ΔΙΑΦΟΡΑ

Ο καλοκαιρινός «βασιλιάς των φρούτων» που αναστρέφει τη γήρανση και προστατεύει όραση και αρθρώσεις

Εάν δεν έχετε εντάξει ακόμη αυτό το ζουμερό φρούτο στη διατροφή σας, οι ειδικοί σας δίνουν εννέα σημαντικούς λόγους για να το κάνετε.

Είναι νόστιμα, ζουμερά και αποτελούν ιδανικό σνακ για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Διόλου τυχαία θεωρούνται ο «βασιλιάς των φρούτων» επειδή παρέχουν πολύτιμα οφέλη υγείας, που χαρίζουν μερικούς ακόμη σημαντικούς λόγους να εντάξουμε τα σταφύλια στη διατροφή μας.

Όπως τα περισσότερα φρούτα, έτσι και τα σταφύλια περιέχουν πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, απαραίτητες για τον οργανισμό. Οι ειδικοί προτείνουν ότι μια υγιεινή διατροφή χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, που περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία θωρακίζουν τον οργανισμό από σοβαρούς κινδύνους υγείας, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Όπως επισημαίνει το Australian Table Grape Association, όλα τα σταφύλια περιέχουν σημαντικά συστατικά. Ένα από αυτά είναι η ρεσβερατρόλη, μια θαυματουργή πολυφαινόλη, η οποία απαντάται σε υψηλότερες ποσότητες κυρίως στη φλούδα του κόκκινου σταφυλιού.

Μεταξύ άλλων, μπορείτε να αντλήσετε εννέα σημαντικά οφέλη για την υγεία καταναλώνοντας σταφύλια:

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, την ανάπτυξη του συνδετικού ιστού και την επούλωση των πληγών.

Προφυλάσσουν από τα σημάδια γήρανσης

Η ρεσβερατρόλη, γνωστή ως «αντιστροφή όλων» (resveratol – reverse all), βοηθά στην πρόληψη από τα σημάδια γήρανσης, καθώς και άλλες δερματικές παθήσεις.

Προάγουν την υγεία των ματιών

Συμπεριλαμβάνοντας τα σταφύλια στη διατροφή σας, θα εξασφαλίσετε χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών πρωτεϊνών, αλλά και υψηλότερες ποσότητες πρωτεϊνών που προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή του ματιού από τη φθορά.

Υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Η ρεσβερατρόλη ενισχύει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μπορεί να αυξήσει τη γνωστική απόδοση, καθώς και να συμβάλει στην απομάκρυνση των πλακών και των ελεύθερων ριζών, που επηρεάζουν τον εγκέφαλο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα εμπλουτισμένη με σταφύλι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από τη δυσλειτουργία του εγκεφάλου, ιδιαίτερα σε περιοχές που σχετίζονται με την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Βελτιώνουν την κινητικότητα των αρθρώσεων

Οι πολυφαινόλες, που εμπεριέχονται σε μεγάλες ποσότητες στα σταφύλια, βοηθούν στη βελτίωση της ευκαμψίας και της κινητικότητας των αρθρώσεων.

Λειτουργούν ως ισχυρά αντιφλεγμονώδη

Τα σταφύλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ένζυμα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, παρέχοντας υποστήριξη στις αρτηρίες, την καρδιά, ανακουφίζοντας την αλλεργική απόκριση και ενισχύοντας τις επανορθωτικές λειτουργίες.

Χαρίζουν ενέργεια

Τα σταφύλια αποτελούν ιδανικό σνακ για το πρωί ή το μεσημέρι, καθώς μπορούν να ενισχύσουν τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό.

Προστατεύουν από τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, το οποίο συνδέεται με σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε κάλιο, το σταφύλι βοηθά στην καταπολέμηση της εμφάνισης και των επιπτώσεων της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της υψηλής χοληστερόλης, καθώς και των παθήσεων της καρδιάς, των νεφρών και των οστών.

Το κάλιο είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των νεφρών και της καρδιάς, τη σύσπαση των μυών και τη μετάδοση του νευρικού σήματος, ενώ η ρεσβερατρόλη βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, διευκολύνοντας τη ροή του αίματος. Τέλος, η βιταμίνη Κ βοηθά στην πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.

Έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες

Τα σταφύλια περιέχουν ένα ευρύ φάσμα φυτοθρεπτικών συστατικών, από τα καροτενοειδή έως τις πολυφαινόλες, τα οποία, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, βοηθούν στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου, καθώς και στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.

Επιπλέον, η ρεσβερατρόλη βοηθά το DNA να επιδιορθώσει τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

πηγη tilestwra.com

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button