ΔΙΑΦΟΡΑ

Έκτακτο – Εθνική τραγωδία στην Χώρα

Όπου φύγει φύγει ζώα και άνθρωποι. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Ρόδος.

Όπου φύγει φύγει ζώα και άνθρωποι. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Ρόδος.

Φωτιά στη Ρόδο: Συγκλονιστικές εικόνες στο νησί – Γέμισαν με κόσμο οι δρόμοι, εγκαταλείπουν τα χωριά

Δραματική η κατάσταση στη Ρόδο – Μαίνεται ανέξελεγκτη η φωτιά ενώ οι κάτοικοι και οι τουρίστες εκκενώνουν τα χωριά  – Συγκλονιστικά ντοκουμέντα

Απόκοσμες εικόνες εκτυλίσσονται στη Ρόδο καθώς η φωτιά που κατακαίει εδώ και μέρες το νησί έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι το 112 ήχησε στην περιοχή Κιοτάρι όπου υπάρχουν και δύο ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και στους οικισμούς Ασκληπιείο, Λάρδος και Πυλώνας.

Εκατοντάδες κάτοικοι των χωριών αλλά και τουρίστες βγήκαν στους δρόμους και όπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εγκαταλείπουν με τα πόδια τους οικισμούς κι ενώ ένα πυκνό σύννεφο καπνού έχει καλύψει τα πάντα.

Aπεγκλωβίστηκαν οι πυροσβέστες από τη Μονή Υψενής

Απομακρύνθηκαν από τη Μονή Υψενής στην Ρόδο όπου είχαν νωρίτερα εγκλωβιστεί οι πυροσβέστες μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής.

Οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να πείσουν τις καλόγριες να εγκαταλείψουν το Μοναστήρι καθώς λόγω των διαστάσεων που έχουν λάβει τα πύρινα μέτωπα

Πέμπτη ημέρα μάχης με τις φλόγες

Τιτάνιες προσπάθειες για να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα στη Ρόδο δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με την συνδρομή δύο ελικοπτέρων, τριών αεροσκαφών, αλλά και του ελικοπτέρου Mi-26, που έστειλε στην Ελλάδα, η Ιορδανία.

Και ενώ οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν, ενισχύονται και οι άνεμοι, που έχουν ως αποτέλεσμα τις συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Επί τόπου επιχειρούν 32 πυροσβέστες από Σλοβακία και 13 πυροσβεστικά οχήματα με το πλήρωμά τους από Ρουμανία,, καθώς και 25 πυροσβέστες από την Θεσσαλονίκη.

Ρόδος: Νύχτα κόλασης με τη φωτιά – Εκκενώθηκε οικισμός, εγκλωβίστηκαν πυροσβέστες.

Το μέτωπο της φωτιάς στη Ρόδο μαίνεται ανεξελέγκτο – Εκκενώθηκαν ο οικισμός Λάερμα και μια παιδική κατασκήνωση.

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν όλο το βράδυ στη Ρόδο οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να ελέγξουν το μέτωπο που μαίνεται στο νησί. Μάλιστα, το βράδυ της Παρασκευής (21/07), δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού Λάερμα και κινδύνεψαν πυροσβέστες και εθελοντές. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι έχουν καεί 30.000 στρέμματα από παρθένα δάση με πυκνή βλάστηση, χωρίς να έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές ή οικισμοί.

Ειδικότερα, στις 22:15 της Παρασκευής (21/07), εστάλη μήνυμα μέσω του 112 για εκκένωση του οικισμού. Την ανακοίνωση έκανε, επίσης, και ο δήμαρχος Ρόδου μέσω των social media. Η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων συνεχίστηκε σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και ήταν μια δύσκολη νύχτα για το νησί.

 

 

Όπως ανέφερε η τοπική εφημερίδα «Η Ροδιακή», ο πρόεδρος της κοινότητας Λαέρμων, Αναστάσιος Πατούνας, δήλωσε ότι η φωτιά «τρέχει» με ιλιγγιώδη ταχύτητα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων έντασης 6 με 7 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, χωματουργικά μηχανήματα επιχείρησαν για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών γύρω από το χωριό.

Ιδιαίτερα και κατά προτεραιότητα απομακρύνθηκαν από τον οικισμό τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, άτομα παιδικής ηλικίας, ηλικιωμένοι, ασθενείς, άτομα με κινητικά προβλήματα, κλπ. Οι πολίτες που δεν διέθεταν Ι.Χ., έπρεπε να συγκεντρωθούν στο χώρο συγκέντρωσης της πλατείας της κοινότητας, να φέρουν μαζί τους τα απαιτούμενα προσωπικά τους αντικείμενα και να φροντίσουν να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας των οικιών και των περιουσιών τους

 

Εγκλωβίστηκαν πυροσβέστες και εθελοντές

Περίπου 20 πυροσβέστες και εθελοντές εγκλωβίστηκαν από την πύρινη λαίλαπα στη Ρόδο αλλά, όπως έγινε γνωστό μερικά λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (21/07), τα άτομα αυτά εντοπίστηκαν και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από το σημείο. Μάλιστα, με το πρώτο φως της ημέρας, έχουν ριχτεί στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς τουλάχιστον 2 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη. Στο σημείο επιχειρούν 173 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα.

Υπενθυμίζεται ότι στη Ρόδο έχουν φτάσει, με το ATR, οι 2 ομάδες των ΕΜΟΔΕ από Θεσσαλονίκη (25 άτομα) ενώ, το πρωί του Σαββάτου (22/07), καταφθάνουν οι Σλοβάκοι – 30 πυροσβέστες και 4 πυροσβεστικά οχήματα. Επίσης, το βράδυ της Πυροσβεστικής (21/07) αναχώρησαν με ATR δύο ΕΜΟΔΕ από Ελευσίνα (20 άτομα με επικεφαλής Ταξίαρχο και δύο αξιωματικούς).

Εκκενώθηκε και παιδική κατασκήνωση

Για προληπτικούς λόγους, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (22/07), εκκενώθηκε ο χώρος της κατασκήνωσης του χωριού Λάρδου, καθώς οι καπνοί από τη φωτιά καθιστούσαν αποπνικτική την ατμόσφαιρα. Στην κατασκήνωση συμμετείχαν περίπου 100 παιδιά, τα οποία μεταφέρθηκαν με λεωφορείο σε ασφαλές σημείο προκειμένου να τα παραλάβουν οι γονείς και οι φροντιστές τους.

πηγη ieidiseis.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button