ΔΙΔΑΧΕΣ

Ποιός είναι ο Άγιος;

Αρχιμ. Ισαάκ Μαχαιριώτη, Πρωτοσυγκέλου Ι. Μητροπόλεως Λεμεσού

Η Χριστιανική ζωή είναι ζωή αγιότητας και η μίμηση των αγίων είναι μίμηση και κοινωνία της αγιότητάς τους.

Άγιος από τη φύση του είναι μόνο ο Θεός. Άγιοι όμως γίνονται και οιάνθρωποι, όταν μετέχουν στην αγιότητα του Θεού με τη χάρη τού Αγίου Πνεύματος, και η μετοχή τούανθρώπου στην αγιότητα του Θεού φανερώνεται στον κόσμο με την ηθική προκοπή και τελειότητά του.

Άγιος κατά τα αγιογραφικά κείμενα και την παράδοση της εκκλησίας μας είναι εκείνος ο οποίος ξεχώρισε τον εαυτό του από την αμαρτία και από τον κόσμο και αφιερώθηκε «ψυχή τε και σώματι» στο Θεό. Είναι εκείνος που αγωνίστηκε σε τούτη τη ζωή για να εφαρμόσει το ευαγγέλιο με πιστότητα και ακρίβεια στην ζωή του.

Οι άγιοι ήταν άνθρωποι σαν κι εμάς, που αγάπησαν τις εντολές του Θεού, ρύθμισαν την συμπεριφορά τους προς τους ανθρώπους και την άλογη κτίση σύμφωνα με τη διδασκαλία του Χριστού. Ξεχώρισαν στο νού τους τα νοήματα των πραγμάτων από τα πάθη που συννεφίαζαν τον εσωτερικό ουρανό της καρδιάς τους. Απόκτησαν έτσι απλό οφθαλμό και καθαρή καρδιά στην οποία αποκαλύφθηκε ο Θεός και χάρισε σ’ αυτούς την εμπειρία της γνώσης Του.

πηγη vimaorthodoxias.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button