ΔΙΑΦΟΡΑ

Παράταση δανειακής σύμβασης ή Μνημονίου: Που κολλάει η συμφωνία

 

Τόσο κοντά όσο και μακριά φαίνεται πως βρίσκονται ακόμη Ελλάδα και Ευρώπη αναφορικά με τη συμφωνία για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έφθασαν το απόγευμα της Τρίτης, μέσω ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει την Τετάρτη αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης με την αναμενόμενη επιστολή να βασίζεται κυρίως στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς, που θα βασίζονται στο σχέδιο Μοσκοβισί (που ήταν έτοιμος να υπογράψει ο Γιάνης Βαρουφάκης τη Δευτέρα) αναμένεται να συνταχθούν το βράδυ της Τρίτης ώστε να κατατεθούν το πρωί της Τετάρτης και, εφόσον συμφωνήσουν οι εταίροι, θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή για την τελική συμφωνία.

Η αρχική σκέψη, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, ήταν να ζητηθεί παράταση έως το Μάιο, όμως καθώς η πρόθεση των Ευρωπαίων ήταν από την αρχή για εξάμηνη παράταση η ελληνική κυβέρνηση ενσωματώνει αυτό το αίτημα. Από την πλευρά της, δεσμεύεται ότι δεν θα λάβει μέτρα που θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.

Μαξίμου: Ζητάμε παράταση δανειακής σύμβασης και όχι Μνημονίου

Λίγη ώρα αφότου «βγήκε» η είδηση περί αιτήματος της Αθήνας, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να διευκρινίσει ότι η ελληνική πλευρά δεν διαπραγματεύεται την παράταση του Μνημονίου, αλλά εξετάζει να ζητήσει επέκταση της δανειακής σύμβασης.

«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα (Μνημόνιο)» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο Ελληνες αξιωματούχους, ο όρος «bailout» υπονοεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δεχθεί μέτρα λιτότητας ενώ η «παράταση δανειακής σύμβασης» μπορεί να συμφωνηθεί υπό διαφορετικούς όρους.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος δήλωσε στην ιστοσελίδα ότι «Η άποψή μου είναι ότι πρόκειται να υπάρξει ένα κείμενο με το οποίο όλοι θα είναι ικανοποιημένοι».

Παράλληλα πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κ. Βαρουφάκης είχε συνάντηση με τον επίτροπο Μοσκοβισί την Τρίτη, όπου συζήτησαν το θέμα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους της.

«Ψυχρή» η πρώτη αντίδραση από το Βερολίνο

Στον απόηχο των δημοσιευμάτων, ωστόσο, έρχεται μια συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, ερωτώμενος για αυτή την κίνηση της Αθήνας, απάντησε πως περιμένει ακόμη δεσμευτικές προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση δείχνοντας ότι δεν είναι δεδομένο πως η Γερμανία θα δεχθεί μια τέτοια πρόταση.

Που ξεκινούν τα «αγκάθια»

Το μεγάλο πρόβλημα, κάτι που φάνηκε και στην πορεία των διαπραγματεύσεων, είναι πως οι εταίροι, και κυρίως οι Γερμανοί, δεν διαχωρίζουν την έννοια της δανειακής σύμβασης από εκείνη του Μνημονίου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν είναι σίγουρο ότι θα δεχθούν την παράταση του δανείου, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από προϋποθέσεις και όρους που πρέπει να καλύψει η ελληνική πλευρά.

Πηγές της Ευρωζώνης αναφέρουν, σύμφωνα με ανταπόκριση του ΑΠΕ από τις Βρυξέλλες, ότι για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί προϋποθέσεις και όρους. Οπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, ο κ. Ντάισελμπλουμ και οι εταίροι της Ελλάδας θα εξετάσουν αν το ελληνικό αίτημα παράτασης περιλαμβάνει τέτοιες προϋποθέσεις. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η Αθήνα δεν θέλει τη ρήξη και είναι διατεθειμένη να βρεθεί λύση. Το βασικό είναι το περιεχόμενο του ελληνικού αιτήματος να ικανοποιεί όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Γερμανοί αξιωματούχοι: Δεν υπάρχουν νομικά μέσα που να επιτρέπουν τέτοιο δάνειο

Την ίδια ώρα Γερμανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στους Financial Times πως δεν υπάρχουν νομικά μέσα που να επιτρέπουν την παράταση της δανειακής σύμβασης χωρίς Μνημόνιο και κατ ΄επέκταση μέτρα.

Που συμφωνεί και που διαφωνεί η Ελλάδα με το σχέδιο Μοσκοβισί

Το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας πάνω στο σχέδιο που είχε παρουσιάσει ο Πιερ Μοσκοβισί στον Γιάνη Βαρουφάκη είχε αρχίσει να αχνοφαίνεται πριν από την ομιλία του Αλέξη τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγές του Μαξίμου σχολιάζοντας το κείμενο που κατέθεσε χθες στο Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και άφηναν ανοιχτό το παράθυρο για συμφωνία με τους δανειστές:

Τα παρακάτω σημεία είναι αυτά που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από την ελληνική κυβέρνηση:

  • Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.
  • Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν, σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό.
  • Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα.

Αντιθέτως, τα σημεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν για την ελληνική κυβέρνηση βάση συζήτησης στο Eurogroup είναι τα εξής:

  • Η ελληνική κυβέρνηση (…) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει έκτακτες δράσεις για να διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση.
  • Μέτρα για τον περιορισμό του βάρους του χρέους και για να επιτευχθεί μια περαιτέρω βιώσιμη μείωση της ελληνικής αναλογίας χρέους ανά ΑΕΠ πρέπει να υπολογιστούν παράλληλα με τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.
  • Τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτή την περίοδο.

 

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button