ΔΙΑΦΟΡΑ

Καιρός: Ποιο καλοκαιράκι; Δεiτε τı έρχεται σε λίγες ημέρες

Καιρός: Μπορεί να ζούμε θερμοκρασίες Ιουνίου ωστόσο το σκηνικό του καιρού θα αλλάξει ραγδαία.
Σιγά σιγά απομακρύνεται η αφρικανική σκόνη. Βελτιώνεται αισθητά η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα που ήταν ιδιαιτέρως επιβαρυμένος τις τελευταίες μέρες, ενώ έχει μπει ένας δυτικός – βορειοδυτικός άνεμος με τοπικά ισχυρές εντάσεις που δίνει μια αίσθηση δροσιάς.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης μιλάει για την αλλαγή του καιρού τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με την σημερινή πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη, η καλοκαιρία και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα συνεχίσουν, δημιουργώντας ένα πρώιμο καλοκαιρινό σκηνικό με θερμοκρασίες που θα φτάνουν μέχρι τέλος της εβδομάδας, 26 με 27 βαθμούς.

Ειδικότερα σήμερα οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι και από τα βόρεια.

Οι βροχές όμως θα κάνουν δυναμικά την εμφάνισή τους μετά τις 10 του μήνα καθώς με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι θα έρθουν οι βροχές που τόσο πολύ τις χρειαζόμαστε.

Καιρός: Ετοιμαστείτε για ιστορικό Απρίλιο – Θα σπάσουν τα… κοντέρ!
Πρόγνωση για τον καιρό του Απριλίου έκανε με ανάρτηση στο πρώην Twitter ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το θερμόμετρο θα ανέβει σε υψηλά επίπεδα για την εποχή με πιθανότητα να φτάσει τοπικά, τους 10 με 12 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ επισημαίνει πως δεν προβλέπονται βροχές λόγω της αντικυκλωνικής κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας που θα σταματήσει τα συστήματα με βροχές από δυτική και κεντρική Ευρώπη ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του οι βροχές θα επιστρέψουν με ικανοποιητικά ποσά βροχόπτωσης μετά το πρώτο 10ημερο του Απριλίου.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Η ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ – ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ & ΥΕΤΟΣ

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά και το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου , αλλά όχι με τόσο υψηλές τιμές οι οποίες τοπικά θα φτάνουν και τους 10 -12°C πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Τάση επικράτησης κανονικών για την εποχή θερμοκρασιών κατά το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα.
Λόγω της αντικυκλωνικής κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας ( παρουσία υψηλών πιέσεων ) στη περιοχή μας δεν προβλέπονται βροχές, καθώς τα υετοφόρα συτήματα της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης δεν είναι ικανά να μας επηρεάσουν καθώς εμποδίζονται από τον ισχυρό αντικυκλώνα.
Μόνο μετά το πρώτο δεκαήμερο Απριλίου, διαφαίνεται η τάση να δημιουργηθεί χαμηλό στη κεντρική Μεσόγειο και το οποίο θα μας επηρεάσει με ικανοποιητικά ποσά βροχόπτωσης.

Καιρός: Το σπάνιο φαινόμενο που θα ζήσουμε – Συμβαίνει μια φορά στα 284.000 χρόνια

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και φυσικά όλοι βλέπουμε τα αποτελέσματά της με ακραία φαινόμενα ακόμα και σε μέρη του πλανήτη που όλα αυτά μέχρι πριν λίγα χρόνια θα θύμιζαν σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Μια μελέτη, ωστόσο, που δημοσιεύτηκε στο Bulletin of the American Meteorological Society, προκαλεί μεγάλη ανησυχία και φέρνει ένα φαινόμενο τόσο σπάνιο που συνέβη τελευταία φορά πριν από… 284.000 χρόνια!

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και κλιματολόγος στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Επιστημών και στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, Till Kuhlbrodt, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τα ευρήματά του, θεωρώντας τα ως μια πιθανή προεπισκόπηση των ακραίων κλιματικών φαινομένων που αναμένονται τις επόμενες δεκαετίες.

Ποια ήταν όμως αυτά; Εντόπισε πρωτοφανή ζέστη στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό και ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών στους θαλάσσιους πάγους της Ανταρκτικής κατά το περασμένο έτος.

Κάτι που απλά σημαίνει πως η μέση αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη ανέρχεται σήμερα σε περίπου 1,48 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως αναφέρει το Copernicus, η ευρωπαϊκή υπηρεσία για το κλίμα, με μακροπρόθεσμο μέσο όρο αύξησης περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου.

Για όλα αυτά έπαιξε κομβικό ρόλο το έτος 2023, που χαρακτηρίζεται από μια σειρά καταστροφικών γεγονότων, συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων πυρκαγιών στον Καναδά και σοβαρών πλημμυρών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Υποστηρίζει ότι χωρίς σημαντική δράση, τέτοιες καταστροφές θα μπορούσαν να γίνουν ο νέος κανόνας σε έναν κόσμο με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς, ένα σενάριο που η ανθρωπότητα επιθυμεί να αποφύγει.

