ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ήταν όλοι τους σπουδαίοι: 20 διάσημοι Έλληνες που “έφυγαν” το 2023…

Μέσα στο 2023, αποχαιρετήσαμε μερικούς από τους κορυφαίους καλλιτέχνες του θεάτρου, του κινηματογράφου και της μουσικής σκηνής.

Πέρυσι, δυστυχώς, ήταν μια από τις χρονιές που μερικοί από τους πιο ταλαντούχους και αγαπημένους Έλληνες καλλιτέχνες έφυγαν από τη ζωή, αφήνοντας ένα κενό που αισθανόμαστε όλοι μας στον ελληνικό πολιτισμό και βυθίζοντας μας σε βαρύ πένθος.

Αποχαιρετήσαμε αγαπημένους, αγαπητούς και αξιοσημείωτους ανθρώπους, προκαλώντας  θλίψη σε σε αγαπημένα τους πρόσωπα αλλά και στους θαυμαστές τους.

Είτε πρόκειται για αγαπημένους ηθοποιούς, ταλαντούχους καλλιτέχνες και τραγουδιστές, δημοσιογράφους ή πολιτικούς με επιτυχία, παρότι έφυγαν, πάντα θα παραμένουν εδώ μέσα από τα έργα τους, τα τραγούδια τους και τις  επιτυχίες και θα τους αναγνωρίζουμε για πάντα.

Ερρίκος Ανδρέου

Στα τέλη Γενάρη άφησε την τελευταία του πνοή, ο σκηνοθέτης Ερρίκος Ανδρέου, σύζυγος της Νόρας Βαλσάμη και πατέρας του Ερρίκου Ανδρέου Τζούνιορ, σε ηλικία 84 ετών. Ο ίδιος νοσηλευόταν από τον Αύγουστο του 2022 σε νοσοκομείο της Αθήνας με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Γεννημένος στην Aθήνα στις 15 Δεκεμβρίου 1938, μεγάλωσε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Nότιας Aφρικής. Εκεί, σπούδασε σε αγγλοφώνο Πανεπιστήμιο Ιστορία της Τέχνης και Αγγλική Λογοτεχνία και συνέχισε τις σπουδές του στο σενάριο και την σκηνοθεσία στη Μεγάλη Ακαδημία Κινηματογράφου της Ρώμης.

Αξέχαστες θα παραμείνουν οι θρυλικές σειρές βασισμένες στα μυθιστορήματα του Ξενόπουλου με ιδανική ερμηνεύτρια την Νόρα Βαλσάμη, όπως η «Αφροδίτη», η «Αναδυομένη» και οι «Μυστικοί Αρραβώνες».

Νίκος Ξανθόπουλος

Μια από τις πιο σημαντικές απώλειες φέτος ήταν αναμφισβήτητα εκείνη του Νίκου Ξανθόπουλου. Το «παιδί του λαού», ο αγαπημένος ηθοποιός, Νίκος Ξανθόπουλος πέθανε σε ηλικία 89 ετών, στις 22 Ιανουαρίου.

Δημοφιλής κυρίως τη δεκαετία του ’60, οπότε πρωταγωνίστησε σε πολλές δραματικές ταινίες, έγινε γνωστός μέσα από τους ρόλους του φτωχού και κατατρεγμένου λαϊκού παιδιού που ζει μέσα στη δυστυχία αλλά τελικά λυτρώνεται.

Λάκης Παπαστάθης

 

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης και συγγραφέας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Ο Λάκης Παπαστάθης θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της γενιάς του και παράλληλα ένας από τους θεμελιωτές του πολιτιστικού ντοκιμαντέρ στην ελληνική τηλεόραση.

Ηταν ένας από τους κύριους εκπροσώπους του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, αλλά και ένας πολύπλευρα δημιουργικός άνθρωπος, ο οποίος άφησε το αποτύπωμά του σε ποικίλα είδη τέχνης και με διαφορετικά μέσα έκφρασης (κινηματογράφος, τηλεόραση, λογοτεχνία, κριτική κ.α.).

Ο Λάκης Παπαστάθης ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Υβόννη Μαλτέζου

Ρένα Κουμιώτη

 

Η Ρένα Κουμιώτη ήταν μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του νέου κύματος και έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2023, ύστερα από δύο μήνες προσωπικής μάχης με θέματα υγείας.

