ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι τροφές που σχετίζονται με την εμφάνιση της ακμής!

 

Η ακμή αποτελεί μία κατάσταση αρκετά διαδεδομένη αφού επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπου διεθνώς. Ανάμεσα στις κυριότερες αιτίες που την προκαλούν, η αυξημένη παραγωγή σμίγματος μπορεί να σχετίζεται και με διατροφικούς παράγοντες. Αυτό τουλάχιστον υποδεικνύει μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “ Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics ”.

Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε πως οι τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και τα πλήρηγαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές που οδηγούν σε υψηλή κυτταρική ανάπτυξη και παραγωγή σμίγματος, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης ακμής. Σίγουρα γνωρίζετε ποια είναι τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο γλυκαιμικός δείκτης όμως;

Τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι όλες εκείνες που προκαλούν άμεση απάντηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τροφές όπως τα γλυκά, το λευκό ψωμί και τα επεξεργασμένα δημητριακά θεωρούνται υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονισθεί πως ο γλυκαιμικός δείκτης δεν αποτελεί μέτρο της διατροφικής αξίας ενός τροφίμου, αλλά ένδειξη του τρόπου με τον οποίο αυτό επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρείτε μια διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι οι ακόλουθες:

1. Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές. Οι φυσικές και φρέσκες τροφές είναι συνήθως χαμηλότερου γλυκαιμικού δείκτη. Προτιμήστε να καταναλώσετε ολόκληρο το φρούτο και όχι το χυμό του, ειδικά εάν ο τελευταίος είναι συσκευασμένος και άρα υψηλής περιεκτικότητας σεζάχαρη.

2. Συμπληρώστε τα γεύματά σας με πρωτεΐνη. Επειδή η πρωτεΐνη είναι δυσκολότερο να χωνευτεί, μπορεί να μειώσει το γλυκαιμικό δείκτη ενός γεύματος. Μην χρησιμοποιήσετε τυρί ή κάποιο άλλο γαλακτοκομικό προϊόν, διότι αυτά μπορεί να προκαλέσουν ακμή.

3. Επιλέξτε φυτικές ίνες. Εφόσον δεν πέπτονται από το γαστρεντερικό σύστημα, οι φυτικές είναι μειώνουν το γλυκαιμικό δείκτη της τροφής στην οποία περιέχονται. Επιλέξτε τροφές ολικής άλεσης, πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Κυριακού Κατερίνα
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

ΠΗΓΗ:
Burris J, Rietkerk W, Woolf K. Acne: the role of medical nutrition therapy. J Acad Nutr Diet. 2013 Mar;113(3):416-30.

πηγη eatwell.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button