• ΔΙΔΑΧΕΣ
  • ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ
  • ΘΑΥΜΑΤΑ
  • ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΓΙΩΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    • ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ
Νέα News
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Νέα News
No Result
View All Result

EKTAKTO: Σε συναγερμό νησί της Ελλάδας – Γέμισε παντού νεκρά ψάρια, απόκοσμες εικόνες και σκηνές αποκάλυψης

25 Νοεμβρίου, 2024
in ΔΙΑΦΟΡΑ
EKTAKTO: Σε συναγερμό νησί της Ελλάδας – Γέμισε παντού νεκρά ψάρια, απόκοσμες εικόνες και σκηνές αποκάλυψης
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΣΤΟ FACEBOOKTweet

Νεκρά ψάρια, της οικογένειας «Epinephelidae» – δηλαδή ροφούς, στήρες και σφυρίδες, τα οποία έρχονται αντιμέτωπα με την Ιογενή Εγκεφαλοπάθεια, έχουν κατακλύσει τις παραλίες πολλών νησιών της Ελλάδας.

Ειδικότερα, από τα μέσα Σεπτεμβρίου, έχει καταγραφεί ανησυχητική αύξηση στη θνησιμότητα των εν λόγω ψαριών, με μεγάλο αριθμό να εκβράζονται στις ακτές και να παρατηρούνται ετοιμοθάνατα ψάρια στην επιφάνεια της θάλασσας.

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο σε παραλίες στην Κρήτη, κυρίως στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, αλλά και νησιά των Κυκλάδων, όπως η Τήνος, η Σύρος και η Άνδρος.

Σε παραλία της Άνδρου, βίντεο κατέγραψε σχεδόν δέκα μεγάλους ροφούς σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, προχθές, Σάββατο, αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος.

Πριν λίγες ημέρες, ψαράς από την Ανατολική Κρήτη βρήκε νεκρά ψάρια, άλλα στην επιφάνεια και άλλα στον πάτο της θάλασσας, σε προχωρημένη σήψη, αλλά και ορισμένα μισοπεθαμένα. Ένα από αυτά, μάλιστα, είχε δεχθεί επίθεση από καρχαρία.

Περιβαλλοντική καταστροφή από τα νεκρά ψάρια
Η Ιογενής Εγκεφαλοπάθεια, αν και δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, θέτει σοβαρά ζητήματα για την αλιεία, το περιβάλλον και την οικονομία.

Σύμφωνα με το boatfishing.gr, με πρωτοβουλία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σητείας και τη στήριξη του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ, πραγματοποιήθηκε ημερίδα στη Σητεία για την Ιογενή Εγκεφαλοπάθεια, η οποία θεωρείται η αιτία της αυξημένης θνησιμότητας, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, με συμμετοχή ερευνητών, βιολόγων, στελεχών του Λιμενικού Σώματος και εκπροσώπων των επαγγελματιών και των ερασιτεχνών αλιέων.

Ο Δρ. Παντελής Καθάριος (ΕΛΚΕΘΕ) υπογράμμισε ότι “ο ιός προσβάλλει αποκλειστικά τα ψάρια και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τα νεκρά ψάρια που εκβράζονται στις ακτές δεν πρέπει να καταναλώνονται”.

Η Δρ. Νότα Περιστεράκη (Βιολόγος – Ιχθυολόγος) ζήτησε συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων για τη συστηματική αποτύπωση του φαινομένου, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Η Ελένη Ψόχιου (Προϊσταμένη Τμήματος Αλιείας Λασιθίου) εξήρε την πρωτοβουλία του Λιμενικού Ταμείου και του Δήμου Σητείας, σημειώνοντας την ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι επαγγελματίες αλιείς, μέσω του προέδρου τους Δημήτρη Τσιριγώτη, εξέφρασαν έντονη ανησυχία, καθώς η συνεχής επιδείνωση του φαινομένου απειλεί άμεσα την επιβίωσή τους. Οι αλιείς παρατηρούν το υδάτινο στοιχείο να αλλάζει δραματικά, γεγονός που υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης χαρακτήρισε τη συνάντηση σημαντική, δεδομένου ότι η Σητεία εξαρτάται από το υδάτινο στοιχείο και τόνισε την ανάγκη για διαρκή ενημέρωση και συνεργασία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Τέλος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σητείας Μανώλης Αιλαμάκης, προανήγγειλε τη δημιουργία ενός δικτύου ενημέρωσης και δράσης για την άμεση και ορθολογική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Το διαβάσαμε εδώ fanpage.gr

Facebook Σχόλια
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΣΤΟ FACEBOOKTweet

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Previous Post

Σοκ: Νεκρός πασίγνωστος Έλληνας YouTuber

Next Post

Ο Πάνος Μιχαλόπουλος «είδε» τον θάνατο του Μανουσάκη 10 μέρες πριν στην ΕΡΤ

Next Post
Ο Πάνος Μιχαλόπουλος «είδε» τον θάνατο του Μανουσάκη 10 μέρες πριν στην ΕΡΤ

Ο Πάνος Μιχαλόπουλος «είδε» τον θάνατο του Μανουσάκη 10 μέρες πριν στην ΕΡΤ

Βέφα Αλεξιάδου: Το αντίο του Ηλία Μαμαλάκη – Σε κλάματα ξέσπασε ο Αλέξανδρος Παπανδρέου

Βέφα Αλεξιάδου: Το αντίο του Ηλία Μαμαλάκη – Σε κλάματα ξέσπασε ο Αλέξανδρος Παπανδρέου

Like Us !

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Εορτολόγιο







  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • Πολιτική Απορρήτου
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© Copyright 2024, All Rights Reserved  |  Nea-News.gr

No Result
View All Result
  • ΔΙΔΑΧΕΣ
  • ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ
  • ΘΑΥΜΑΤΑ
  • ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΓΙΩΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    • ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ

© Copyright 2024, All Rights Reserved  |  Nea-News.gr