ΔΙΑΦΟΡΑ

«Χλώμıασαν» οι μαθητές: Έκτακτη ανακοίνωση για τα σχоλεία, αλλάζоυν όλα στις απоuσίες

Οι απουσίες των μαθητών, από τη νέα σχολική χρονιά, θα προσμετρούνται με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοίνωσε ριζικές αλλαγές για τις απουσίες μαθητών, από τη σχολική χρονιά 2024-25.

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, διευρυμένο πλαίσιο αλλαγών, αναφορικά με το παρουσιολόγιο και την καταγραφή των απουσιών, που αναμένεται να εφαρμοστεί από τη νέα σχολική χρονιά.

Οι τρεις αλλαγές στις απουσίες που θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβρη

Πρώτη αλλαγή είναι η ψηφιακή καταγραφή των απουσιών, μέσω της πλατφόρμας e-Parents, για άμεση ενημέρωση των γονέων για την εικόνα φοίτησης του μαθητή και για το σύνολο των απουσιών σε πραγματικό χρόνο.

Παράλληλα με το μέτρο της Ψηφιοποίηση Ημερήσιου Δελτίου Φοίτησης (απουσιολογίου), ενισχύεται η διαφάνεια στην προσμέτρηση των απουσιών και όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν άμεση πρόσβαση στις απουσίες των μαθητών.

Δεύτερη αλλαγή είναι η επαναφορά της διάκρισης των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες. Ο συνολικός αριθμός των απουσιών που μπορεί να κάνει ο μαθητής είναι 114. Βάσει αυτού, το όριο απουσιών χωρίς δικαιολόγηση είναι οι 50, ενώ από τις 50+1 απαιτείται δικαιολόγηση.

Σημειώνεται ότι πλέον στις απουσίες θα προσμετράται και η καθυστερημένη προσέλευση στις τάξεις και όπως διευκρινίζει επ αυτού του Υπουργείου, 15λεπτη καθυστέρηση: 1 απουσία, 3 καθυστερημένες προσελεύσεις μικρότερες των 15 λεπτών: 1 απουσία, από 2024-25).

Παράλληλα η δικαιολόγηση απουσιών δύο συνεχόμενων ημερών, γίνεται από τους γονείς, ενώ στις περιπτώσεις απουσίας περισσότερων από δύο συνεχόμενων ημερών, απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Η τρίτη αλλαγή αφορά τους καθηγητές, καθώς από τον Σεπτέμβριο του 2024 απαγορεύεται ρητά η διαγραφή απουσιών από τον σύλλογο διδασκόντων, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις (π.χ. σοβαρούς ιατρικούς λόγους).

Δικαιότερο το νέο σύστημα απουσιών
Η επαναφορά των δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών, θα δημιουργήσει ένα διαφορετικό τοπίο στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, καθώς μέχρι τώρα οι μαθητές, εκμεταλλευόμενοι την ελαστικοποίηση στις απουσίες και την κατάργηση της διάκρισης δικαιολογημένων/αδικαιολόγητων, έκαναν αφειδώς απουσίες, επιστρατεύοντας μάλιστα μέχρι και ψευδή πιστοποιητικά νόσησης COVID 19, αλλά και γρίπης, προκειμένου να μην δημιουργηθεί ζήτημα με την διάρκεια φοίτησής τους.

Όπως υπογραμμίζουν εκπαιδευτικοί Γυμνασίων και Λυκείων, οι απουσίες και η διαγραφή τους, προκειμένου να μην μείνει μαθητής στην ίδια τάξη, έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, με δικαιολογίες απίθανης ευρηματικότητας, που οδηγούν στην διαγραφή απουσιών που πραγματοποιούνται λόγω… ανωτέρας βίας.

Έτσι, στην πραγματικότητα, μπορεί να διαγραφεί κάθε απουσία για τον πιο απίθανο λόγο, με δεδομένο ότι ελάχιστοι σύλλογοι διδασκόντων έχουν τη διάθεση να εμπλακούν ακόμη και σε δικαστικές περιπέτειες, ώστε να ελέγξουν και πολύ περισσότερο να απορρίψουν ένα δικαιολογητικό, που επιχειρεί να καλύψει τις σωρηδόν «κοπάνες».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Dnews, η αλλαγή ως προς τις απουσίες ικανοποιεί την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς πολλές φορές είχε τεθεί προς συζήτηση η στάση ορισμένων μαθητών που εκμεταλλεύονταν όλα τα περιθώρια για απουσίες, με αποτέλεσμα να προβιβάζονται, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια.

To διαβάσαμε εδώ i-diakopes.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button