ΔΙΑΦΟΡΑ

Άσχημα νέα για όσους έχουν Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική – Τι αποφάσισαν οι τράπεζες

Άσχημα είναι τα νέα για όλους εκείνους που έχουν τις τράπεζες Εθνική, Aplha Bank αλλά και Τράπεζα Πειραιώς λόγω απόφασης που πήραν.

Πιο συγκεκριμένα οι τράπεζες βάζουν πάγιο για την τήρηση τραπεζικών λογαριασμών από φυσικά πρόσωπα για να κάνουν πληρωμές, μεταφορές και να έχουν κάρτα.

Από εκεί και πέρα οι τράπεζες αναζητούν τρόπους για να αυξήσουν τα έσοδα από προμήθειες και ταυτόχρονα να μειώσουν το λειτουργικό κόστος από τη διατήρηση ξεχασμένων ή διπλών και τριπλών λογαριασμών χωρίς υπόλοιπα και κινήσεις.

Άσχημα νέα για όσους διαθέτουν τις συγκεκριμένες τράπεζες – Δείτε το λόγο
Σύμφωνα με το newsbomb.gr, πάγιο για την τήρηση τραπεζικών λογαριασμών από φυσικά πρόσωπα για να κάνουν πληρωμές, μεταφορές και να έχουν κάρτα.

Με το δεδομένο ότι δεν αναμένεται περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων και άνοδος των εσόδων από το επιτοκιακό περιθώριο, οι τράπεζες αναζητούν τρόπους για να αυξήσουν τα έσοδα από προμήθειες και ταυτόχρονα να μειώσουν το λειτουργικό κόστος από τη διατήρηση ξεχασμένων ή διπλών και τριπλών λογαριασμών χωρίς υπόλοιπα και κινήσεις, όπως αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Τα Νέα.

Η επιβολή μιας πάγιας χρέωσης της τάξης των 0,50 ευρώ τον μήνα θα αφορά μόνο την τήρηση καταθετικών λογαριασμών που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πληρωμές, να έχουν χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, να μεταφέρουν κεφάλαια κ.ά.

Αντίθετα, δεν θα υπάρχει επιβάρυνση στους απλούς αποταμιευτικούς λογαριαμούς, οι οποίοι όμως δεν θα έχουν τη δυνατότητα πληρωμών ή χρεωστικής κάρτας για αναλήψεις.

Τι περιμένουν οι τράπεζες
Με την κίνηση αυτή, σύμφωνα με τα Νέα, οι τράπεζες εκτιμούν ότι:

Θα ενισχύονται τα έσοδα από προμήθειες που ετησίως ανέρχονται γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ και αποτελούν μικρό μέρος των συνολικών λειτουργικών κερδών.
Θα μειώσουν το λειτουργικό κόστος αδρανών ή μηδενικών και ακινήτων λογαριασμών.
Θα προωθήσουν τα λεγόμενα πακέτα συνδρομών
Περαιτέρω προώθηση του διατραπεζικού συστήματος συναλλαγών IRIS, το οποίο προσφέρει δωρεάν και άμεσες πληρωμές μέχρι 500 ευρώ την ημέρα.
Αναμόρφωση και απλοποίηση του τιμοκαταλόγου των χρεώσεων που θα λαμβάνει περισσότερο τις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής.
Με τις τράπεζες να ανεβάζουν ρυθμούς σταδιακά και τις μετοχές του ομίλου ΤΕΡΝΑ σε μίνι ράλι η αγορά της Αθήνας ξεπέρασε τους κραδασμούς της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και επανήλθε σε θετικό έδαφος, αν και με περιορισμένα κέρδη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε στις 1.433,04 μονάδες με μικρή άνοδο 0,15% έχοντας κινηθεί και σήμερα σε στενό εύρος διακύμανσης 7,46 μονάδων.

