ΔΙΑΦΟΡΑ

Η τελευταία προσευχή πριν την Σταύρωση: O τόπος στον οποίο προσευχήθηκε ο Χριστός πριν τον μαρτυρικό θάνατo

Ιησούς Χριστός: Ο τελευταίος τόπος στον οποίο προσευχήθηκε

Την τελευταία του προσευχή πριν τη Σταύρωση, την έκανε η Ιησούς Χριστός, στον Κήπο όπου σήμερα σώζονται ελάχιστες ελιές. Δύο χιλιόμετρα περίπου ανατολικά από τα τείχη της Ιερουσαλήμ βρίσκεται ο κήπος της Γεθσημανής, όπου μνημονεύεται από τους ευαγγελιστές Ματθαίο και Μάρκο ως το μέρος της τελευταίας προσευχής του Ιησού.

Σύμφωνα με τις γραφές ήταν μια γεμάτη αγωνία προσευχή, καθώς ο Ιησούς ήξερε ότι θα αντιμετώπιζε την εγκατάλειψη ακόμη και από τους μαθητές του στις αποδοκιμασίες του όχλου που θα φώναζαν «Σταύρωσον Αυτόν». «Απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο» φώναξε, γιατί η ανθρώπινη υπόστασή του ξεχείλιζε από αδικία και την σκληρότητα που αποκόμισε, ωστόσο συνέχιζε λέγοντας: «Όμως, όχι όπως εγώ θέλω, αλλ’ όπως εσύ», δείχνοντας την υπακοή στο θέλημα του Πατέρα.

Στον Κήπο όπου σήμερα σώζονται ελάχιστες ελιές με τεράστιους κορμούς, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, έκανε ο Ιησούς και την τελευταία και συγκλονιστικότερη προσευχή πριν τη Σταύρωση. Για να φθάσει εκεί περπάτησε δύο χιλιόμετρα από το Υπερώο όπου διεξήχθη ο Μυστικός Δείπνος με τους έντεκα από τους μαθητές του. Σύμφωνα με τις γραφές ήταν μια έντονη, δυνατή προσευχή γεμάτη αγωνία. Γεσθημανή στα εβραϊκά σημαίνει «ελαιοτριβείο»

Ο ιδρώτας έτρεχε στο πρόσωπό του Χριστού φανερώνοντας την ανθρώπινη υπόστασή του. Έπρεπε να πιει εκείνο το ποτήρι και να το αντιμετωπίσει σαν άνθρωπος, να ξεπληρώσει το τίμημα στο όνομα όλων των ανθρώπων. Ήξερε ότι το εξής θα έμενε μόνος. Θα αντιμετώπιζε την εγκατάλειψη ακόμη και από τους μαθητές του που θα δείλιαζαν, τις αποδοκιμασίες του όχλου που θα φώναζαν «Σταύρωσον Αυτόν», την άρνηση και την προδοσία.

«Απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο» φώναξε προς στιγμή, όχι γιατί φοβόταν το θάνατο αλλά γιατί η ανθρώπινη υπόστασή του ξεχείλιζε από πίκρα για την αδικία , την σκληρότητα, την κακία, την αχαριστία, την πονηρία, την αγνωμοσύνη των ανθρώπων. Ξεχείλιζε από τη θλίψη που αποκόμισε από τις άδικες κατηγορίες και την υποκρισία των Γραμματέων και των Φαρισαίων εις βάρος του.

Αμέσως όμως ξεπερνά το μονοπάτι αυτό της θλίψης για να βγει νικητής και να δώσει δύναμη κι ελπίδα σε όλους μας. Με περισσή αγάπη για τον άνθρωπο συνεχίζει λέγοντας: «Όμως, όχι όπως εγώ θέλω, αλλ’ όπως εσύ», δείχνοντας την τέλεια υπακοή στο θέλημα του Πατέρα αλλά και την αποφασιστικότητα του να φέρει το σχέδιο της σωτηρίας του αμαρτωλού ανθρώπου σε πέρας.

Εικόνες του τελευταίου τόπου που προσευχήθηκε ο Ιησούς

 

 

 

 

 

 

πηγη .i-diakopes.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button