ΔΙΑΦΟΡΑ

Ξηρομερίτικη κουλούρα: Λαχταριστή και αφράτη τυρόπιτα από την Αιτωλοακαρνανία

Θέλετε να κάνετε μία εύκολη, γρήγορη και οικονομική συνταγή για πίτα; Τότε, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε μία παραδοσιακή συνταγή για Ξηρομερίτικη κουλούρα ή αλλιώς τυρόπιτα. Μπορείτε να την φτιάξετε στο γιορτινό σας τραπέζι.

Υλικά

  • 2 1/2 κούπες περίπου χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 1 1/2 κουτ.γλ. αλάτι ψιλό
  • 1/2 φλυτζάνι λάδι
  • 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γραμμάρια φέτα σκληρή πικάντικη τριμμένη με το χέρι

Εκτέλεση

  • Ζυμώνω όλα τα υλικά μαζί, βάζω τη ζύμη από την Ξηρομερίτικη κουλούρα σε λαδωμένο μπολ, τη λαδώνω κι από πάνω και την αφήνω σκεπασμένη να φουσκώσει.
  • Σε επιφάνεια εργασίας λαδωμένη (δεν βάζω αλεύρι) ανοίγω το ζυμάρι με τα χέρια όσο μπορώ σε ένα μεγάλο φύλλο.
  • Αλείφω όλη την επιφάνεια με έξτρα λαδάκι και πασπαλίζω παντού το τυρί.
  • Τυλίγω σε ρολό, και έπειτα το στρίβω σαν πατσαβούρι και το στρώνω σε λαδωμένο ταψί.
  • Το πατάω με τα δάχτυλα να απλώσει και το ψήνω στους 180 περίπου 35 λεπτά να ροδοκοκκινίσει.
  • Μέσα από το λάδι και το στρίψιμο που κάνω στη ζύμη, ξεχωρίζει σε φύλλο, φύλλο.
  • Αυτό ήταν! Η κουλούρα σας είναι έτοιμη για να καταναλωθεί.

Το διαβάσαμε εδώ athensmagazine.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button