Η Ρένα Κουμιώτη ξεκίνησε να εργάζεται το 1968 στην «Απανεμιά» μαζί με τον Μανώλη Μητσιά, που μόλις είχε κατέβει απ’ τη Θεσσαλονίκη. Λίγες μέρες αργότερα, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος της προτείνει να τραγουδήσει με τον Γιάννη Πουλόπουλο στον δίσκο «Ο Δρόμος» που ετοίμαζαν μαζί με τον Μίμη Πλέσσα.

Κατερίνα Χέλμη

 

Το 2023 και συγκεκριμένα τον Απρίλιο έφυγε από κοντά μας και η σπουδαία ηθοποιός, Κατερίνα Χέλμη.

Η Κατερίνα Χέλμη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε τη δραματική τέχνη στη σχολή του Εθνικού και του θεάτρου Τέχνης, αλλά τελικά αποφοίτησε από τη σχολή του Πέλου Κατσέλη κι έγινε ευρέως γνωστή στο ελληνικό κοινό μέσα από ρόλους σε μερικές από τις πιο κλασικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Γιάννης Βογιατζής

Μια ακόμη σημαντική απώλεια για το καλλιτεχνικό στερέωμα και τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο ήταν αναμφισβήτητα εκείνη του Γιάννη Βογιατζή. Ο μεγάλος τραγουδιστής πέθανε σε ηλικία 89 ετών, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Γιάννης Βογιατζής ξεκίνησε ως τραγουδιστής, ωστόσο σύντομα άρχισε να πρωταγωνιστεί στον κινηματογράφο και το θέατρο ενώ έκανε και εκπομπές στο ραδιόφωνο. Έντυσε με την φωνή του πολλές ελληνικές ταινίες. Μεταξύ των γνωστότερων επιτυχιών του ήταν τα τραγούδια «Σ’αγαπώ σε όλες τις γλώσσες», «Ένας ουρανός με αστέρια», «Η πρώτη μας νύχτα», «Σου το’πα μια και δυο και τρεις».

Στηβ Κακέτσης

 

Μια από τις μεγαλύτερες απώλειες του επιχειρηματικού κόσμου ήταν εκείνη του Στηβ Κακέτση. Ο επιχειρηματίας, ο οποίος διατηρούσε θρυλικά μαγαζιά της νυχτερινής Αθήνας, όπως η «Νεράιδα», πέθανε σε ηλικία 73 ετών στις 18 Μαΐου.

Η υγεία του Στηβ Κακέτση είχε επιδεινωθεί σοβαρά, μετά από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη τον Μάρτιο του 2023. Τότε, χρειάστηκε να νοσηλευτεί μερικές ημέρες και στη συνέχεια πήρε εξιτήριο.

Ο Στηβ Κακέτσης είχε παντρευτεί την ηθοποιό Κατιάνα Μπαλανίκα, με την οποία είχαν αποκτήσει έναν γιο.

Νόνικα Γαληνέα

Το καλοκαίρι που πέρασε έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, η γνωστή ηθοποιός Νόνικα Γαληνέα.

Η Νόνικα Γαληνέα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Η σταδιοδρομία της ξεκίνησε με το Θέατρο Τέχνης. Συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν, την Κατίνα Παξινού, τον Δημήτρη Χορν, την Αννα Συνοδινού, τον Αλέξη Μινωτή, τον Δημήτρη Μυράτ κ.ά. Από το 1969, έζησε και συνεργάστηκε με τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Μαζί δημιούργησαν δύο θεατρικές σκηνές, το Θέατρο Ιλίσια και το Στούντιο Ιλίσια.

Παντρεύτηκε τον Νίκο Μουτούση, νευρολόγο στην Ελλάδα, και έζησαν στο Παρίσι για 5 χρόνια όπου έκαναν τρία παιδιά τις δίδυμες Αλεξία και Αριέττα και την Μαρία-Αμαλία.

Γιάννης Φλωρινιώτης

 

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αγαπημένους performer, ο Γιάννης Φλωρινιώτης έφυγε φέτος από τη ζωή, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη στους οικείους του αλλά και στους θαυμαστές του. Ο γνωστός καλλιτέχνης νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», είχε βαρύτατο πνευμονικό εμφύσημα και κατέληξε από καρδιακή ανακοπή.

Ξεκίνησε να τραγουδάει σε ηλικία 14 ετών και -κάποια χρόνια μετά- άλλαξε το επώνυμό του σε Φλωρινιώτης, αντλώντας έμπνευση από τη Φλώρινα, τον γενέθλιο τόπο του. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 φτάνει για πρώτη φορά στην Αθήνα, όπου αρχίζει την καριέρα του στο λαϊκό τραγούδι και στις πίστες. Δουλεύει σε διάφορα κέντρα, τραγουδώντας και χορεύοντας, πάντα ντυμένος εκκεντρικά. Είχε επιτυχία, ωστόσο δέχθηκε και σκληρή κριτική.