Ο τζίρος κινήθηκε σε ικανοποιητικά προς υψηλά επίπεδα στα 119,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 11,8 εκατ. σε 18 πακέτα (τα 7 στην Eurobank έναντι 6,2 εκατ.) ενώ διακινήθηκαν 28,4 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,2% στις 1.267,72 μονάδες, ο FTSE σημείωσε μικρή άνοδο 0,18% στις 3.474,79 μονάδες, ενώ ο FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητος (-0,01%) στις 2.452,13 μονάδες.

Η ημέρα κινήθηκε σε χαμηλούς ρυθμούς με την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να ασκεί σημαντικές πιέσεις στο ταμπλό από το άνοιγμα, οι οποίες ξεπεράστηκαν κυρίως αφότου έγινε γνωστό ότι η τιμή διάθεσης των μετοχών του ΤΧΣ για την Πειραιώς “κλείδωσε” στο άνω άκρο του εύρους, επιβεβαιώνοντας την εξαιρετικά επιτυχημένη έκβαση της διαδικασίας.

Το ΤΧΣ είχε ενημερώσει ότι θα δώσει βαρύτητα στην ποιότητα των ενδιαφερόμενων επενδυτών και όχι τόσο στο ύψος των οικονομικών προσφορών, λόγω της αποστολής του για διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά όπως φάνηκε η ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε εξασφάλιζε την καλύτερη δυνατή ποιότητα κεφαλαίων στην υψηλότερη τιμή των 4 ευρώ (υπενθυμίζεται ότι το εύρος που είχε οριστεί ήταν στα 3,7-4 ευρώ).

Σε αυτό το κλίμα, η μετοχή διέγραψε απώλειες έως και 1,35% (4,098 ευρώ) για να κλείσει στα 4,164 ευρώ με +0,24%, ενώ μονοπώλησε σε τζίρο κάνοντας σχεδόν το 1/4 της ημέρας στα 26,8 εκατ. ευρώ. Και έτσι η μετοχή έχει ήδη premium 4,1% από την τιμή του placement.

Την ίδια ώρα με πιο ισχυρούς ρυθμούς κινήθηκε ο υπόλοιπος κλάδος, με την Moody’s να δίνει νέα σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες εκτιμώντας ότι οι επιδόσεις τους θα είναι εξαιρετικά ισχυρές και το 2024.

Η Eurobank ακολούθησε 2η σε τζίρο στα 13,8 εκατ. κλείνοντας στα 1,937 ευρώ με +1,7%, η ΕΤΕ κινήθηκε στα 7,3 ευρώ με +0,9% και 8 εκατ. και η Alpha στο 1,78 ευρώ με +1,65% και 7,3 εκατ.

Ισχυρές στηρίξεις έδωσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με άλμα 2,2% στα 14,8 ευρώ αφότου η AXIA αναβάθμισε την τιμή-στόχο της μετοχής στα 24,80 ευρώ, με την θυγατρική ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να κινείται ακόμα καλύτερα στα 17,05 ευρώ με ράλι 3,3%, αμφότερες με ισχυρούς τζίρους άνω των 3 εκατ.

Λίγο πιο πίσω ακολούθησε η ΔΕΗ με συναλλαγές 5,5 εκατ. και +0,77% στα 11,79 ευρώ, αφότου η Eurobank Equities αναβάθμισε την τιμή – στόχο για τη μετοχή στα €17,5 χαρακτηρίζοντας “τιμωρητική” την τρέχουσα αποτίμηση.

Σε βαρίδι των συναλλαγών εξελίχθηκε από νωρίς η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με βουτιά τελικά 5,8% στα 2,1 ευρώ και τζίρο 2 εκατ. μετά την κάμψη που έδειξαν τα μεγέθη της στο 2023, αν και σε πολλά σημεία ξεπέρασε την αγορά και τον ανταγωνισμό, εμφανίζοντας σημαντική μείωση του δανεισμού και καλό δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA.

