Το ετήσιο εισόδημα για να χορηγηθεί το επίδομα διαμορφώνεται φέτος ως εξής:

Το όριο εισοδήματος για τον άγαμο διατηρείται στις 16.000 ευρώ. Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα το όριο παραμένει στις 24.000 ευρώ. Επίσης, για κάθε μονογονεϊκή οικογένεια, το βασικό όριο χωρίς την προσαύξηση λόγω τέκνου ή τέκνων διαμορφώνεται και πάλι στις 27.000 ευρώ.

Η προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο τέκνο αυξάνεται από 3.000 σε 5.000 ευρώ.

Τα συνολικά εισοδηματικά όρια για τις οικογένειες θα είναι τα εξής:

  • από 27.000 σε 29.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και ένα τέκνο
  • από 30.000 σε 34.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και δύο τέκνα
  • από 33.000 σε 39.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και τρία τέκνα
  • από 36.000 σε 44.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και τέσσερα τέκνα
  • από 30.000 σε 32.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και ένα τέκνο
  • από 33.000 σε 37.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και δύο τέκνα
  • από 36.000 σε 42.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και τρία τέκνα
  • από 39.000 σε 47.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και τέσσερα τέκνα

Τέλος, τα περιουσιακά κριτήρια για τους άγαμους δικαιούχους είναι στα 200.000 ευρώ. Για τους έγγαμους είναι στα 300.000 ευρώ.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Το όριο που φέρνει νέα επιδότηση

Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο οριζόντιας κρατικής επιδότησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία. Πάνω από 1,50 ευρώ αναμένεται η τιμή εκκίνησης στο πετρέλαιο θέρμανσης, με τους παράγοντες της αγοράς να εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 1,60.

Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται να είναι διατεθειμένη να παρέμβει με επιδότηση στην αντλία εάν φτάσει στο 1,70. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι παρότι η τιμή αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με το 2022, δεν πλησιάζουμε στα επίπεδα συναγερμού που θα δώσει «ανάσα» στα νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται ότι, με επιδότηση 25 λεπτών ανά λίτρο μαζί με τον ΦΠΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και πρόσθετη επιδότηση 7,5 λεπτών το λίτρο στην αντλία από τα διυλιστήρια, οι τιμές για τους καταναλωτές κινήθηκαν πέρυσι για αρκετό διάστημα κοντά στο 1,20 ευρώ το λίτρο.

Πετρέλαιο θέρμανσης – Φυσικό αέριο: Ποιο καύσιμο συμφέρει φέτος

Υπενθυμίζεται ότι η διάθεση του πετρελαίου ξεκινά κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου, όμως επειδή φέτος πέφτει Κυριακή, η διάθεση του πετρελαίου θα ξεκινήσει την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου.

«Η τιμή αυτή είναι απαγορευτική για τους περισσότερους καταναλωτές, δεν θα υπάρχουν παραγγελίες» εκτίμησε πρόσφατα ο πρόεδρος των πρατηριούχων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου.

Τα σημερινά δεδομένα των τιμών δείχνουν ότι η συμφέρουσα επιλογή θέρμανσης φέτος είναι το φυσικό αέριο, καθώς μέχρι στιγμής το πετρέλαιο θέρμανσης είναι σημαντικά ακριβότερο.

Πιο αναλυτικά, αν ξεκινούσε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με μια μέση τιμή στο 1,50 ευρώ ανά λίτρο, οι εταιρίες ενέργειας αναφέρουν ότι τα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, θα είχαν ένα όφελος 43% έως και 53%!

ΠΗΓΗ :

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button