ΔΙΑΦΟΡΑ

Ανακαλούνται πασίγνωστα πατατάκια – Βρέθηκε καρκινογόνο συστατικό σε μεγάλες ποσότητες

Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Σλοβενίας, ανακαλεί από την αγορά πατατάκια Lay’s με πάπρικα. Στην ανακοίνωση ανάκλησης αναφέρει:

«Στο πλαίσιο της επίσημης δειγματοληψίας των τροφίμων που κυκλοφορούν, η Υπηρεσία Ασφαλών Τροφίμων, Κτηνιατρικών Φαρμάκων και Φυτοπροστασίας πήρε δείγμα τσιπς πατάτας στο οποίο αποδείχθηκε η περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο, που δεν συμμορφώνεται με την τιμή αναφοράς».

To όριο που έχει θέσει η ΕΕ για την παρουσία ακρυλαμιδίου σε πατατάκια με τον κανονισμό 2017/2158 είναι 750 μg/Kg και υποχρεώνει τους υπεύθυνους παραγωγής τροφίμων να εφαρμόζουν μέτρα μείωσης της παρουσίας ακρυλαμιδίου με δειγματοληψία και ανάλυση της παραγωγής τους, αποδεικνύοντας ότι τα επίπεδα ακρυλαμιδίου είναι κάτω από τα καθορισμένα επίπεδα αναφοράς

Πρόκειται για το προϊόν Lay’s Hot Pepper Chips 200 γρ. με ημερομηνία λήξης: 28/04/2024, EAN 8606017377535 προέλευσης Σερβίας.

Το 2015, η EFSA εξέδωσε επιστημονική γνώμη σχετικά με την παρουσία ακρυλαμιδίου (ΑΑ) στα τρόφιμα, εκφράζοντας ανησυχία για τις καρκινογόνες επιδράσεις του και συνιστούσε περαιτέρω μελέτες για τους κινδύνους που συνδέονται με τη διατροφική πρόσληψη. Σύμφωνα με τη γνώμη, τα προϊόντα με βάση την πατάτα, τα προϊόντα με βάση τα δημητριακά και ο καφές είναι οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην έκθεση σε ΑΑ.

Το ακρυλαμίδιο που έχει ταξινομηθεί ως «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο» από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο είναι χημική ουσία που σχηματίζεται σε αμυλούχα προϊόντα διατροφής, όπως οι πατάτες, κατά την έκθεσή τους σε υψηλή θερμοκρασία (πάνω από 120οC), όπως συμβαίνει κατά το τηγάνισμα ή το ψήσιμο στο φούρνο. Αν και ο σχηματισμός ακρυλαμιδίου μπορεί να συμβεί σε όλα τα αμυλούχα τρόφιμα έρευνες έχουν δείξει πως η κύρια πηγή έκθεσης των καταναλωτών σε αυτή την επικίνδυνη χημική ουσία είναι οι πατάτες και τα πατατάκια.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό ΕΟΚ 315/93 ( Κανονισμός του Συμβουλίου, 1993 ), το ΑΑ θεωρείται ρύπος διεργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ακούσια στα τρόφιμα ως υπόλειμμα από την επεξεργασία, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών πρακτικών μαγειρέματος και της βιομηχανικής παραγωγής τροφίμων.

Το διαβάσαμε εδώ europost.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button