ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άρχισαν οι δεσμεύσεις καταθέσεων!

 

Την τακτική των δεσμεύσεων λογαριασμών ακόμα και για φορολογούμενους και επιχειρήσεις που δεν χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο ακολούθησε (και συνεχίζει να ακολουθεί) ο… φοροεισπρακτικός μηχανισμός κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους με στόχο την ανάταση των δημοσίων εσόδων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, σε πολλές περιπτώσεις, μικροοφειλέτες του ελληνικού δημοσίου εκβιάστηκαν να καταβάλλουν τα χρέη τους ή τμήμα αυτών προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Όσο και αν οι οφειλέτες προσπαθούσαν να πείσουν τις φορολογικές αρχές ότι θα ενταχθούν στην νέα ρύθμιση οφειλών και παρά το γεγονός ότι είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, ωστόσο η πίεση στους ελεγκτές από τους πολιτικούς προΐσταμένους ήταν τέτοια που οδηγούσε πολλές φορές σε παραλογισμούς, προκειμένου οι ελεγκτές να μην βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι τα στοιχεία του προϋπολογισμού, από τα οποία προκύπτει υστέρηση των φορολογικών εσόδων στο πρώτο τρίμηνο του έτους ύψους 750 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη στο 20ημερο του Απριλίου το νούμερο αυτό έχει εκτιναχθεί και ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Δυο λογιστές εξιστορούν στην κυριακάτικη εφημερίδα τρία περιστατικά πελατών τους

1. Φορολογούμενος που είχε μια οφειλή της τάξης των 200 ευρώ. Χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση από τις φορολογικές αρχές διαπίστωσε ότι είχε δεσμευθεί ο τραπεζικός του λογαριασμός. Παρά το γεγονός ότι αποπλήρωσε την οφειλή του, ο λογαριασμός του αποδεσμεύθηκε μετά από 7 ημέρες λόγω της καθυστέρησης από την εφορία να ενημερώσει την τράπεζα.

2. Φορολογούμενος όφειλε στην εφορία το ποσό των 24.000 ευρώ. Χωρίς και σ’αυτή την περίπτωση προειδοποίηση από τις φορολογικές αρχές δεσμεύθηκε ο τραπεζικός λογαριασμός του, στον οποίο οι καταθέσεις δεν ξεπερνούσαν τις 3.000 ευρώ. Μάλιστα ύστερα από δυο ημέρες του κοινοποιήθηκε από το δικαστικό τμήμα της εφορίας κατασχετήριο έγγραφο. Ο ανωτέρω φορολογούμενος επιχείρησε να πείσει τους ελεγκτές ότι θα ενταχθεί στη νέα ρύθμιση, ωστόσο τον υποχρέωσαν υπό την απειλή κατάσχεσης να πληρώσει 8.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό να ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

3. Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και μια ιστορία επιόρκου εφοριακού. Ο οποίος ζήτησε ευγενικά από τον επιχειρηματία κατά τη διάρκεια ελέγχου ένα ποσό προκειμένου ο έλεγχος να μην εμβαθύνει και να αναγκαστεί ο ίδιος να ανοίξει και να δεσμεύσει τον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης. Άγνωστο παραμένει πάντως η κατάληξη της υπόθεσης. Βέβαια, και οι δυο λογιστές σημειώνουν ότι τα κρούσματα αυτά έχουν σχεδόν εξαλειφθεί.

 

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button