Γράφτηκε από τον Τόνι Νζέιμ Κατηγορία: Λαχανικά
Ο «άγριος πρόγονος» του λάχανου βρέθηκε αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία και στην ηπειρωτική Ευρώπη. Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το λάχανο κυρίως για την ανακούφιση τους από την ουρική αρθρίτιδα, τους πονοκεφάλους και τα συμπτώματα δηλητηρίασης από μανιτάρια.
Το λάχανο είναι από τα κυριότερα λαχανικά και καλλιεργείται σε όλες τις Εύκρατες περιοχές . Τρώγεται είτε ωμό σε σαλάτες είτε μαγειρεμένο. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται κυρίως άσπρες φθινοπωρινές ποικιλίες όπως Γιαννιώτικα, Αλσατίας, Πρώιμα Νάντης, άσπρα Σαβοΐας, Αγία Βαρβάρα Κρήτης και άλλες.
Ποικιλίες
- Άσπρα λάχανα: έχουν συμπαγή ή αφράτη κεφαλή με χρωματισμό ανοιχτό πράσινο και σχήμα κωνικό ή σφαιρικό.
- Κόκκινα λάχανα.
- Τύπου Σαβοΐας (Savoy): γκριζοπράσινα με σγουρά φύλλα.
- Εκτός από τις ποικιλίες, όλοι οι τύποι λάχανου είναι διαθέσιμοι σήμερα σευβρίδια. Τα υβρίδια έχουν σοβαρά πλεονεκτήματα έναντι των ποικιλιών γιατί δίνουν πιο εύρωστα φυτά τα οποία είναι πιο ανθεκτικά στις ασθένειες και έχουν ομοιόμορφη και συγκεντρωμένη παραγωγή.
Το λάχανο είναι μια καλή πηγή βήτα-καροτίνης, βιταμίνης C και φυτικών ινών. Ανήκει στην κατηγορία των σταυρανθή λαχανικών, και έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, ιδιαίτερα εκείνων του παχέος εντέρου και αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Αυτό είναι πιθανώς οφείλεται λόγω της υψηλής συγκέντρωσης στα φυτά (μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι και πράσινο λάχανο) των ουσιών που είναι γνωστές ως γλυκοζινολικών και μεταβολίζονται από το σώμα σε ισοθειοκυανάτες (ITC), ενώσεις που φαίνεται πως εκδηλώνουν ισχυρή αντικαρκινική δράση.Οι ισοθειοκυανάτες είναι μια πολύ γνωστή ομάδα παραγόντων που φαίνεται να στοχεύουν και να αποκλείουν το μεταλλαγμένο γονίδιο p53, που συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου. Το γονίδιο p53 κατέχει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση του κυτταρικού κύκλου, διατηρώντας τη γενετική σταθερότητα. Το p53 δρα ως μοριακός διακόπτης που ενεργοποιεί τον μηχανισμό κυτταρικού ελέγχου πριν από τη μετάβαση του κυτταρικού κύκλου από τη φάση G1 στην S και έχει τη δυνατότητα ενεργοποίησης της μεταγραφής γονιδίων στόχων.
Ωστόσο, το μαγείρεμα μειώνει σημαντικά ή καταστρέφει τις ισοθειοκυανάτες στα λαχανικά, γι’ αυτό και υπογραμμίζεται η κατανάλωσή τους σε ωμή μορφή, προκειμένου να αποκομίσει ο οργανισμός το μέγιστο όφελος. Η απώλεια της συνολικής περιεκτικότητας σε γλυκοζινολικές μετά το βρασμό για 30 λεπτά είναι: 77% το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών 58%, το κουνουπίδι 75% και πράσινο λάχανο 65%.
Τόνι Νζέιμ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Πηγη mydiatrofi.gr
Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.