Από την πλευρά του, ο Brian McNoldy, επιστήμονας του πανεπιστημίου του Μαϊάμι που σχολίασε την μελέτη, υπογράμμισε το αφύσικο των περσινών επιπέδων θερμοκρασίας στον Βόρειο Ατλαντικό, περιγράφοντάς τα ως ένα τόσο σπάνιο φαινόμενο που μπορεί να συμβεί μόνο μία φορά σε 284.000 χρόνια!

Υπάρχει όμως ένα τεράστιο «αλλά» στην μελέτη. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, τα κλιματικά μοντέλα υποεκτιμούν συνήθως τα στοιχεία και λαμβάνουν ως δεδομένο το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για παγκόσμια δράση για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και φυσικά την αποτροπή του εφιαλτικού σεναρίου για αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασία μέχρι και 3 βαθμούς…

Καιρός: Αδιανόητο αυτό που συνέβη τον χειμώνα – Κανείς δεν τον πήρε είδηση
Ο χειμώνας φεύγει και επίσημα σε λίγες ημέρες -αν και δεν ήρθε ποτέ πραγματικά, και αυτό γιατί η θερμοκρασιακή εικόνα των δυο πρώτων μηνών (Δεκέμβριος – Ιανουάριος) του φετινού χειμώνα ήταν πραγματικά πολύ θερμή.

Κάτι ανάλογο αναμένεται και για τον Φεβρουάριο που μας αφήνει για να υποδεχτούμε την άνοιξη, η οποία, σύμφωνα με μακροπρόθεσμα στοιχεία αναμένεται τον πρώτο μήνα να έχει αρκετές βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με το δίκτυο 52 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), τον φετινό Δεκέμβριο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα, σχεδόν στο σύνολο της χώρας σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών.

«Ο περασμένος Δεκέμβριος είχαμε μια κατάσταση με υψηλές αποκλίσεις από τις κανονικές θερμοκρασίες με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται σε Θεσσαλία και Μακεδονία. Καταγράψαμε 3,3 βαθμούς πιο πάνω από τον μέσο όρο των κανονικών μεγίστων τιμών που είχαμε τον Δεκέμβριο.

Μιλάμε δηλαδή για μια πολύ μεγάλη απόκλιση» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος του meteo.gr.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τον Ιανουάριο που σε όλες τις περιφέρειες της χώρας καταγράφηκαν θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές για την εποχή.

«Το σημαντικό είναι ότι οι περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, Μακεδονία, Θράκη αλλά και η Θεσσαλία είχαν τις μεγαλύτερες αποκλίσεις δηλαδή 2,5 βαθμούς πάνω από τους μέσους όρους που έχουμε στη μέγιστη θερμοκρασία για τον Ιανουάριο» επισημαίνει ο κ. Λαγουβάρδος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο ασυνήθιστα ζεστός χειμώνας στις χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης – το φαινόμενο δεν επηρέασε μόνο την Ελλάδα- οφείλεται στο γεγονός βρεθήκαμε εκτός πολικής δίνης, δηλαδή οι αέριες μάζες που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα.

Στην περίπτωση της Ελλάδας όπως και σε άλλες χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης ο πολικός αεροχείμαρρος περιόρισε τις αέριες μάζες να κινηθούν από τα βόρεια προς τα νότια.

«Ουσιαστικά η κυκλοφορία ήταν τέτοια που δεν επέτρεπε στις ψυχρές αέριες μάζες να κατέβουν προς τα νότια. Παρά μόνο σε αυτά τα διαλείμματα κρύου που προαναφέραμε.

Οι ψυχρές αέριες μάζες από τη Σκανδιναβία και τη βόρεια Ρωσία που επηρεάζουν την Ελλάδα έμειναν εκεί όπου είχαμε και βαρύ χειμώνα. Υπήρξε επομένως μια μεγάλη αντίθεση της βόρειας Ευρώπης με την κεντρική και νότια. Αυτό είναι καλό για το ενεργειακό πρόβλημα αλλά κακό για την αγροτική παραγωγή» ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος.

Πριν από λίγες ημέρες το βρετανικό δίκτυο The Guardian δημοσίευσε μια μελέτη σύμφωνα με την οποία ο Φεβρουάριος, που μας αφήνει σε λίγα 24ωρα, βρίσκεται σε πορεία για να σπάσει κάθε ρεκόρ ζέστης αφού η παγκόσμια θέρμανση που οφείλεται και στον ανθρώπινο παράγοντα, αλλά και στη φάση Ελ Νίνιο ανεβάζουν τις θερμοκρασίες στην ξηρά και τους ωκεανούς σε όλο τον κόσμο.

«Ο πλανήτης θερμαίνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Βλέπουμε ραγδαίες αυξήσεις της θερμοκρασίας στον ωκεανό», δήλωσε ο δρ Joel Hirschi, αναπληρωτής επικεφαλής της μοντελοποίησης θαλάσσιων συστημάτων στο Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Το εύρος με το οποίο καταρρίφθηκαν τα προηγούμενα ρεκόρ θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας το 2023 και τώρα το 2024 ξεπερνά κάθε πρόβλεψη, αν και η κατανόηση του γιατί συμβαίνει αυτό, αποτελεί αντικείμενο συνεχιζόμενης έρευνας».

Το διαβάσαμε εδώ i-diakopes.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button