ΔΙΔΑΧΕΣ

Tι είναι η ελεύθερη βούληση που μας έδωσε ο Θεός;

Tι είναι η ελεύθερη βούληση που μας έδωσε ο Θεός;

Ένα από τα γνωρίσματα του Θεού, με τα οποία ο Θεός προίκισε τον άνθρωπο κατά την δημιουργία, είναι η ελευθερία. Η ελευθερία υπάρχει στην σκέψη και στην βούλησή του, ώστε ο άνθρωπος να αποφασίζει από μόνος του για την ζωή του, ελεύθερα, έχοντας ταυτόχρονα και την αποκλειστική ευθύνη των αποφάσεών του.

Ο Θεός, σεβόμενος την ελευθερία που μας έδωσε, δεν επεμβαίνει στην ζωή μας, χωρίς να Του το ζητήσουμε, αν και είναι πάντα παρών.

Ο διάβολος δεν σέβεται την ελευθερία μας, αλλά εμποδίζεται από αυτήν, γι’ αυτό δεν επεμβαίνει στην ζωή μας, μα προσπαθεί συνεχώς και ανελέητα να την διαβάλλει.

Ο διάβολος δεν μας ρίχνει στην αμαρτία, δεν μας σπρώχνει να πέσουμε, αλλά διαβάλλοντας τον νου και την σκέψη μας, προσπαθεί να μας πείσει ότι πρέπει να αμαρτήσουμε, ότι πρέπει να πέσουμε!

Η πτώση στην αμαρτία είναι αποκλειστικά δική μας ευθύνη! Είναι υπεκφυγή και ψέμα όταν λέμε: «ο πειρασμός φταίει και όχι εγώ…», «ο πειρασμός με έσπρωξε…» κ.ά. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε.

Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς και έντιμοι απέναντι στον Θεό και τον εαυτό μας. Οφείλουμε να αναγνωρίζουμε και να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, χωρίς να τις μεταθέτουμε σε άλλους, ακόμη και στον πειρασμό! Αυτό υποδηλώνει μεγαλείο και ανδρεία ψυχής!

Η ψυχή του ανθρώπου έχει ανδρεία, γιατί είναι από τον Θεό φτιαγμένη να ζει ελεύθερα, μακριά από την αμαρτία, που την δεσμεύει. Χωρίς ανδρεία η ψυχή χάνει την διάθεση για προσπάθεια να επανέλθει στην πρώτη κατάσταση.

Αυτή η προσπάθεια είναι συνεχής και ομορφαίνει την ζωή του ανθρώπου, γιατί της δίνει νόημα, σκοπό. Τον πείθει ώστε να μην μένει στην πτώση, αλλά να σηκώνεται και να συνεχίζει. Ο σκοπός του ανθρώπου είναι, μέσα από την προσπάθεια, η επαναφορά στην πρώτη κατάσταση, την παραδείσια, την θέα του προσώπου του Θεού!

Αυτός είναι ο παράδεισός μας και μας έχει λείψει! Ιδού λοιπόν! Δική μας η επιλογή!

+Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος

Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button