ΔΙΑΦΟΡΑ

Ιóς νυχτερiδας: Φóβοι γıα νέα απεıλή πανδημίας – Τα συμπτώματα

Ο ιός, ο οποίος ενέπνευσε την επιτυχημένη ταινία Contagion εστιάζοντας σε μία παγκόσμια πανδημία, σκοτώνει έως και το 75% όσων μολύνει.

Ο άνδρας, από το Μπαγκλαντές, τα στοιχεία του οποίου δεν έγιναν γνωστά, κατανάλωσε ωμό χυμό από χουρμά μολυσμένο από τα ούρα ή το σάλιο μολυσμένων νυχτερίδων φρούτων, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας.

«Το δείγμα στάλθηκε για εργαστηριακό έλεγχο και βγήκε θετικό. Καταλάβαμε ότι το άτομο ήπιε ωμό χυμό από χουρμά», δήλωσε στο Reuters η Tahmina Shirin, διευθύντρια του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας, Ελέγχου Νοσημάτων και Έρευνας του υπουργείου Υγείας (IEDCR).

Το υπουργείο Υγείας έχει προειδοποιήσει τους ανθρώπους να μην πίνουν ωμό χυμό χουρμά αφού τουλάχιστον 139 άτομα προσβλήθηκαν από τον ιό μετά την κατανάλωση του συγκεκριμένου ροφήματος.

Ο Nipah είναι ένας ζωονοσογόνος ιός που μεταδίδεται από ζώα όπως νυχτερίδες φρούτων και χοίρους στον άνθρωπο. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μαλαισία το 1999, αλλά κυρίως εξαπλώνεται στο Μπαγκλαντές και σε μέρη της Ινδίας. Συνολικά 10 άτομα μεταξύ 14 που μολύνθηκαν με τον ιό Nipah στο Μπαγκλαντές πέθαναν το 2023, ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων τα τελευταία επτά χρόνια, σύμφωνα με το IEDCR. Από αυτούς που επιβιώνουν, περίπου το 20% μένει με μακροχρόνιες νευρολογικές παθήσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε τον ιό ως «παθογόνου προτεραιότητας» με δυνατότητα πανδημίας, αφού μπορεί να επιτεθεί γρήγορα στο αναπνευστικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Δεν υπάρχει διαθέσιμο φάρμακο ή εμβόλιο για τη θεραπεία του Nipah. Ωστόσο, τουλάχιστον οκτώ ομάδες ειδικών εργάζονται για την ανάπτυξη εμβολίων για τον μετριασμό του ιού.

Μερικοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα, ενώ άλλοι αναπτύσσουν σοβαρά συμπτώματα. Τα σημάδια συνήθως ξεκινούν μέσα σε τέσσερις έως 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό.

Αυτά περιλαμβάνουν:

– Πυρετό

– Πονοκέφαλο

– Μυϊκούς πόνους

– Εμετό

– Βήχα και πονόλαιμο

– Ζάλη

– Υπνηλία

– Επιληπτικές κρίσεις

– Δυσκολία στην αναπνοή

Επιστήμονες είχαν δηλώσει παλαιότερα στη Sun ότι ο Nipah θα μπορούσε «απολύτως να είναι η αιτία μιας νέας πανδημίας». Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τον ιό ως απειλή βιοτρομοκρατίας κατηγορίας Γ, καθώς «θα μπορούσε να σχεδιαστεί για μαζική διάδοση στο μέλλον». Ο καθηγητής Paul Hunter από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας είπε ότι η πιο πιθανή μετάδοση είναι μέσω της τροφής.

Πηγή: healthstat.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button