ΔΙΑΦΟΡΑ

Βασίλης Ραχούτης: Ο στρατιώτης που πνίγηκε σώζοντας ανθρώπους στο Σάμινα

Ο πατέρας του τον παρακάλεσε να απομακρυνθεί από το πλοίο και να προσπαθήσει να σώσει τη ζωή του. Κάτι που ο 19χρονος δεν έκανε – Επιμνημόσυνη δέηση από τον Στρατό Ξηράς

Επιμνημόσυνη δέηση τελέσθηκε στα Καμμένα Βούρλα, στη μνήμη του στρατιώτη Πεζικού Βασίλειου Ραχούτη, ο οποίος πνίγηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2000, στην προσπάθεια του να διασώσει συνανθρώπους μας, που κινδύνευαν στο ναυάγιο του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ».

Η δέηση τελέσθηκε στο χώρο μπροστά από τον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα όπου βρίσκεται η προτομή του αλτρουιστή και ανιδιοτελή στρατιώτη. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων. Ανακοίνωση για τον Βασίλη Ραχούτη εξέδωσε και η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων-Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος:

“Η ιαχή “Αθάνατος” ακούστηκε για ακόμη μια χρονιά, στη γενέθλια γη του Βασίλειου Ραχούτη, του Στρατιώτη Πεζικού που θυσιάστηκε στο πολύνεκρο ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» διασώζοντας δεκάδες επιβάτες.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στα Καμένα Βούρλα του Ν. Φθιώτιδας, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στη μνήμη του Βασίλη Ραχούτη ο οποίος θυσιάστηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2000. Ο Βασίλης Ραχούτης πλήρωσε με τη ζωή του την άρνησή του να εγκαταλείψει το πλοίο νωρίς και να επιβιβαστεί στην πρώτη διαθέσιμη λέμβο – μία από τις ελάχιστες που υπήρχαν.

Μόλις έγινε γνωστή η πρόσκρουση, ο πατέρας του τον παρακάλεσε να απομακρυνθεί από το πλοίο και να προσπαθήσει να σώσει τη ζωή του. Κάτι που ο 19χρονος δεν έκανε. Κι αυτό, διότι θεώρησε τον εαυτό του πιο «δυνατό» από τις γυναίκες και τα παιδιά που βρέθηκαν στο έλεος των κυμάτων.

Ο Βασίλης χάθηκε στην προσπάθειά του να σώσει ένα βρέφος, έχοντας πρώτα βοηθήσει τη μητέρα του να εξασφαλίσει τη δική της σωτηρία. Το μωρό σώθηκε, όχι όμως και ο ίδιος. Εκείνος πνίγηκε το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου, έχοντας πρώτα καταφέρει μαζί με τους υπόλοιπους στρατιώτες να σώσει τις ζωές δεκάδων επιβατών

 

 

Ο μοναδικός, πάντως, που δεν άντεξε το φορτίο της τραγωδίας ήταν ο εφοπλιστής, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της πλοιοκτήτριας εταιρείας «Μinoan Flying Dolphins», Παντελής Σφηνιάς, ο οποίος δύο μήνες αργότερα, στις 29 Νοεμβρίου του 2000, έπεσε από τον 6ο όροφο του κτιρίου της εταιρείας του στην Ακτή Κονδύλη στον Πειραιά, δίνοντας τέλος στη ζωή του στα 55 του χρόνια.

Τελικά, ύστερα από χορό ευθυνών και αποζημιώσεων, η υπόθεση έκλεισε με το όνομα ενός ήρωα γραμμένο σ’ αυτή: Του Βασίλη Ραχούτη. Σήμερα, ελάχιστοι θυμούνται το όνομά του, εκείνοι όμως που σώθηκαν από τα δικά του χέρια δεν τον ξέχασαν ποτέ.

Η προτομή του στα Καμμένα Βούρλα αποδεικνύει πως η αυτοθυσία του αναγνωρίστηκε και πως πράγματι το παιδί αυτό αποτέλεσε τον αφανή ήρωα του γεμάτου αντιεπαγγελματίες «Εξπρές Σάμινα».

Στρατιώτες της Μονάδας της Λαμίας, ανέφεραν κάποτε πως ο πατέρας του Βασίλη πήγε να τους επισκεφτεί για να τους κεράσει το κατιτίς του «για την ψυχή του παιδιού του»… Ήταν, βλέπετε, ο μοναχογιός του.

Και το τραγικότερο όλων; Το «Εξπρές Σάμινα» θα έκλεινε τον κύκλο των ταξιδιών του έναν περίπου χρόνο αργότερα, στις 31 Δεκεμβρίου του 2001, έχοντας συμπληρώσει 35 χρόνια ζωής. Ο νόμος θα διέταζε την απόσυρσή του. Έλα όμως που πρόλαβε η μοίρα είχε άλλα σχέδια.

 

 

πηγη news247.gr 

πηγη piraeuspress.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button