Μαζί της παρέσυρε και τις έτερες του ομίλου που περιόρισαν ωστόσο τις απώλειες στο κλείσιμο, η “αδελφή” Cenergy με -0,9% και η “μαμά” Βιοχάλκο στο -1,3%.

Περαιτέρω πιέσεις άσκησαν οι ΟΠΑΠ με -1,59% και ΟΤΕ με -1,18%

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Austriacard πραγματοποίησε νέο άλμα 4% με τζίρο 750 χιλ. ευρώ, η Epsilon ενισχύθηκε κατά 1,9%, ενώ ΕΧΑΕ και η Intrakat έκλεισαν στο 0,36% και οι δύο με τζίρους 1,6 εκατ. και 1,9 εκατ. αντίστοιχα.

Με ισχυρά κέρδη 2,46% στα 7,9 ευρώ και υψηλό τζίρο άνω των 2,1 εκατ. ήταν η Optima, αφότου ανακοίνωσε άλμα 143% των καθαρών της κερδών το 2023.

Στη συνολική εικόνα στο ταμπλό οι αγοραστές υπερίσχυσαν τελικά, με 65 μετοχές να κινούνται ανοδικά έναντι 59 πτωτικών.

Σημειώνεται ότι η σκυτάλη των αποτελεσμάτων περνάει αύριο αρχικά στην Alpha Bank που θα δημοσιεύσει τα μεγέθη της πριν το άνοιγμα, ενώ το απόγευμα μετά το αυριανό κλείσιμο θα ακολουθήσουν Eurobank και Autohellas.

Η εικόνα διεθνώς

Μετά από δύο ημέρες απωλειών (χτες άνω του 1% και για τους τρεις δείκτες) η Wall Street επιχειρεί να επανέλθει σε ανοδικούς ρυθμούς παρότι ο κεντρικός τραπεζίτης Τζέι Πάουελ θα ενημερώσει σήμερα το Κογκρέσο ότι η Fed δεν βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια της.

Σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του, οι αξιωματούχοι της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας του πλανήτη συνεχίζουν να αξιολογούν τους κινδύνους που υφίστανται γύρω από την πορεία του πληθωρισμού και δεν θέλουν να ρισκάρουν κάποια πρόωρη κίνηση.

Στο ταμπλό της Wall Street πάντως, ο Dow Jones κινείται με κέρδη 0,3% και οι S&P 500 και Nasdaq ενισχύονται περί του 0,45% ο καθένας, έχοντας σύμμαχο και την έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που κινήθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.

Σειρά στις δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών παίρνει πλέον η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με τους επενδυτές να αναμένουν να δουν αν θα δώσει κάποιο στίγμα για τις προθέσεις της ευρωτράπεζας στο θέμα των επιτοκίων, μετά την αυριανή συνεδρίαση στην οποία είναι ουσιαστικά δεδομένο ότι θα παραμείνουν αμετάβλητα.

Στις κινήσεις των ευρωπαϊκών δεικτών, ο γερμανικός DAX ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,1%, με τον γαλλικό CAC 40 στο +0,5%, τον βρετανικό FTSE 100 στο +0,55%,και τον πανευρωπαϊκό Stoxx 50 στο +0,48%.

To bitcoin διεύρυνε χτες ελαφρώς το ιστορικό υψηλό του φτάνοντας στα 69.200 δολάρια αλλά ακολούθησε μία κίνηση άγριας μεταβλητότητας χάνοντας άμεσα έως και 10.000 δολάρια, ενώ πλέον κινείται στα 66.115 δολ. με -4%.

Τέλος, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των πιέσεων στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ΗΠΑ να βλέπει την απόδοσή του να υποχωρεί στο 4,101% και το 2ετές στο 4,535%, ενώ το ελληνικό 10ετές κινείται στο 3,255%.

Το διαβάσαμε εδώ i-diakopes.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button