ΔΙΑΦΟΡΑ

Έκτακτη είδηση από την Κυβέρνηση

Η ΑΑΔΕ έχει ήδη «κρούσει τον κώδωνα» του κινδύνου που ενέχει μια απλή καθυστέρηση στον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών, αφού μπορεί να οδηγήσει «στο απυρόβλητο» χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις και μάλιστα με μεγάλο εισπρακτικό ενδιαφέρον.

Στο στόχαστρο θα βρεθούν καταθέσεις, δάνεια, πιστωτικές κάρτες, ρέπος, αμοιβαία κεφάλαια, καθώς και θυρίδες σύμφωνα με την απόφαση Α.1179/2023 του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή και τα μη δηλωθέντα εισοδήματα.

Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των κατασχέσεων βρίσκονται όσοι χρωστούν πάνω από 500 ευρώ για διάστημα άνω των 90 ημερών. Παρά τις ειδοποιήσεις της Εφορίας για τακτοποίηση των οφειλών τους είτε με εφάπαξ καταβολή του ποσού είτε με την ένταξη στις ισχύουσες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή σε δόσεις κινδυνεύουν με κατάσχεση των τραπεζικών τους καταθέσεων ακόμα και αν αυτές προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και άλλους είδους ασφαλιστικά βοηθήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις του έτους 2017, οι οποίες και παραγράφονται πρώτες, εκτός φυσικά εάν υπάρχουν συμπληρωματικά στοιχεία που βάσει της νομοθεσίας παρατείνουν την παραγραφή στα δέκα έτη, ή άλλα δεδομένα όπως η υποβολή ή μη φορολογικών δηλώσεων που τροποποιούν τους χρόνους παραγραφής.

Σε κάθε περίπτωση, οι φάκελοι όλων των υποθέσεων ελέγχονται ήδη από εφορίες και Ελεγκτικά Κέντρα, προκειμένου στη συνέχεια να φύγουν τα ειδοποιητήρια με τον «λογαριασμό», αφού η όλη διαδικασία πρέπει να «τρέξει» με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην οποία αναφέρεται ότι το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλλει φόρους και πρόστιμα θα χάνεται εάν εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στον φορολογούμενο την καταλογιστική πράξη.

Το νέο ηλεκτρονικό δίχτυ της Εφορία, θα συσχετίζει το υπόλοιπο και τις τραπεζικές κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών όλων των φορολογουμένων και θα τις συγκρίνει αυτόματα με τα δηλωθέντα εισοδήματα, στο έντυπο Ε1.

Εάν διαπιστωθούν αποκλίσεις, θα καλείται ο φορολογούμενος για έλεγχο και εάν δεν πείσει τους ελεγκτές για τη νομιμότητα των καταθέσεών του, θα βρεθεί αντιμέτωπος με φόρους 33% επί των αδικαιολόγητων καταθέσεων, συν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Ο τελικός «λογαριασμός» υπερβαίνει το 55% του ποσού που η εφορία θεωρεί αδικαιολόγητο.

ΑΑΔΕ: Τα στοιχεία που θα αντλεί το σύστημα

Πρόκειται για το «Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας» το οποίο θα αξιοποιεί τα δεδομένα του Αρχείου Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, έναντι του οποίου δεν θα ισχύει κανένα τραπεζικό και επαγγελματικό απόρρητο.

Τα στοιχεία που αντλούνται από το σύστημα θα συσχετίζονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεγχόμενων και αναλόγως των ευρημάτων θα καλούν για εξηγήσεις και θα επιβάλουν πρόστιμα.

Στόχος του νέου συστήματος είναι η ταχεία λήψη και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν σε ελεγχόμενα πρόσωπα, κατά τρόπο τυποποιημένο και ενιαίο, προκειμένου να καταστεί ταχύτερος και αποτελεσματικότερος ο προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης και συνεπώς αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη η φορολογική ελεγκτική διαδικασία, με τελικό σκοπό την περιστολή της φοροδιαφυγής, την προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος και την εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης, αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης του κ. Πιτσιλή.

ΑΑΔΕ: Η online εφαρμογή

Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα είναι online και θα αντλεί στοιχεία από τις τράπεζες και τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα ιδρύματα πληρωμών, τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος τα οποία δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, με ή χωρίς φυσική εγκατάσταση, και τηρούνται στο Μητρώο της Τράπεζας της Ελλάδας.

Επίσης, το νέο σύστημα ελέγχου των καταθέσεων θα έχει πρόσβαση και θα αντλεί στοιχεία για φορολογούμενους και από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΑΕ.

ΑΑΔΕ: Πώς θα λειτουργεί

Μέσω του Συστήματος Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας «Bank Account Nexus Crosscheck APPplication» (BANCAPP) θα συλλέγονται και αξιοποιούνται τα δεδομένα του αρχείου χρηματοπιστωτικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, των κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών, λογαριασμών πληρωμών και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών των ΑΦΜ για τα οποία έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου στο ΟΠΣ ELENXIS.

Το BANCAPP θα επιταχύνει τη διαδικασία του ελέγχου, προσδιορίζοντας την φορολογητέα ύλη κατ’ έτος, για κάθε ελεγχόμενο ΑΦΜ.

Τα αιτήματα άρσης του απορρήτου αφορούν σε κάθε στοιχείο και πληροφορία για φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που τηρούνται στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Για τη δημιουργία και υποβολή αιτήματος είναι απαραίτητη η γνώση και συμπλήρωση του ΑΦΜ του φυσικού ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας για το οποίο πραγματοποιείται η άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Ποια στοιχεία θα αντλεί η εφορία από τις τράπεζες

Το BANCAPP θα αντλεί από τις τράπεζες και τα λοιπά χρηματοοικονομικά ιδρύματα, στοιχεία που αφορούν:

  • Καταθετικούς λογαριασμούς πρώτης ζήτησης
  • Καταθετικούς λογαριασμούς προθεσμιακούς
  • Χορηγητικούς λογαριασμούς
  • Επενδυτικούς λογαριασμούς που περιλαμβάνουν παντός τύπου χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων, όπως αμοιβαία κεφάλαια
  • ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, Repos κ.λπ.)
  • Πιστωτικές κάρτες
  • Τραπεζικές Θυρίδες
  • Λογαριασμούς Πληρωμών
  • Προπληρωμένες κάρτες (prepaid)
  • Ηλεκτρονικά πορτοφόλια
  • Ως ημερομηνία έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του Ο.Π.Σ ορίζεται η 1/1/2024

Το διαβάσαμε εδώ onlinepress.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button