Λίγους μήνες αργότερα έφυγε από τη ζωή και ο γιος του, Νίκο Φλωρινιώτης νικημένος από τον καρκίνο.

Γιώτα Γιάννα

 

Η Παναγιώτα Γιαννέλου, η τραγουδίστρια με τη φυσαρμόνικα, γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Γιώτα Γιάννα, μια θρυλική μορφή της ελληνικής μουσικής, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 95 ετών τον Ιούλιο του 2023.

Η τραγουδίστρια, που αναμφισβήτητα έγραψε τη δική της ξεχωριστή ιστορία στην ελληνική μουσική, γεννήθηκε το 1928 στους Αμπελόκηπους στην Αθήνα, όπου και ζούσε μέχρι το τέλος της ζωή της. Από μικρή λάτρευε τη μουσική και το τραγούδι και έμαθε να παίζει και φυσαρμόνικα, κάτι που αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν της.

Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Το 2023 όμως ήταν και η χρονιά που έφυγε από την ζωή η σπουδαία γυναίκα, Μαριάννα Βαρδινογιάννη σε ηλικία 80 ετών, σε ιδιωτική κλινική όπου νοσηλευόταν, ύστερα από προβλήματα υγείας που την ταλαιπωρούσαν.

Η πρόεδρος της «Ελπίδας» και Πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO, για περισσότερα από 25 χρόνια αγωνίστηκε ενάντια στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και είχε πλούσιο φιλανθρωπικό έργο.

Το έργο της είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και η ίδια είχε λάβει πολλούς τιμητικούς τίτλους και βραβεία. Ήταν Ιδρύτρια και Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Λιζέτα Νικολάου

 

Μια από τις πιο δυσάρεστες απώλειες ήταν και της Λιζέτας Νικολάου, η οποία έφυγε από τη ζωή ύστερα από ένα ατύχημα που είχε όταν γλίστρησε από τις σκάλες. Η τραγουδίστρια είχε πάει σε μια καφετέρια και γλίστρησε και έπεσε από τις σκάλες, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Παρελήφθη από το σημείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στον Πειραιά. Λίγες μέρες μετά κατέληξε…

Η Λιζέτα (Ελισάβετ) Κατικαρίδου, γνωστή ως Λιζέτα Νικολάου ήταν Ελληνίδα ερμηνεύτρια του ελληνικού τραγουδιού. Γεννήθηκε το 1951. Ερμήνευσε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλους δημιουργούς και ερμηνευτές, τον Μαρκόπουλο, Τσιτσάνη, Γαργανουράκη, τη Μοσχολιού, Γαλάνη και άλλους.

Μαίρη Χρονοπούλου

Μια από τις σημαντικότερες απώλειες του 2023 ήταν αναμφισβήτητα εκείνη της μεγάλης ηθοποιού του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου, Μαίρης Χρονοπούλου.

Η Μαίρη Χρονοπούλου, η οποία σφράγισε τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, πέθανε μετά από νοσηλεία λίγων ημερών, αφού χρειάστηκε να εισαχθεί στην εντατική, μετά από ατύχημα που είχε στο σπίτι της στην Παιανία.

Από το 1963 και μετά πρωταγωνίστησε σε πολλές δραματικές σειρές της Φίνος Φιλμ, και όχι μόνο, σε ρόλους ντάμας και μοιραίας γυναίκας, δίπλα σε όλους τους πρωταγωνιστές της εποχής, όπως οι Νίκος Κούρκουλος, Φαίδων Γεωργίτσης, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Γιώργος Φούντας και Αλέκος Αλεξανδράκης.

Αίας Μανθόπουλος

Ο Αίας Μανθόπουλος έχασε πριν μερικούς μήνες τη ζωή του, ύστερα από ένα οξύ εγκεφαλικό που υπέστη. Ο γνωστός ηθοποιός ήταν μόλις 60 ετών.

Ο Αίας Μανθόπουλος ήταν ανιψιός της σπουδαίας ηθοποιού Ειρήνης Παπά, ενώ έγινε γνωστός μέσα από τη συμμετοχή του στις επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές «Δυο ξένοι» και «Αφρικα».

Κάτια Νικολαΐδου

Ακόμη μια δυσάρεστη απώλεια από τον καλλιτεχνικό κόσμο ήταν εκείνη της ηθοποιού Κάτιας Νικολαΐδου σε ηλικία μόλις 58 ετών.

