ΔΙΑΦΟΡΑ

Έκτακτο επίδομα 150 ευρώ: Πότε και ποιοι θα το πάρουν

Ποιοι θα πάρουν επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους 150 ευρώ και 200 ευρώ τις αμέσως επόμενες ημέρες. Δείτε αναλυτικά.

Οικονομικές ενισχύσεις των 150 ευρώ και 200 ευρώ τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται να δοθούν σε 2,3 εκατ. πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν κύρια σύνταξη ως 700 ευρώ, οι οικογένειες που λαμβάνουν επίδομα παιδιού, οι ανάπηροι και ανασφάλιστοι με επίδομα ΟΠΕΚΑ ή ΕΦΚΑ, οι δικαιούχοι του εγγυημένου εισοδήματος, καθώς και ειδικές κατηγορίες (πολεμικές συντάξεις, αντιστασιακοί, λογοτέχνες, καλλιτέχνες κ.ά.) που παίρνουν σύνταξη από το Δημόσιο.

Οι έκτακτες αυτές παροχές αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση και θα «γραφτούν» στον Προϋπολογισμό του 2023 με κόστος 343 εκατ. ευρώ.

Οι πληρωμές των έκτακτων ενισχύσεων θα γίνουν σε δύο δόσεις, μία ως τις 22 Δεκεμβρίου και η δεύτερη ως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Επειδή η 31η του μηνός είναι Κυριακή, τεκμαίρεται ότι τα λεφτά θα έχουν πληρωθεί σε όλους ως την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου.

Η τροπολογία που προβλέπει τι παίρνει η κάθε κατηγορία και πότε κατατέθηκε τις προάλλες και αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα.

Σύμφωνα με την τροπολογία:

Επίδομα 150 ευρώ θα πληρωθούν μεταξύ 22 και 31 (ή 29) Δεκεμβρίου 1,055 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, προ φόρου, και ανεξαρτήτως οποιουδήποτε άλλου εισοδήματος, εκτός της σύνταξης. Μαζί με το επίδομα θα λάβουν και αύξηση 3% στις συντάξεις τους πριν από τα Χριστούγεννα.

Η ενίσχυση των 150 ευρώ θα δοθεί:

  • σε συνταξιούχους που πληρώθηκαν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 με προσωπική διαφορά μικρότερη των 10 ευρώ ή χωρίς προσωπική διαφορά ή και με αρνητική διαφορά,
  • σε συνταξιούχους οι οποίοι έλαβαν προσυνταξιοδοτική παροχή μηνός Οκτωβρίου 2023, και
  • σε όσους έλαβαν συνταξιοδοτικές παροχές από το Δημόσιο τον Οκτώβριο του 2023 και ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες των δικαιούχων πολεμικής σύνταξης, σύνταξης εθνικής αντίστασης, επιδόματος ανικανότητας, χορηγίας λογοτεχνών, καλλιτεχνών κ.ά.

Αναλυτικότερα:

  • Ενίσχυση 150 ευρώ μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα πάρουν περίπου 45.000 δικαιούχοι προνοιακής σύνταξης ή επιδόματος από τον ΟΠΕΚΑ με τις διατάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων.
  • Ενάμισι επίδομα παιδιού θα εισπράξουν μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 800.000 οικογένειες πέραν του τακτικού τους επιδόματος. Η επιπλέον δόση του επιδόματος παιδιού ξεκινά από τα 42 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και εισόδημα ως 26.250 ευρώ, και μπορεί να φτάσει στα 840 ευρώ για οικογένεια με πέντε παιδιά και εισόδημα ως 15.250 ευρώ. Αντίστοιχη έκτακτη δόση καταβάλλεται στους νέους δικαιούχους του 2023, που θα πληρωθούν μετά την έγκριση της αίτησής τους.
  • Προσαύξηση 50% στο εγγυημένο εισόδημα θα λάβουν μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 210.000 δικαιούχοι. Για παράδειγμα, τετραμελής οικογένεια με δύο γονείς και δύο ανήλικα τέκνα που δηλώνει μηδενικό εισόδημα παίρνει 400 ευρώ το μήνα από το εγγυημένο εισόδημα. Τον Δεκέμβριο θα πάρει επιπλέον 200 ευρώ, ενώ το εγγυημένο ποσό θα αυξηθεί κατά 8% και θα φτάσει στα 432 ευρώ. Συνολικά θα εισπράξει 632 ευρώ.
  • Ενίσχυση 200 ευρώ θα πάρουν μετά τις 22 Δεκεμβρίου 225.000 συνταξιούχοι με αναπηρία που λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας με βασική σύνταξη από ΟΓΑ, επίδομα νόσου και ανικανότητας του Δημοσίου, εξωιδρυματικό επίδομα ΕΦΚΑ και επίδομα βαριάς αναπηρίας. Η ίδια ενίσχυση (200 ευρώ) δίδεται και σε όσους παίρνουν τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ.
  • Σε όλες τις κατηγορίες των δικαιούχων, αν υπάρξουν πληρωμές για την ίδια αιτία (π.χ. αναπηρία) από ΕΦΚΑ και ΟΠΕΚΑ, το ποσό θα πληρωθεί από τον ΕΦΚΑ. Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι παράλληλα και δικαιούχοι της προσαύξησης καταβάλλεται μόνο η οικονομική ενίσχυση και πάντα το υψηλότερο ποσό, π.χ. δικαιούχος επιταγής 150 ευρώ και 200 ευρώ θα πληρωθεί τα 200 ευρώ.

Πηγη neolaia.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button