Η ηθοποιός έδινε εδώ και αρκετά χρόνια μάχη με τον καρκίνο, για την οποία κατά καιρούς μιλούσε σε συνεντεύξεις της. Η είδηση του θανάτου της σκόρπισε ανείπωτη θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο…

Από το 2000 μέχρι το 2002 είχε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην κωμική σειρά του Alpha TV «Θα σε δω στο πλοίο». Το 2003 συνεργάστηκε και πάλι με τον Νίκο Περράκη στην κωμωδία «Η Λίζα και όλοι οι άλλοι», υποδυόμενη μία δημοσιογράφο του περιοδικού Cosmopolitan. Τη σεζόν 2003-2004 υποδύθηκε τη Νάνσυ στον δεύτερο κύκλο της κωμικής σειράς του ANT1 «Τα Φιλαράκια». Από το 2004 μέχρι το 2006 υπήρξε συμπαρουσιάστρια της πρωινής ψυχαγωγικής εκπομπής του Alpha TV «Αυτό μας έλειπε!».

Σπύρος Φωκάς

Σε ηλικία 86 ετών άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο 2023 και ο σπουδαίος ηθοποιός, Σπύρος Φωκάς.

Ο Σπύρος Φωκάς είχε σημαντική καριέρα στον κινηματογράφο, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε δεκάδες παραγωγές.

Σε όλη την κινηματογραφική καριέρα του, ο Σπύρος Φωκάς έπαιξε με επιτυχία σε πάνω από 30 ταινίες, οι περισσότερες στην Ιταλία και στην Αμερική, και αξίζει να αναφερθεί ότι έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός, και από τις εμφανίσεις του σε γνωστά θέατρα του εξωτερικού.

Βασίλης Βασιλικός

Τον περασμένο Νοέμβριο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο εμβληματικός και βραβευμένος Έλληνας συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός.

Ο Βασίλης Βασιλικός σημάδεψε την ιστορία των γραμμάτων του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Ο σπουδαίος Έλληνας συγγραφέας έχει γράψει μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, θεατρικά έργα και ποίηση. Υπήρξε επίσης μεταφραστής σημαντικών συγγραφέων.

Γιώργος Μιχαλακόπουλος

Ακόμη μια δυσάρεστη απώλεια στα τέλη του 2023 ήταν εκείνη του σπουδαίου ηθοποιού, Γιώργου Μιχαλακόπουλου.

Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1938 στην Αθήνα και σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Στο θέατρο είχε εμφανιστεί σε παραστάσεις όπως «Έγκλημα και Τιμωρία», «Ο θάνατος του εμποράκου», «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκριν» και «Το τίμημα». Είχε κερδίσει το Α’ Βραβείο Ανδρικού ρόλου Καρόλου Κουν και το βραβείο «Αιμίλιος Βεάκης». Επίσης, είχε διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων (1974-1986) και αντιπρόεδρος του ΚΕΘΕΑ.

Βασίλης Καρράς

 

Αναμφισβήτητα μια από τις πιο δύσκολες απώλειες που συγκλόνισε το Πανελλήνιο ήταν εκείνη του Βασίλη Καρρά. Ο δημοφιλής λαϊκός τραγουδιστής «έσβησε» στα 70 του χρόνια, ανήμερα Παραμονής Χριστουγέννων. Ο αγαπημένος τραγουδιστής έδινε μάχη με τον καρκίνο, ενώ τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν με κορονοϊό στην εντατική.

Ο Βασίλης Καρράς άρχισε την επαγγελματική του καριέρα στη Θεσσαλονίκη. Οι δίσκοι έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι, ενώ η μεγαλύτερη εμπορική του επιτυχία ήταν ο δίσκος «Μ’ έχεις Κάνει Αλήτη», που σημείωσε πωλήσεις πάνω από 180.000 αντίτυπα, σε στίχους και μουσική του Μιχάλη Ρακιντζή.

Σε αυτή τη λίστα δεν θα μπορούσαμε να μη συμπεριλάβουμε και κάποιους διεθνές αστέρες παγκοσμίου φήμης που το 2023 έφυγαν από τη ζωή. Αναμφισβήτητα ο θάνατος του Matthew Perry συγκλόνισε τον κόσμο, ενώ φέτος έφυγαν από τη ζωή και η Sinead o’Connor αλλά και η διάσημη τραγουδίστρια, Tina Turner.

Το διαβάσαμε εδώ ellada.press

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button